Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+ - Second opinion virusscanner

© PXimport

Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+ - Second opinion virusscanner

Geplaatst: 30 oktober 2015 - 05:44

Aangepast: 14 december 2022 - 15:11

Edmond Varwijk

Lavasoft werd een tiental jaren geleden beroemd dankzij het eigen antispyware-programma en introduceerde later een echt antivirusprogramma. Het programma boekt in tests steeds betere resultaten, mogelijk doordat het de Bitdefender engine gebruikt.

Lavasoft biedt zijn beveiliging aan in vier smaken, de gratis Ad-Aware Free Antivirus+ en de betaalde Personal Security, Pro Security en Total Security. De Free Antivirus+ bevat antivirus en antimalware, beveiliging tegen drive-by downloads tijdens het surfen en heeft een gaming mode waarin meldingen worden onderdrukt. Wat je mist van de betaalde versies zijn bescherming bij internetbankieren, een firewall, integratie met e-mailprogramma's, ouderlijk toezicht, bestandsversleuteling en een shredder om bestanden onherstelbaar te verwijderen. Vind je deze functies belangrijk, begin ook dan met Free Antivirus+ want al tijdens de installatie kun je met flinke korting upgraden naar een van de betaalde Lavasoft-programma's. Na de installatie is Ad-Aware Free Antivirus+ Engelstalig maar bij de opties wissel je naar Nederlands. Lavasoft gebruikt voor de herkenning van malware, de engine van Bitdefender.

 

© PXimport

Lavasoft Ad-Aware Antivirus+ kan ook als tweede beveiliging naast een ander antivirusprogramma worden gebruikt.

Windows

Tijdens de installatie kun je ervoor kiezen Ad-Adware Free Antivirus+ alleen als "seconde line of defense" te installeren, dus naast een ander antimalwareprogramma. Ad-Adware is dan alleen actief wanneer je het zelfs start om nog eens extra te scannen. Als extra opties wordt ook Ad-Aware Web Companion geinstalleerd dat gevaarlijke websites blokkeert, en optioneel je standaardzoekmachine in Chrome, Firefox en Internet Explorer omzet naar Microsoft Bing. Na de installatie zijn activatie en registratie verplicht. De moderne en frisse interface vereist veel scrollen. Free Antivirus+ toont banners voor de betaalde producten en laat ook alle ontbrekende functies zien. Klik je op één krijg je een upgrade-aanbieding. Free Antivirus+ bevat drie scans om snel te scannen en een daarvan kun je automatisch elke dag, week of maand laten gebeuren. De verdere opties zijn beperkt, de meeste tabbladen bevatten functies die alleen in de betaalde versie zitten. Je kunt de configuratie met een pincode afschermen. De impact op de prestaties van de pc ligt bij Free Antivirus+ bovengemiddeld.

 

© PXimport

Gescand, niets gevonden en toch een risico?

Conclusie

Ad-Aware Free Antivirus+ van Lavasoft is een mooie scanner met bescheiden opties. De scanresultaten zijn mogelijk mede als gevolg van de Bitdefender-engine de laatste jaren flink verbeterd. De functionaliteit van het programma is echter beperkt. Gebruik als tweede scanner ligt onder meer door het ontbreken van een mailascan, voor de hand.

7,0

Pluspunten

Gebruiksgemak

Goede prestaties beveiliging

Installatie naast ander beveiligingsprogramma

Minpunten

Geen mailscan

Registratie verplicht

Systeemimpact

Conclusie

Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+ --------------------------------- **Taal** Nederlands **OS** Windows XP (32 bit)/Vista/7/8/10 (32 en 64 bit) **Website** [www.lavasoft.com](http://www.lavasoft.com/products/ad_aware_free.php#)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten