Lockbin - Veilig e-mailen doe je zo

© PXimport

Lockbin - Veilig e-mailen doe je zo

Geplaatst: 17 december 2014 - 07:08

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Ignace de Groot

Gevoelige informatie schrijf je waarschijnlijk niet op een ansichtkaart. In een e-mail doe je dat wellicht wel, hoewel dit medium nauwelijks meer privacy biedt aangezien de inhoud zonder encryptie het internet opgaat, langs diverse mailservers. Lockbin biedt een mogelijke oplossing.

Er bestaan verschillende manieren om e-mail veilig (lees: versleuteld) te versturen, maar Lockbin maakt het hele proces relatief eenvoudig. Het programma komt in verschillende gedaantes: als een webservice (waarbij noch de verzender, noch de ontvanger verplicht zijn een account te creëren), als een Android-app, als een add-in voor Outlook en als een multiplatform Java-applicatie. We bekijken hier deze laatste. Lees ook: Het gevaar van openbare wifi.

Installeren

Lockbin download je in de vorm van een zip-bestand. Na het uitpakken, installeer je de tool via een dubbelklik op het bestand Install.jar. Dat lukt uiteraard alleen maar als je Java RE (versie 7 of hoger) op je systeem hebt staan. Met enkele muisklikken doorloop je de installatie. Start je het programma de eerste keer op, dan vraagt het je aan te melden met een account. Dat moet je dus wel eerst creëren via de Lockbin-site.

 

© PXimport

De interface van Lockbin oogt simpel, maar vertrouwd.

Versturen en ontvangen

Het programmavenster van Lockbin heeft veel weg van een (sterk uitgekleed) e-mailprogramma, met in het linkerpaneel vertrouwde mailmappen als Inbox, Sent, Drafts en Trash. Ook het venster van waaruit je een nieuwe mail creëert oogt vertrouwd, op twee velden na: Password en Confirm password. Beide wachtwoordvelden krijg je echter alleen te zien wanneer je een bericht wilt sturen naar iemand die nog geen Lockbin-account heeft (en dus nog niet over een eigen publieke sleutel beschikt). De ontvanger ontvangt dan even later een mail van Lockbin, inclusief een link naar jouw bericht, dat versleuteld op de Lockbin-server is opgeslagen. Om het bericht te kunnen inkijken, zal hij wel eerst over een eigen Lockbin-account moeten beschikken. Mocht de ontvanger intussen zelf ook Lockbin hebben geïnstalleerd, dan zal hij jouw bericht rechtstreeks in die applicatie zien.

 

© PXimport

Een wachtwoord is alleen maar nodig als de ontvanger nog geen Lockbin-account heeft.

Instellen

Veel instellingsmogelijkheden zijn er niet, maar dat maakt het programma tegelijk ook behapbaar. Je kunt alvast wel aangeven onder welke voorwaarden berichten op de Lockbin-server mogen worden verwijderd en hoe frequent je op nieuwe berichten wilt checken.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Behoorlijk transparant

Minpunten

Aparte applicatie

Basale e-mailclient

Conclusie

Lockbin ------- **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8 OS X Linux Android **Website** [www.lockbin.com](http://www.lockbin.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000