Malwarebytes Anti-Malware Home - ongeschikte gratis virusscanner

© PXimport

Malwarebytes Anti-Malware Home - ongeschikte gratis virusscanner

Geplaatst: 2 november 2015 - 07:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:11

Edmond Varwijk

Malwarebytes Anti-Malware is een van de meest gedownloade en gebruikte antimalwareprogramma's. Het is er in zowel betaalde als een gratis versie maar de verschillen tussen de twee zijn groot. De gratis versie valt negatief op door het ontbreken van automatische updates.

Malwarebytes Anti-Malware Home bevat realtime bescherming tegen malware en spyware en specifiek ook keyloggers en dialers. Er is een rootkitscanner en enkele ges[ecialiseerde scantechnieken maar echte functionaliteit zit er behalve de malware-bescherming, niet in. Wat ontbreken in vergelijking tot de betaalde premium-versie zijn ondermeer real-time protectie, dus beveiliging tijdens het gebruik van de pc, webfiltering die voorkomt dat je kwaadaardige websites bezoekt, automatische scans én automatische updates van de virushandtekeningen. Vooral het ontbreken van de real-time scan én het niet automatisch updaten van de virushandtekeningen, maken dat Malwarebytes Anti-Malware Home eigenlijk ongeschikt is als echte beveiliging en maken dat gebruik naast een andere scanner meer voor de hand ligt. De installatie van Anti-Malware Home van Malwarebytes is eigenlijk een gratis probeerversie van Malwarebytes Anti-Malware Premium. Aan het einde van de installatie kun je de extra functionaliteit uitzetten en de gratis versie blijven gebruiken.

 

© PXimport

De voor de virusjacht essentiele virushandtekeningen worden niet automatisch geupdatet.

Windows

Anti-Malware Home heeft een prettig overzichtelijke interface met bovenin grote knoppen voor scannen, instellingen, de geschiedenis en het dashboard. De laatste bevat echter in de gratis versie maar zeer beperkt relevante informatie, behalve een grote smiley die de status van de beveiliging weergeeft is er het versienummer van het handtekeningenbestand en een indicatie van een lopende scan. Allemaal niet echt nuttig en van een beveiligingsdashboard mag je meer verwachten. Bij de scans is er keuze uit drie maar de Hyperscan kan niet geactiveerd worden, die is excuslief voor de betaalde premium-versie. Ook elders in Anti-Malware Home kom je talloze functies tegen die 'alleen Premium' zijn. Er zijn nauwelijks tot geen tests van de antiviruskwaliteit van Malwarebytes Anti-Malware Home. Wel werd het in 2014 een keer winnaar van een malware-opruimtest nadat een pc geinfecteerd was. Gebruik als tweede scanner ligt daarom voor de hand.

 

© PXimport

Een handmatige scan kent een hele duidelijke voortgang.

Conclusie

Malwarebytes Anti-Malware Home is dankzij de combinatie van zowel geen real-time scans als geen automatische update van virushandtekeningen, niet aan te bevelen als enige beveiliging op een pc. Anti-Malware Home lijkt meer geschikt als extra scanner naast een ander beveiligingsproduct maar vergt dan meer handelingen als Lavasoft Ad-Aware Antivirus Free+ en kent ook geen speciale installatiemodus hiervoor.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Installatie naast ander beveiligingsprogramma

Minpunten

Geen real-time scan

Geen automatische updates

Geen mailscan

Functionaliteit

Conclusie

Malwarebytes Anti-Malware Home ------------------------------ **Taal** Nederlands **OS** Windows XP (32 bit)/Vista/7/8/10 **Website** [www.malwarebytes.org](https://www.malwarebytes.org)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000