Opswat GEARS - Inspecteur veiligheid

© PXimport

Opswat GEARS - Inspecteur veiligheid

Geplaatst: 19 april 2015 - 07:06

Aangepast: 14 december 2022 - 15:39

Ignace de Groot

Een computergebruiker moet tegenwoordig zeer alert zijn voor virussen en andere malware, hackers, exploits, dataverlies enz. Wil je er zeker van zijn dat je al deze zaken goed op orde hebt, dan sta je voor een lijvige klus. Of je laat het gewoon over aan Opswat GEARS.

Opswat GEARS is een doordachte combinatie van een lokale applicatie en een cloudservice. Deze laatste maakt ook controle op afstand mogelijk, zelfs van meerdere pc's.

Systeemscore

De installatie verloopt rechttoe rechtaan, en daarna merk je in het Windows-systeemvak een nieuw pictogram op. Open je het hoofdvenster, dan blijkt dat het programma al aan een systeemscan begonnen is. Een verzoekje vooraf had ik wel iets beleefder gevonden! Na afloop van de (arbeidsintensieve en niet te onderbreken) scan plakt de tool meteen een algemene veiligheidsscore op je systeem. Mijn testsysteem haalde een matige 75%. Met zo'n cijfer kun je niet zoveel, maar gelukkig haal je met een simpele muisklik meer feedback naar boven.

De score blijkt opgebouwd uit deelscores voor firewall, schijfencryptie, patchbeheer, back-up, bestandsdeling, antivirus en antiphishing. Je kunt een toelichting krijgen, zodat je precies weet waarom je firewall bijvoorbeeld 0 op 5 kreeg of je antivirus 20 op 30. Let wel, Opswat GEARS mag je dan concrete tips aanreiken (zoals 'Last definition update is more than 2 weeks ago' of 'Microsoft OneDrive is not backed up'), je moet zelf de actie ondernemen en dus weten hoe je dat aanpakt.

 

© PXimport

Mijn eigen testsysteem haalde een matige 75%.

Extra functies

Tijdens de systeemscan onderzoekt GEARS je systeem ook op mogelijke malware. Dat gebeurt aan de hand van de cloudscanner Metascan Online. Detecteert de tool inderdaad infecties, dan brengt die je hiervan op de hoogte. Verder biedt GEARS nog de functie Session Shield aan. Dat is een gevirtualiseerde omgeving die na afloop alle data die tijdens zo'n sessie werden gecreëerd, weer verwijdert.

Afstandscontrole

Beschik je over een (gratis) account bij GEARS, dan kun je een of meer pc's waar GEARS op staat, op afstand monitoren. Een samenvattend overzicht via mail behoort ook tot de mogelijkheden. Een betaalde variant van GEARS bestaat, maar de meeste thuisgebruikers hebben voldoende aan de gratis versie.

Conclusie

Opswat GEARS is een bruikbare tool voor wie zich op elk moment wil vergewissen dat zijn systeem voldoende is beveiligd tegen allerlei ongein. Je kunt er zelfs de veiligheid van andere computers op afstand mee monitoren.

 

© PXimport

Via een online dashboard verneem je de veiligheidsstatus van een of meerdere pc's.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Overzichtelijk

Afstandscontrole

Mailnotificaties

Minpunten

Wel tips, geen oplossingen

Processorintensief[/plusmin]

Conclusie

Opswat GEARS ------------ **Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8; OS X 10.8 en hoger **Website** [www.opswatgears.com](http://www.opswatgears.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten