Overheidsspyware opsporen met Detekt

© PXimport

Overheidsspyware opsporen met Detekt

Geplaatst: 21 november 2014 - 14:01

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Joris Peterse

Verschillende burgerrechtenorganisaties hebben samen een tool ontwikkeld die overheidsspyware opspoort. Het programma Detekt is ook in staat spyware te vinden die de Nederlandse politie inzet.

De gratis (opensource) tool Detekt scant je pc op spyware die gebruikt wordt door criminelen, maar vooral door overheden. Overheden, waaronder de Nederlandse politie, maken net als internetcriminelen gebruik van spyware. De spyware wordt gebruikt om ongemerkt bijvoorbeeld Skypegesprekken af te tappen, mee te kijken met de webcam of e-mails te onderscheppen. De Nederlandse overheid maakt hiervoor gebruik van FinFisher.

Lees ook: Welke virusscanner past bij jou?

Met Detekt willen de organisaties (EFF, Amesty International, Digitale Gesellschaft en Privacy International) misbruik van dit soort spyware voorkomen. Want niet alleen wordt deze vaak ingezet om criminelen te monitoren, maar ook journalisten, politieke tegenstanders, verdedigers van mensenrechten en andere onschuldige mensen worden ongemerkt afgetapt.

 

© PXimport

Scannen

Om te kijken of jouw pc ook besmet is scan je je pc met de gratis tool, via de website download je een .exe bestand, dat zonder installatie aan de slag gaat. Je moet het wel met administratorrechten openen (rechtermuisknop / als administrator openen) Overigens zijn er wel wat problemen met 64 bit Windows 8.1-systemen. Het wordt aangeraden om internet tijdelijk af te sluiten wanneer de scanner aan de slag is.

Na het scannen geeft Detekt aan of je systeem schoon is of niet. Wanneer er spyware wordt gedetecteerd kan het programma het helaas niet verwijderen. Op de website resistsurveillance.org hebben de samenwerkende organisaties een pagina gemaakt met de stappen die je moet nemen als Detekt narigheid vindt. Het wordt in ieder geval aangeraden om je pc van internet af te houden en professionele hulp in te schakelen. Om de professional te ondersteunen heeft Detekt wel een logbestand gemaakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000