Personaliseer het startmenu van Windows 10

© PXimport

Personaliseer het startmenu van Windows 10

Geplaatst: 20 november 2015 - 13:39

Aangepast: 14 december 2022 - 12:17

Edmond Varwijk

We zijn zo blij dat het startmenu terug is in Windows 10! Helemaal perfect is het echter nog niet. Nu kun je wachten tot het zich, zoals Microsoft belooft, aan jou aanpast, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Maak van het startmenu van Windows 10 super snel weer jouw eigen Start.

Het weglaten van het startmenu in Windows 8 was een grote fout. Niemand begreep waarom Microsoft deze stap zette, en het was voor Windows-gebruikers aanleiding om dan Windows 8 maar over te slaan, in de hoop op betere tijden. En die tijd is er nu, met zelfs een gratis upgrade naar Windows 10. Zoals we al verwacht hadden, beschikt dit besturingssysteem weer over een startmenu. Het is een combinatie tussen bekende functies uit het oude menu met vernieuwing. En je kunt het gelukkig helemaal aanpassen aan jouw eigen wensen. Lees ook: Top of flop: De reis van Windows 95 naar Windows 10.

01 Een nieuwe Start

Was Windows 8 jouw eerste Windows, dan heeft Microsoft met Windows 10 iets nieuws voor je. Een menu waarin je alle programma's kunt vinden, plus alle opties om Windows aan jouw voorkeuren aan te passen. Dat menu heet Start en je opent het door met de muis op het Windows-logo linksonder in beeld te klikken. Gebruik je liever een toetsenbord? Druk dan de Windows-toets in die je linksonder vindt. Was Windows 8 niet jouw eerste Windows, dan is dat startmenu zeker geen onbekende voor je. Onthoud dan vooral dat het startmenu van Windows 10 een combinatie is van het populaire menu uit Windows 7 en de vernieuwing in Windows 8. Van de laatste waren met de komst van Windows 8.1 de echt ruwe kantjes al verdwenen en nu zijn ook de laatste hobbels gladgestreken.

 

© PXimport

Klik op je profielfoto om snel bij je accountinstellingen te kunnen.

02 De onderdelen van Start

Het startmenu van Windows 10 bestaat uit meerdere delen. Links is er een lijst met de meest gebruikte programma's. Deze lijst is eerst gevuld met de voorkeur van Microsoft, maar vult zich gaandeweg met de programma's die jij daadwerkelijk het meest gebruikt. Daaronder, onder het kopje Recentelijk toegevoegd, zet Windows de programma's die net zijn geïnstalleerd. Daar weer onder, staan vier koppelingen naar belangrijke mappen en onderdelen van Windows, de Verkenner, Instellingen, Aan/Uit en een koppeling naar Alle apps. Het rechterdeel van het startmenu lijkt nog het meest op het menu van Windows 8. Hier vind je een selectie van apps en programma's.

Veel van deze koppelingen zijn live-tegels: grote vlakken die live-informatie geven uit de app en die regelmatig worden ververst. Zet je de muis boven het rechterdeel van het menu, dan wordt aan de rechterkant een verticale scrolbalk zichtbaar. Hiermee kun je omhoog en omlaag bewegen om andere groepen programma's te zien. Tot slot, helemaal linksboven zie je een afbeelding en jouw loginnaam. Klik erop voor Afmelden, Vergrendelen en het aanpassen van Accountinstellingen.

03 Onderdelen uitschakelen

De onderdelen voor de meest gebruikte en laatst toegevoegde programma's kun je niet aanpassen, Windows bepaalt wat daar staat. Wel kun je de delen helemaal weghalen. Hiervoor moet je in de instellingen van Windows 10 zijn. Open het startmenu en klik op Instellingen / Persoonlijke instellingen / Start. Er staan hier vier keuze-opties, de bovenste twee zijn standaard ingeschakeld. Maak je geen gebruik van de automatische opsomming van de meest gebruikte apps, zet dan het schuifje bij Meest gebruikte apps weergeven op Uit. En heb je geen noodzaak om de laatst geïnstalleerde programma's apart opgesomd te zien, zet dan de schakelaar voor Recentelijk toegevoegde apps weergeven op Uit. Verder bevestigen is niet nodig, de onderdelen zijn meteen uitgeschakeld.

 

© PXimport

De onderdelen in de linkerkolom van het startmenu laten zich via de instellingen uitschakelen.

04 Meer mappen

Wanneer je de meest gebruikte of de recentelijk toegevoegde apps niet laat tonen in het startmenu, komt er veel ruimte vrij. Helaas zijn de opties om die ruimte anders te gebruiken nog zeer beperkt. Wat wel mogelijk is, is het uitbreiden van de lijst met koppelingen naar mappen. Deze lijst, die linksonder in het menu staat, is nu nog beperkt tot Verkenner en Instellingen. Open weer Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen / Start. Klik onder in het menu op Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven. Zet de schuif bij de mappen die je wilt zien op Aan, en laat de andere Uit. Bevestiging is wederom niet nodig, je wijzigingen worden meteen doorgevoerd.

 

© PXimport

Voeg belangrijke mappen toe aan het startmenu.

05 Live-tiles activeren

Ben je net over naar Windows 10, dan zijn de live-tiles in het rechterdeel van het startmenu waarschijnlijk nog helemaal niet zo levend als de naam doet vermoeden. Ze draaien wel om, maar geven nog geen nieuwe informatie. Hiervoor moet veelal eerst het bijbehorende programma's worden gestart. Klik bijvoorbeeld op Weer om de bijbehorende Weer-app te starten. Zoek en selecteer de plaats waarvoor je de weersgegevens wilt ophalen, en wacht tot de weersverwachting is geladen. Wanneer je nu de Weer-app sluit en het startmenu opent, zie je dat al snel de koppeling naar de Weer-app zichzelf vernieuwt met live weersverwachtingsinformatie voor de door jou gekozen locatie. Hetzelfde gebeurt wanneer je andere apps in dit deel van het menu activeert. Opstarten, configureren en de live-tegel wordt pas echt levend.

De geschiedenis van Start

De populariteit van het startmenu in Windows hangt samen met zijn lange geschiedenis. De eerste versie van het menu werd met Windows 95 geïntroduceerd onder muzikale begeleiding van de Rolling Stones met de song 'Start me up'. Het startmenu was al heel snel heel populair omdat het een enorme verbetering van de gebruiksvriendelijkheid betekende. In de vorige versie van Windows (Windows 3.11) stonden alle onderdelen en programma's verspreid over een heel groot aantal programmagroepen, en nu stond alles ineens bij elkaar in één strak vormgegeven menu.

In volgende versies van Windows werd het startmenu steeds intuïtiever en kon je er ook steeds meer zelf in aanpassen. Windows XP bracht voor het eerst de dubbele kolommen, links voor programma's en onderdelen, rechts voor documenten. In Windows Vista werd het zoekvak toegevoegd waarmee programma's en documenten konden worden gezocht, en waarmee je ook direct commando's kunt uitvoeren.

 

© PXimport

Het startmenu met twee kolommen was een belangrijke innovatie in Windows XP.

06 Alle programma's

Met uitzondering van het laatst geïnstalleerde programma en programma's die je heel veel gebruikt, staan programma's niet standaard in het startmenu. Al die programma's plaatst Windows 10 in een lijst die eigenlijk achter de linkerkolom van het menu schuilgaat. Deze lijst maak je zichtbaar door op Alle apps te klikken. Het rechterdeel van het startmenu blijft dan ongewijzigd, maar links wordt een lange lijst getoond met standaardonderdelen van Windows én programma's die je zelf hebt geïnstalleerd. De programma's zijn alfabetisch gerangschikt, je kunt er met de muis doorheen scrollen (het gemakkelijkste door het scrolwiel op de muis te gebruiken).

Je kunt ook een programma zoeken door simpelweg op de startknop te klikken en dan de naam van het programma te typen. Dat gaat vaak sneller. Sommige programma's laat Windows 10 helemaal niet zien of zijn alleen te vinden via meerdere keren doorklikken. Wil je bijvoorbeeld Internet Explorer starten, bijvoorbeeld omdat een website niet goed werkt met Edge, dan moet je eerst op Start klikken, dan op Alle apps, bladeren naar Accessoires / Internet Explorer. Je moet maar net weten dat Internet Explorer zich onder Accessoires bevindt! Hier vind je overigens ook Paint, het bekende tekenprogramma.

 

© PXimport

Je kunt de programma's in de lijst met Alle apps naar eigen wens groeperen en bijvoorbeeld een map maken voor Office.

07 Programma's groeperen

Erg onhandig in dit deel van het startmenu is dat alle programma's als losse programma's worden behandeld. Op sommige systemen staat Office bijvoorbeeld los in het startmenu, dus Word, Excel, PowerPoint en OneNote staan dan los van elkaar op de beginletter in de lijst. Een Office-groep met alle programma's is dan handiger. Open eerst de lijst Alle apps en klik met de rechtermuisknop op een van de programma's die daar staat. Kies geen standaard Windows-programma maar een programma dat je zelf hebt toegevoegd. Kies dan in het snelmenu Bestandslocatie openen.

De Windows Verkenner wordt gestart met de map C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs geopend. Wat je daar ziet is eigenlijk hetzelfde als in de lijst Alle apps, alleen anders vormgegeven. Klik met de rechtermuisknop in het Verkenner-venster en kies Nieuw / Map. Je hebt hiervoor wel administratorrechten nodig. Geef de map een naam. Sleep nu stuk voor stuk de programma's die je wilt groeperen in de map. Start nu de computer opnieuw op om deze wijzigingen zichtbaar te maken. Klik vervolgens op Start / Alle apps en zie in de lijst de nieuwe map met alle programma's. Een submap wordt overigens genegeerd in Alle apps, alle items binnen geneste mappen worden in de hoofdmap weergegeven.

08 De rechterkolom aanpassen

Het rechterdeel van het startmenu met de live tiles, kun je naar hartenlust aanpassen. Je kunt programma's verwijderen, toevoegen, ze op een andere plek zetten, groeperen en nog veel meer. Om een programma uit het startmenu te verwijderen klik je met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies Van Start losmaken. Wil je een programma toevoegen, selecteer het dan in de lijst Alls apps en kies Aan Start vastmaken. Een programma verplaatsen doe je door er met de muis op te klikken en het dan naar de nieuwe plek te slepen. Al tijdens het slepen zie je hoe de andere programma's zich hergroeperen.

09 Live-tegels groeperen

Handig is de mogelijkheid tegels te groeperen. Ze staan dan dichter op elkaar, je kunt ze als één blok verplaatsen én je kunt ze als groep een naam geven. Om tegels in een eigen groep te zetten, sleep je eerst een tegel een eindje van de andere tegels af. Tijdens het slepen zie je dat er een brede blauwe balk verschijnt. Laat de tegel los en hij vormt nu een eigen groep. Sleep andere tegels dicht tegen deze tegel aan om ze in de groep te zetten. Op deze manier kun je je tegels per thema groeperen, bijvoorbeeld de spelletjes los van de office-apps.

Om een groep een naam te geven, ga je met de muiscursor net boven de groep staan. Klik op Naam aan groep geven om de groep een eigen naam te geven. Ga je met de muis boven de naam van een groep staan, dan verschijnen er rechts twee kleine witte streepjes. Klik hierop om de hele groep te verplaatsen.

10 Een groter startmenu

Door het formaat van de live-tegels klein te houden, kun je er meer kwijt in het rechterdeel van het menu. Heb je toch niet genoeg ruimte om alle tegels lekker kwijt te kunnen, dan biedt Windows 10 gelukkig de mogelijkheid het startmenu zelf groter te maken. Je kunt gewoon de rand ervan verslepen met de muisknop ingedrukt, precies zoals je ook een venster groter of kleiner maakt.

Is je menu nu groter en wil je bepaalde tegels meer ruimte/nadruk geven, dan kun je deze tegels zelf ook groter maken. Klik met de rechtermuisknop op de tegel die je een ander formaat wilt geven, en kies voor Klein, Normaal, Breed of Groot.

 

© PXimport

De grootte van het startmenu kun je in Windows 10 ook zelf aanpassen.

Tabletmodus

Gebruik van Windows 10 op een tablet is behoorlijk verschillend van gebruik van Windows 10 op een computer, vooral wat het startmenu betreft. Op een tablet met aanraakbediening schakelt Windows 10 over op de Tabletmodus. Er veranderen dan meer zaken, maar het meest in het oog springende is dat het startmenu weer beeldvullend wordt. Je kunt de tabletmodus in- en uitschakelen door vanaf rechts het beeld in te vegen met een vinger en dan in het menu te kiezen voor Tabletmodus. Wil je ook zonder tablet een groot startscherm, dan kun je dit inschakelen via Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen / Start / Start op volledig scherm weergeven.

 

© PXimport

Op een tablet is het startmenu beeldvullend net als in Windows 8, tenzij je de tabletmodus uitschakelt.

11 Een kleiner startmenu

Wil je juist een heel klein startmenu? Je kunt er dan voor kiezen om alle tegels klein te maken, maar je kunt ook het hele rechterdeel weghalen. Verwijder één voor één alle apps en live-tegels. Als alle koppelingen zijn verdwenen, sleep je met de muis de buitenkant van het startmenu naar links kleiner te maken. Je houdt nu alleen het lijstje uit het linkerdeel over.

12 De kleur

Vind je blauw niet mooi, geef het menu dan een andere kleur. Klik op Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen en klik op Kleuren. Je kunt hier zelf een kleur kiezen uit het kleurenpalet of je kunt Windows een slimme kleur laten kiezen bij de achtergrond van jouw Bureaublad door de optie Automatisch een accentkleur uit mijn achtergrond selecteren in te schakelen. De wijzigingen worden direct doorgevoerd.

 

© PXimport

Je kunt het menu en de live-tegels elke kleur geven die je maar wilt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten