Picasa: Filmpjes van uw foto's maken

| 5 maart 2009, 16:24

How To

Wist u dat u met Picasa van uw foto's een echte film kunt maken? Is dat niet saai dan, al die statische beelden? Nee hoor, Picasa weet er een dynamisch geheel van te maken en eventueel voegt u er nog wat korte filmpjes aan toe. Prima geschikt voor <l code="C01">YouTube</l> of als diashow.

Van stilstaand beeld naar een film met beweging

Wist u dat u met Picasa van uw foto’s een echte film kunt maken? Is dat niet saai dan, al die statische beelden? Nee hoor, Picasa weet er een dynamisch geheel van te maken en eventueel voegt u er nog wat korte filmpjes aan toe. Prima geschikt voor YouTube of als diashow.

1 Titelblad

Om een echte film van uw mooiste foto’s en filmpjes te maken, selecteert u ze zoals u gewend bent in Picasa. Daarna klikt u op Film rechts onderin naast het fotovak. Het kan ook via Maken / Film. Het tabblad Filmmaker verschijnt en u ziet een zwarte titelpagina, met onderin een lichtbak waarin u het gekozen materiaal terugvindt. Een foto wordt bij het maken van een film trouwens een dia genoemd.

De zwarte titelpagina is als een extra dia door Picasa toegevoegd. Standaard staat de naam van de map (album of verzameling) en de datum van de eerste dia voor u ingevuld op het titelblad. Wilt u liever niet met een zwarte titelpagina beginnen, dan haalt u hem eenvoudig weg met Verwijderen, door er eerst met rechts in de lichtbak op te klikken. Op die manier is elke foto of film uit de selectie weg te halen. Haalt u het titelblad weg, dan wordt de eerstvolgende dia gepromoveerd tot titelpagina.
Een eigen foto als titelblad staat fraaier.

Een eigen foto als titelblad staat fraaier.

2 Effecten

Links ziet u drie tabbladen. Op het tabblad Film stelt u het overgangseffect in, het aantal seconden dat dia’s in beeld blijven en bij sommige overgangsstijlen de tijdsduur dat beelden elkaar mogen overlappen. Kiest u Knippen, dan vloeien dia’s niet in elkaar over, maar verspringen ze. Pannen en zoomen geeft een dynamisch effect aan stilstaande beelden en wordt vaak bij televisieprogramma’s gebruikt. Afmetingen spreekt voor zich, u kunt zelfs films in full-HD (volledig High Definition-beeld) genereren. Dat werkt het beste als foto’s en filmpjes hoge resolutie hebben.
Op het tabblad Dia kunt u eventueel een beschrijving bij een foto maken. Hier kunt u meteen ook de standaardtekst van de titelpagina aanpassen. Wilt u de volgorde van de dia’s veranderen, dan is dat geen enkel probleem. Onderin ziet u de lichtbak en met ingedrukte muisknop is elke dia naar een andere plek te slepen. Het werkt zelfs met de zwarte titelpagina. Via het tabblad Clips kunt u extra foto’s of filmpjes toevoegen.
Overgangsstijlen verlevendigen een film, vooral het fraaie Pannen en zoomen.

Overgangsstijlen verlevendigen een film, vooral het fraaie Pannen en zoomen.

3 De film maken

Met de pijltjestoetsen of het muiswieltje bladert u door de dia’s in de lichtbak. De schuifbalk onder het voorbeeld kunt u hier ook voor gebruiken, dan kunt u zelfs door een filmpje bladeren. U kunt op elk moment van een voorvertoning van de film genieten door onder het voorbeeld op de groene afspeelknop te klikken. Alle instellingen zoals titel en overvloeistijl zijn dan in actie te zien.

Bent u tevreden, dan slaat u het resultaat op met de knop Film maken onderin het tabblad Film. De film wordt aangemaakt in het album Films en dat kost wel even wat tijd, afhankelijk van de hoeveelheid materiaal die u hebt uitgekozen en de afmetingen van de uiteindelijke film. Drukt u op de knop YouTube, dan zalPicasa de film niet alleen aanmaken maar zodra dat gebeurd is automatisch online zetten. Neem bij Gebruiker wijzigen dan wel even uw aanmeldgegevens van YouTube op.
Let op de vele verplichte velden!

Let op de vele verplichte velden!

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...