RedNotebook - Gratis digitaal dagboek

© PXimport

RedNotebook - Gratis digitaal dagboek

Geplaatst: 11 april 2014 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Ignace de Groot

RedNotebook ziet er misschien uit als een agenda, maar het is niet bedoeld voor afspraken. Het is een digitaal dagboek waarin je je hersenspinsels kunt opschrijven. Losse gedachten vragen immers een minder gestructureerde benadering dan een saaie agenda en RedNotebook speelt daar prima op in.

RedNotebook is multiplatform en laat zich net zo goed onder OS X, Linux als Windows installeren. Of je gebruikt een mobiele versie. Wij kozen voor de Windows-versie en die deed probleemloos zijn werk.

Start je RedNotebook de eerste keer op, dan valt dadelijk de voorbeeldtekst op. Handig, want die geeft nuttige aanwijzingen voor het gebruik van dit programma. Die leert je onder meer dat er twee modi beschikbaar zijn: een weergavemodus en een bewerkmodus. Het grote verschil: in deze laatste krijg je ook de onderliggende opmaakcodes van de tekst te zien. Zo zal tekst, omgeven door ===, als een vetgedrukte titel in de weergavemodus verschijnen. Gelukkig zijn er knoppen waarmee je de juiste opmaakcodes toevoegt, zodat je die niet zelf hoeft te onthouden.

Overigens is het ook mogelijk een afbeelding of een link (naar een webadres of een intern bestand) op te nemen. Verder, wie een stukje tekst wil taggen, hoeft die slechts van een #hashtag te voorzien, op de wijze van Twitter dus. En wie vaker dezelfde lay-out wil gebruiken: die laat zich in de vorm van een sjabloon bewaren en eenvoudig hergebruiken.

 

© PXimport

RedNotebook bezit een duidelijke indeling: kalender, tekst en zoekfuncties.

Zoeken

Het is natuurlijk de bedoeling dat je tekst die je in RedNotebook invoert, snel weer kunt opsporen. Dat kan op verschillende manieren. Allereerst duid je een dag aan in de miniatuurkalender waaraan je je boodschap gekoppeld wil zien (standaard is vandaag geselecteerd). Ideaal dus voor wie een dagboek wil bijhouden.

Dagen die één of meer boodschappen bevatten, worden vetgedrukt weergegeven in de miniatuurkalender.

Maar je kunt ook gericht naar tekst speuren met behulp van een ingebouwde zoekfunctie en jawel, die houdt natuurlijk ook rekening met je (hash)tags. In een apart paneel krijg je nog een 'woordwolk' te zien: hoe vaker een woord in de ingevoerde teksten voorkomt, hoe groter het in dit paneel wordt afgedrukt. Elk woord in deze wolk fungeert bovendien als een link naar de bijhorende teksten.

 

© PXimport

Heel veel valt er niet in te stellen in RedNotebook.

Opslaan

Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken om je teksten correct op te slaan: dat gebeurt automatisch en ogenblikkelijk. Het is verder mogelijk je teksten naar diverse formaten te exporteren: platte tekst, HTML en pdf, waarbij je zelf aangeeft welke tijdsperiode je mee in export wil.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Eenvoudig

Zoekfuncties

Auto opslaan

Minpunten

Conclusie

RedNotebook 1.8.0 ----------------- **Taal:** Nederlands **OS:** Windows XP/Vista/7/8 Linux OS X **Meer info:** [http://rednotebook.sourceforge.net](http://rednotebook.sourceforge.net/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000