RidNacs - Herken de ruimtevreters op je pc

© PXimport

RidNacs - Herken de ruimtevreters op je pc

Geplaatst: 25 maart 2015 - 11:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:18

Dirk Schoofs

In Windows missen we de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit Verkenner zicht te houden op de grootte van mappen en bestanden. RidNacs werkt samen met Windows Verkenner zodat je met één muisklik leest hoeveel schijfruimte alle bestanden en mappen in beslag nemen.

Tijdens de installatie van deze freeware duid je aan dat RidNacs zich in het contextueel menu van de Windows Verkenner mag nestelen. Op die manier heb je deze tool steeds bij de hand wanneer je rechtsklikt op een map en dan de opdracht Analyse Disk Space Usage with RidNacs selecteert. Ik raakte zo snel gewend aan de functie onder de rechtermuisknop dat ik me afvraag waarom deze functie nog niet standaard in Windows is opgenomen (zoals bij concurrent Mac OS waar je al eeuwen de bestandsgrootte in de Finder afleest).

Bestandsgrootte

In het Verkenner-achtige venster verschijnen de mappen in hun typische boomstructuur, waarbij je telkens leest hoeveel MB schijfruimte de gegevens innemen. Bovendien toont de tool in de vorm van horizontale, gekleurde balken hoeveel dit procentueel is. Door de mappen in de boomstructuur open te klappen, graaf je tot op bestandsniveau, terwijl RidNacs de bestandsgrootte blijft uitrekenen. Het aantal opties is beperkt.

© PXimport

Laat RidNacs toe tot het contextmenu van Windows Verkenner.

Je kunt de kleur van de percentage-balk wijzigen en instellen wanneer de bestanden als één groep moeten verschijnen. In de standaardinstelling zal RidNacs bestanden kleiner dan 1 MB als één groep tonen. Het programma analyseert het volume van de bestanden maar onderneemt zelf geen actie. Toch kun je via de rechtermuisknop in RidNacs bestanden openen, kopiëren, plakken en verwijderen. Het is zelfs mogelijk om de analyse te bewaren als cvs-, txt-, html-, of xml-bestand, dat je bijvoorbeeld later in een spreadsheet kunt bestuderen. Deze tool werkt snel en heeft geen moeite om externe harde schijven of netwerkschijven te scannen.

Conclusie

RidNacs is een typische one trick pony: een programma dat slechts één kunstje erg efficiënt kan. In dit geval is dat het zicht houden op de bestandsgrootte van bestanden en mappen. Je zult RidNacs snel als een logische functie van het systeem ervaren. De tool maakt je ervan bewust hoe de harde schijf door dagelijks gebruik langzaam volloopt, zodat je tijdig orde op zaken kan stellen.

© PXimport

Je krijgt zicht op de bestandsgrootte en de procentuele verhouding.

Meer lezen?

Is je harde schijf na een opruimbeurt alsnog te vol? Dan kun je met een schone lei beginnen door Windows te herinstalleren.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

In Verkenner

Eenvoudig

Snel

Minpunten

Geen Nederlands

Conclusie

RidNacs ------- **Prijs:** Gratis **Taal:** Engels of Duits **OS:** Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 **Website:** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten