Secret Disk - Je geheimen in het geheim opslaan

© PXimport

Secret Disk - Je geheimen in het geheim opslaan

Geplaatst: 27 augustus 2014 - 07:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Ignace de Groot

Heb je bestanden waarin je medegebruikers liever geen inzage geeft? Stevige encryptie geeft je de meeste zekerheid om die data effectief af te schermen. Secret Disk gaat anders te werk: je stopt je privacygevoelige bestanden in een virtuele schijf die je zelf zichtbaar en onzichtbaar kunt maken.

Met Secret Disk maak je op je computer een geheime virtuele schijf aan. Hoewel, geheime ... het programma biedt alleen schijnveiligheid. Er wordt geen encryptie gebruikt om de gegevens te beveiligen en iemand die technisch goed onderlegd kan je bestanden alsnog vinden. Maar wil je alleen wat bestanden veiligstellen voor bijvoorbeeld nieuwsgierige kinderogen, dan kan Secret Disk wel van pas komen.

Installatie

Bij de eerste start van het programma dien je een pincode in te geven, waarmee je het programma en de instellingen ervan afschermt. Vervolgens creëer je een verborgen opslagschijf. Secret Disk kiest zelf een schijfletter die nog niet door je systeem is ingenomen. Na het aanmaken van de schijf kun je hem direct openen zodat hij in de verkenner verschijnt. Je kunt er nu gegevens in plaatsen. Zodra je hiermee klaar bent, sluit je vanuit Secret Disk de schijf, waarna de schijfletter uit de verkenner verdwijnt.

 

© PXimport

Aan (de gratis versie van) Secret Disk valt weinig in te stellen.

In de gratis versie mag je maximaal één schijf met daarop maximaal 5 GB aan data aanmaken. De betaalde variant ($ 14,95, ca. € 11,-) heeft deze beperkingen niet.

Extra opties

Wil je nog iets meer veiligheid, dan koppel je een wachtwoord aan de schijf. Je kunt de schijf dan pas openen na zowel de pincode van het programma, als het wachtwoord van de schijf in te voeren. Secret Disk heeft ook een functie om de schijf automatisch te koppelen na aanmelding bij Windows (wanneer er geen wachtwoord aan de schijf gekoppeld is).

Wij zouden hier niet voor kiezen, want wat is er dan nog 'geheim' aan je schijf? Wel een handige extra optie is om Secret Disk zo in te stellen dat de schijf automatisch onzichtbaar wordt zodra de schermbeveiliging van Windows in gang schiet.

 

© PXimport

'Security by obscurity' kan nooit tippen aan stevige encryptie!

Kluis gekraakt

Je kunt niet zelf bepalen waar het bestand voor die virtuele schijf wordt opgeslagen, dat blijkt standaard de C-schijf. Erger is dat we redelijk eenvoudig de precieze locatie konden vaststellen en de 'verborgen' gegevens ook weer zichtbaar konden maken. De moraal van het verhaal: als het echt helemaal veilig moet, is Secret Disk geen geschikte kandidaat.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Transparant

Minpunten

Gebrekkige vertaling

Beperkingen

Standaard op C

Geen encryptie![/plusmin]

Conclusie

Secret Disk ----------- **Taal**: Nederlands **OS**: Windows XP/Vista/7/8 **Website**: [www.privacyroot.com](http://www.privacyroot.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000