Software grondig verwijderen

| 14 maart 2008, 16:54

How To

De uninstallers van veel programma's voeren hun taak vrij slordig uit: her en der laten ze mappen slingeren, soms met de volledige inhoud er nog in, en ze vergeten tevens nogal eens registersleutels en -waarden te verwijderen, die later problemen kunnen veroorzaken.

Het is daarom na een deïnstallatie nuttig om te controleren of er nog zaken handmatig verwijderd moeten worden. U moet hierbij op een paar dingen letten om te voorkomen dat er teveel in de prullenbak belandt, waardoor een nog geïnstalleerd programma niet meer naar behoren functioneert.

Achtergebleven mappen verwijderen

Om te zien of een bepaald programma al zijn mappen tijdens het deïnstallatieproces netjes opgeruimd heeft, kunt u de zoekfunctie van Windows gebruiken. Een zoekactie op de programmanaam laat zo snel zien welke mappen u dan nog moet verwijderen. De gevonden items bevinden zich meestal in de map Program Files, en in mappen met de naam Common Files of Application Data. Van die laatste kunt u er meerdere vinden en onder verschillende gebruikersaccounts. Mappen met de naam van het verwijderde programma, die u op één van deze locaties aantreft, kunt u zonder meer naar de Prullenbak verwijzen.

De uninstaller van Photoshop heeft niet alles verwijderd.

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, zijn de mappen van Photoshop opgeslagen in de map Adobe. Wanneer u programmamappen op een van de genoemde locaties vindt, maar in een map met de naam van de software-ontwikkelaar, kunt u ook deze map verwijderen, vooropgesteld natuurlijk dat u hierin geen andere programma’s van dezelfde softwaremaker aantreft. Hetzelfde geldt overigens voor submappen. Hieronder ziet u daar een voorbeeld van. Na verwijdering van de map Photoshop 7.0 blijkt de map FileBrowser verder leeg te zijn en deze kan dus eveneens verwijderd worden.

De mappen die u na deïnstallatie van Photoshop kunt verwijderen.

Bij mappen die u in uw Windows-map aantreft is enige voorzichtigheid geboden. Om erachter te komen of het veilig is een dergelijk exemplaar te verwijderen, klikt u er met uw rechtermuisknop op en vervolgens kiest u Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen ziet u de datum en tijd waarop de map is gemaakt. Is dit hetzelfde tijdstip waarop de map Windows aangemaakt is, dan is deze map tijdens de installatie van het besturingssysteem gemaakt en dient u hem te laten staan. Hebt u bijvoorbeeld Sun’s Java VM gedeïnstalleerd, dan mag u alleen de map C:\Windows\Sun verwijderen. Deze is aangemaakt toen u Java VM installeerde. De map C:\Windows\Java moet echter blijven staan: die is een onderdeel van Windows.Wees voorzichtig als het om items in de map Windows gaat.

Tot slot: laat mappen waarvan u niet zeker weet of ze veilig gemist kunnen worden rustig staan. Weet u echter bijna zeker dat dit wél het geval is, dan kunt u een dergelijke map eerst een andere naam geven. Wanneer dit gedurende enige tijd geen foutmelding oplevert, dan kunt u hem definitief verwijderen. Krijgt u wel foutmeldingen, dan verandert u de naam weer terug.

Achtergebleven registeritems verwijderen

In het register achtergebleven gegevens kunnen later soms voor moeilijkheden zorgen. Een programma waarmee u deze restanten veilig kunt verwijderen is CCleaner (zie ook onze CCleaner-workshop). Nadat u dit gestart hebt, klikt u op de knop Register gevolgd door de knop Scan naar problemen. Even later worden alle overbodige registeritems getoond. Voordat u deze verwijdert, krijgt u de vraag een back-up te maken, die u in geval van problemen terug kunt zetten. Het is altijd aan te raden dit te doen, al is mijn persoonlijke ervaring dat deze functie van CCleaner bijzonder veilig is. De herstelmogelijkheid heb ik nog nooit nodig gehad.

CCleaner verwijdert restanten veilig uit het register.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...