Stationsletters veranderen in Vista

| 1 augustus 2007, 14:30

How To

Partities zijn handig om overzicht te houden. Een logische volgorde in de stationsletters is ook nog altijd van belang. Wie de partitionering wijzigt, merkt al snel dat de stationsletters niet altijd logisch worden verdeeld. Gelukkig is ook dit aan te passen.

Partities zijn handig om overzicht te houden. Een logische volgorde in de stationsletters is ook nog altijd van belang. Wie de partitionering wijzigt, merkt al snel dat de stationsletters niet altijd logisch worden verdeeld. Gelukkig is ook dit aan te passen.
De partitie met het besturingsysteem is onder Windows Vista altijd de C-schijf. De volgende partities krijgen hun schijf- of stationsletter min of meer toevallig toebedeeld, zeker wanneer u zelf de partitionering wijzigt. Het is tijd dat we orde in deze chaos brengen. Wijzig liefst alleen de stationsletter van stations waarop geen programma’s geïnstalleerd staan, omdat deze anders mogelijk niet meer correct werken.

Stap 1 Schijfbeheer starten

Sluit alle programma’s af. Open daarna via de toetscombinatie Win+E de Verkenner. Klik met de rechtermuistoets op Deze Computer en kies voor Beheren. Bevestig met een klik op Doorgaan aan het Gebruikersaccountbeheer dat u het Computerbeheer wilt starten. Klik tot slot op Schijfbeheer in de linkerkantlijn.

Afbeelding 1: Open Computerbeheer om de stationsletters te wijzigen.

Stap 2 Stationsletters

De rol van stationsletters is weliswaar steeds minder belangrijk nu bijna alle handelingen van bestanden verplaatsen, kopiëren en verwijderen via de Windows Verkenner gebeuren. Toch is het onverminderd handig om te weten wat de stationsletter van de dvd-brander is en die (bijvoorbeeld) altijd op Z te hebben staan. Is het onderdeel Schijfbeheer gestart, ziet u in één oogopslag hoe de verschillende stationsletters zijn verdeeld.

Afbeelding 2: C, D, E, F en G, hier staat nog alles door elkaar.

Stap 3 Een stationsletter wijzigen

Wilt u een partitie of cd-station een andere stationsletter geven, klik dan met de rechtermuisknop op dat onderdeel in de weergave van het Schijfbeheer. Kies dan voor Stationsletter en paden wijzigen. In het volgende venster zal de schijf of partitie staan waarvan u de stationsletter wilt wijzigen (afbeelding 3a). Klik dan op Wijzigen en selecteer daarna uit de lijst van vrije stationsletters de letter die u voor dat station wilt gaan gebruiken (afbeelding 3b). Bevestig met tweemaal een klik op OK.

Afbeelding 3a: Kies de gewenste stationsletter.


Afbeelding 3b.

Stap 4 Stationsletter wijzigen van een cd-rom of dvd-speler

Om de stationsletter van een cd-rom of dvd-speler te wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de vermelding van dat station, aan de linkerkant van het schijfbeheer. De stappen daarna zijn gelijk aan die welke u zojuist al voor de stationsletter van een partitie hebt uitgevoerd. Kies voor een cd-rom of dvd-speler bijvoorbeeld de letters helemaal achterin het alfabet, zoals X, Y en Z.

Afbeelding 4: Ook van een cd-rom of dvd-speler kunt u de stationsletter wijzigen.

Stap 5 Letters vrijmaken

Wilt u een stationsletter gebruiken die al (of nog) door een ander station wordt gebruikt, dan klopt de volgorde van wijzigen niet. Selecteer dan eerst het station dat die letter gebruikt en geef die dan eerst een andere letter. Keer dan terug naar de schijf waaraan u de nu vrijgekomen letter wilt geven en pas daar de stationsletter van aan. Soms is het noodzakelijk hiervoor een schijf tijdelijk een andere letter te geven dan u uiteindelijk van plan bent, dat is geen probleem.


De reacties worden ingeladen, een moment geduld...