11 handige tips voor Google Play Music

© PXimport

11 handige tips voor Google Play Music

Geplaatst: 5 mei 2014 - 04:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:38

Robbin Ooijevaar

Muziekliefhebbers gebruiken Spotify en hebben vaak nog een grote eigen collectie. Dit kunnen mp3's zijn, maar ook cd's. Met de introductie van Google Play Music heeft Spotify er een concurrent bijgekregen. In dit artikel lees je hoe je gratis tot 20.000 liedjes bewaart in de cloud en streamt.

Tip 01: Direct genieten

Steeds meer diensten op internet die iets met film of muziek te maken hebben zijn streaming-diensten. Goede voorbeelden zijn Netflix voor films/series en Spotify voor muziek. Bij een streaming-dienst wordt de media niet compleet gedownload, maar kun je deze al tijdens het downloaden afspelen.

Synchroniseren, volledig binnenhalen of bestanden kopiëren is niet nodig: de muziek komt naar je toe op aanvraag op het apparaat dat je op dat moment gebruikt. Dit kan een computer zijn, maar ook een smartphone of tablet. Google Play Music werkt ook volgens het streaming-principe.

 

© PXimport

Tip 01 Netflix en Spotify zijn de populairste streaming-diensten van dit moment.

Tip 02: Muziekcollectie

De grootste beperking van Spotify is dat de dienst je persoonlijke muziekcollectie bijna volledig negeert. Toegeven: veel muziek uit je mp3-collectie is ook te vinden in de Spotify-bibliotheek, maar zeker niet alles! Wel is het mogelijk om Spotify te koppelen aan bijvoorbeeld iTunes.

Ga hiervoor in Spotify naar Bestand / Afspeellijsten importeren. Nadeel hiervan is dat deze Spotify-truc alleen werkt op één computer. Google springt hier slim op in met Google Play Music. Hierbij wordt het mogelijk om je mp3's en audio-cd's toe te voegen en streaming beschikbaar te maken. Eenmaal toegevoegd kun je de muziek overal streaming terugluisteren op je pc, laptop, tablet en/of smartphone. Het leukste aan deze functie van Google Play Music is de prijs: het is helemaal gratis!

 

© PXimport

Tip 02 De basisversie van Google Play Music kost niets en je kunt er 20.000 liedjes opslaan en afspelen.

Twee smaken Google Play Music

Voordat we Google Play Music onder de loep nemen, is het goed om te weten wat de concurrentie biedt. Hoewel er al veel verschillende diensten zijn op dit gebied, is er slechts één het bekendst: Spotify. Spotify biedt toegang tot een reusachtige muziekbibliotheek met miljoenen liedjes die je kunt streamen. Afhankelijk van je abonnement kun je muziek ook offline beschikbaar maken om bijvoorbeeld zonder internetverbinding de muziek af te spelen.

De volledige versie van Spotify, genaamd Spotify Premium, kost 10 euro per maand. Het antwoord van Google op Spotify heet Google Play Music All Access. De maandelijkse kosten zijn identiek en dat geldt ook voor bijna alle functies en mogelijkheden. In dit artikel richten we ons op de gratis versie van Google Play Music, genaamd Standaard. Een overzicht van de verschillen tussen All Access en Standaard vind je hier.

 

© PXimport

Google Play Music All Access kan nog weleens een serieuze concurrent worden van het alom geliefde Spotify.

Tip 03: Muziek in de cloud

Het toevoegen van muziek aan Google Play Music kan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we onze muziekcollectie uit iTunes overzetten. Ook lees je hoe je je muziek-cd's eenvoudig in de cloud krijgt. De audio-cd's en iTunes zijn niet per se nodig. Je kunt ook een map met muziek aanwijzen en deze toevoegen.

Zodra je muziek in je Google Play Music-account staat, kun je het streamen naar je computer(s), tablet en smartphone. Zelfs downloaden behoort tot de mogelijkheden. Het maakt hierbij niet uit of je de gratis versie gebruikt (Standaard) of een abonnement neemt op Google Play Music All Access: je mag in beide gevallen 20.000 liedjes bewaren.

 

© PXimport

Tip 03 Muziek in je Google Play Music-account kun je overal afspelen: op je pc, laptop, smartphone en tablet.

Tip 04: Google Wallet

Om Google Play Music te gebruiken, heb je een Google-account nodig. Als je een Gmail-adres hebt, heb je een Google-account. Heb je nog geen Google-account? Dan kun je deze aanmaken. Je kunt een Google-account ook aanmaken met je bestaande mailadres.

Google Play Music vereist ook nog een Google Wallet. Deze 'digitale betaalknip' van Google heb je helaas ook nodig voor de gratis versie van Google Play Music. Je kunt je Google Wallet aanmaken. Voor een Google Wallet is een creditcard vereist. Heb je geen creditcard en ben je ook niet van plan om deze aan te schaffen? Dan is een prepaid creditcard het overwegen waard. Deze zijn betaalbaar en kun je online bestellen.

 

© PXimport

Tip 04 Geen creditcard voor je Google Wallet? Koop een goedkope prepaid creditcard op 3vcard.nl.

Tip 05: Aanmelden

Alles wat met Google Play Music te maken heeft, vind je hier. Vanaf hier speel je straks je muziek af en richt je je afspeellijsten in. In tegenstelling tot Spotify en iTunes is er geen aparte afspeelsoftware die je moet downloaden, je hebt voldoende aan een moderne browser.

Surf naar music.google.com en meld je aan met je Google-account. De eerste keer dat je hier bent, vraagt Google welke versie van Google Music je wilt gebruiken. Kies eventueel voor de betaalde versie All Access, deze mag je een maand gratis uitproberen. Na de probeerperiode kun je het abonnement kosteloos opzeggen. Doe je dit niet? Dan worden de abonnementskosten verrekend via je Google Wallet (zie tip 04). We gebruiken in dit artikel de gratis versie (Standaard). Deze voldoet prima om je eigen muziek beschikbaar te maken op Google Play Music.

 

© PXimport

Tip 05 Probeer Google Play Music All Access één maand gratis uit of kies direct voor de gratis versie: Google Play Music Standaard.

Tip 06: Music Manager

Heb je voor de gratis versie van Google Play Music gekozen? Dan is je muziekbibliotheek nog helemaal leeg. Download en installeer via Music uploaden het programma Music Manager. Hiermee 'kopieer' je je muziek van iTunes of een map op je computer naar je Google Play Music-account.

Music Manager scant je muziek en geeft dit door aan Google Play Music zodat de liedjes beschikbaar worden via de muziekdienst. De eerste keer dat je Music Manager opstart, dien je je aan te melden met je Google-account.

 

© PXimport

Tip 06 Music Manager 'kopieert' je muziek van je computer(s) naar je Google Play Music-account.

Tip 07: Muziek toevoegen

Music Manager vraagt of je muziek wilt uploaden of downloaden. Het downloaden heeft nog geen zin, onze collectie moet eerst maar eens worden toegevoegd. Music Manager vraagt waar je muziekcollectie te vinden is. Je hebt de keuze uit iTunes, Windows Media Player, de map Mijn Muziek of Andere mappen. Wij kiezen voor iTunes. De laatste twee opties zijn handig als je bijvoorbeeld een mp3-collectie hebt in een andere map, NAS of externe harde schijf.

We behandelen dit bij tip 11. Wacht geduldig af totdat de 'upload' is afgerond. Van uploaden is bij populaire muziek overigens geen sprake. Music Manager probeert je muziek te herkennen, waarna bekende nummers binnen een paar seconden worden toegevoegd aan je Google Play Music-account. De rest wordt wel geüpload.

 

© PXimport

Tip 07 Music Manager scant de muziek in iTunes en voegt alles direct toe aan je Google Play Music-account.

Tip 08: Afspeelsoftware

Na het afronden van het uploadproces vind je je iTunes-muziek terug in de Google Play Music-omgeving. De muziek blijft hier beschikbaar, ook als je nummers uit iTunes verwijdert. Surf naar music.google.com om je online muziekbibliotheek te bekijken en muziek af te spelen. De afspeelsoftware in je webbrowser werkt intuïtief, je vindt er snel de weg. Verdwaald?

Klik op Muziek en vervolgens Mijn muziek om je bibliotheek opnieuw weer te geven. Binnen je online muziekbibliotheek kun je de zoekfunctie gebruiken om muziek te vinden. Via Mijn Bibliotheek klik je eenvoudig door naar artiesten, albums of losse liedjes (nummers). Achter Instantmixen vind je automatische afspeellijsten. Uiteraard kun je ook zelf afspeellijsten maken via de gelijknamige optie in de linkerkolom.

 

© PXimport

Tip 08 De afspeelsoftware van Google Play Music is overzichtelijk en heeft een goede zoekfunctie.

Smartphones en tablets

In dit artikel behandelen we de standaard afspeelsoftware van Google Play Music. Deze draait in elke moderne webbrowser (Windows en Mac), extra downloads zijn dus niet nodig om muziek streaming af te spelen.

Heb je een smartphone of tablet? Dan vind je in je applicatiewinkel de app Play Music. Zowel iPad en iPhone als Android-toestellen worden ondersteund. Je hoeft je muziek niet te synchroniseren. Als je je eenmaal in de app hebt aangemeld met je Google-account, zijn je muziek en afspeellijsten direct beschikbaar en kun je gelijk luisteren.

 

© PXimport

Google Play Music heeft een app voor iOS- en Android-smartphones en tablets.

Tip 09: Muziek-cd's

Dankzij Google Play Music kunnen al je cd's eindelijk naar zolder! Het is eenvoudig om de muziek-cd's in hoge kwaliteit te kopiëren naar je muziekcollectie 'in de cloud'. We gebruiken in deze tip wederom iTunes om dit voor elkaar te krijgen. Start iTunes en plaats een cd die je wilt digitaliseren in je computer. Afhankelijk van je iTunes-instellingen wordt er gevraagd of je de cd wilt importeren met iTunes.

Als dit niet wordt gevraagd, druk dan in iTunes op Alt en kies Weergave / Zijbalk tonen. Je cd-speler staat onder Apparaten. Klik op je cd-speler om de inhoud te bekijken. Als je een tracklist ziet met oplopende nummering in plaats van de namen van de liedjes, druk dan op de knop Opties en kies Tracknamen opvragen. Importeer vervolgens de audio-cd met de knop Cd importeren. Music Manager houdt iTunes in de gaten en zal nieuwe liedjes automatisch toevoegen en streaming beschikbaar maken.

 

© PXimport

Tip 09 Gebruik iTunes om muziek te kopiëren naar je Google Play Music-account.

Tip 10: Mp3's toevoegen

Veel mensen hebben eigen mappen met mp3's of gebruiken andere afspeelsoftware dan iTunes. Dit is voor de Music Manager geen probleem. Open Music Manager door op het gelijknamige icoontje in je systeemvak te dubbelklikken (rechtsonder in beeld naast het Windows-klokje). Klik op Map toevoegen en wijs de map aan met je muziekbestanden. Alle onderliggende mappen worden eveneens gecontroleerd. Bevestig met Toepassen. De map verschijnt nu in de lijst van Music Manager, je kunt meerdere mappen toevoegen.

Je kunt elke map aanwijzen die benaderbaar is via Windows Verkenner, dus ook mappen op een NAS, externe schijf of andere (tijdelijke) locatie. Achter de naam van elke map zie je hoeveel liedjes er worden 'gekopieerd' naar je Google Play Music-account. De voortgang van het 'upload-proces' wordt getoond. Na afloop kun je de map verwijderen uit Music Manager met de knop Mappen verwijderen. De map wordt uiteraard niet van je computer gewist, maar gewoon niet langer in de gaten gehouden door Music Manager.

 

© PXimport

Tip 10 Geef aan welke mappen Music Manager in de gaten moet houden om de inhoud in Google Play Music te krijgen.

Tip 11: Experimenteer

Alle tips in dit artikel zijn slechts het begin van het plezier dat je aan Google Play Music kunt beleven. Het is net als bij Spotify en andere muziekdiensten onmogelijk om alle functies te benoemen. Experimenteer met Google Play Music, je zult het snel onder de knie hebben en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Er zijn veel manieren om muziek af te spelen en de weg die je gebruikt hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Je kunt bijvoorbeeld via de zoekfunctie een liedje afspelen, eerst het album opzoeken of via de naam van de artiest doorklikken naar het liedje dat je wilt horen. Ben je al verknocht aan Spotify of andere muziekdienst? Dan is Google Play Music met de unieke gratis functie om je muziekcollectie 'in de cloud te hangen' een waardevolle aanvulling hierop.

 

© PXimport

Tip 11 Verken de mogelijkheden van Google Play Music, speel met afspeellijsten en geniet vooral van je muziekcollectie!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten