iOS 9 vs. Android M - wie maakt de beste bèta?

© PXimport

iOS 9 vs. Android M - wie maakt de beste bèta?

Geplaatst: 30 juni 2015 - 10:12

Aangepast: 14 december 2022 - 15:26

Redactie ID.nl

iOS 9 en Android M zijn beide nog niet officieel uitgebracht, maar met de bètareleases kunnen we al een goede vergelijkende test doen. Hier lees je wie de grote winnaar gaat worden.

Alle toegewijde iPhone- en iPad-gebruikers hier op de redactie zijn heel enthousiast over de komst van een nieuwe versie van iOS. Telkens wanneer Apple haar besturingssysteem updatet voor de iPhone en iPad voelt het aan als een gratis upgrade. En iOS 9 ziet er verrassend uit. Bovendien is het beschikbaar voor alle iOS 8-gebruikers, en we weten ongeveer wanneer het gelanceerd zal worden. Lees ook: Samsung Galaxy S6 Edge versus Apple iPhone 6 - Een eerste vergelijking.

Maar er is natuurlijk een andere gigant op dit gebied. En Android heeft veel sterke punten. Bovendien komt Android M ongeveer rond dezelfde tijd uit als iOS 9. Helaas kunnen we niet precies zeggen wanneer de releasedatum zal zijn, of op welke apparaten je het besturingssysteem kunt draaien.

Laten we toch Android M eens vergelijken met wat we van iOS 9 afweten, zodat je kunt bepalen of je je iPhone wilt blijven gebruiken of toch eens over de schutting wilt gluren om te zien hoe de wereld van Android eruit ziet.

Releasedatum en betaversies

Het enige dat we over de release van iOS 9 weten is dat het in de 'herfst van 2015' zal komen. (Bedankt, Apple.) Apple is niet op de precieze releasedatum ingegaan omdat het bedrijf dat nooit doet, maar ook omdat het niet wil loslaten wanneer de nieuwe iPhone en iPad zullen verschijnen. Maar je kunt iOS 9 - en de iPhone - in september 2015 verwachten. De iPads zullen waarschijnlijk in oktober volgen.

Er is meteen al goed nieuws voor liefhebbers van iOS 9, omdat je zelfs als je geen ontwikkelaar bent betacode kunt krijgen. Apple runt een publieke beta die je over een aantal maanden kunt uitproberen. Je kunt je nu alvast aanmelden op https://beta.apple.com/sp/betaprogram/. (Ontwikkelaars kunnen de eerste betaversie van iOS 9 natuurlijk meteen downloaden.)

We weten minder over Android M, maar zoals altijd met Android-updates komt dat deels doordat het proces zelf verwarrend zal zijn. Google onthulde de Android M Developer Preview op I/O 2015, dus we weten in ieder geval dat het bestaat. Maar dat is het dan ook zo'n beetje.

© PXimport

De uiteindelijke versie van Android M zal samen met een nieuwe Nexus telefoon gelanceerd worden, waarschijnlijk in oktober of november van dit jaar. Maar in tegenstelling tot iOS zullen we geen snelle uitrol naar alle compatibele apparaten zien: Android M zal eerst op andere Nexus apparaten verschijnen, en binnen enkele maanden op vlaggenschip telefoons en tablets van hardwarebouwers van derden, zoals Samsung, LG en Sony. En er is geen publieke beta.

Als je een Android-gebruiker bent, kunnen we niet echt zeggen wanneer Android M voor jouw telefoon beschikbaar zal worden. Sorry. Stap over op een iPhone als je regelmatige en betrouwbare upgrades wilt.

Als je Android M nu al wilt hebben, kun je de Android M Developer Preview downloaden, maar alleen als je een Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 of Nexus Player hebt.

Compatibiliteit

Dit is opnieuw een vraag die we met zekerheid kunnen beantwoorden wat betreft iOS 9, maar niet wat betreft Android M.

Omdat Apple zowel software als hardware maakt, rolt het bedrijf haar nieuwe software op een snelle en efficiënte manier uit. Apple heeft ons laten weten dat elke iPhone en iPad die momenteel op iOS 8 draait naar iOS 9 zal kunnen upgraden - vanaf de dag dat het uitkomt. We weten zelfs hoe groot het upgradebestand zal zijn (minder groot dan vorige keer).

Als je iets wilt weten over de compatibiliteit van Android M, moet je de namen van alle Android-telefoons op losse stukjes papier schrijven, ze de lucht in gooien en aannemen dat de apparaten op de papiertjes die je opvangt Android M zullen krijgen.

Google zal de Android M-code beschikbaar stellen aan haar OEM partners, maar die worden niet gedwongen om de upgrade beschikbaar te stellen aan eindgebruikers. Het is een duur proces om dit te doen en ze hebben operatoren nodig om de data door te geven. Stel je voor dat pc-fabrikanten de taak zouden hebben om een Windows-upgrade uit te rollen naar alle laptops en desktop pc's. Je kunt je de problemen voorstellen. Al het andere terzijde is het een duur proces dat klanten ervan weerhoudt om een nieuwe telefoon te kopen. Kalkoenen stemmen niet voor Kerstmis.

Dus terwijl Nexus-apparaten vrijwel zeker een OTA (over the air) upgrade naar Android M zullen krijgen, zullen mensen met een telefoon van een andere fabrikant niet een dergelijke garantie krijgen. Als je een vlaggenschip Android-telefoon uit 2014 of 2015 hebt, zul je waarschijnlijk op een gegeven moment de upgrade krijgen. Waarschijnlijk.

Nieuwe functies

Je zou kunnen zeggen dat we hier op de redactie enthousiast zijn over iOS 9. Belangrijke functies in iOS 9 zijn onder andere een enorme Siri update en diepe links in zoekresultaten.

iOS 9 en Android M delen één belangrijke nieuwe functie: contactloos betalen via NFC. Maar alleen die van Apple zal in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn wanneer de nieuwe software gelanceerd wordt. Wanneer het naar Nederland komt is nog niet bekend. Met Apple Pay kun je je telefoon als een contactloze creditkaart of pinpas gebruiken. Hetzelfde zal gelden voor Android Pay, maar er is nog niets gezegd over wanneer het in Nederland beschikbaar zal zijn. Het zal een tijdje gaan duren. (En je zal een handset nodig hebben die NFC ondersteunt, iets waar je niet zomaar vanuit kunt gaan.)

Lees ook: Apple Pay volgende maand naar Europa.

Apple zegt Siri pro-actiever gemaakt te hebben, wat om eerlijk te zijn een belangrijke stap is om de uitdaging van Android en Google Now te compenseren. De nieuwe functies zijn bedoeld om iPhone gebruikers dezelfde soort functionaliteit te bieden die Android gebruikers nu al hebben, evenals alle 17 Windows Phone-gebruikers met Cortana. We zijn enthousiast dat Apple Siri aan het verbeteren is, maar we zijn ook blij dat software en functies stapsgewijs ontwikkeld worden. Siri werkt momenteel goed, maar in iOS 9 zal het op een meer semantische manier kunnen werken.

Een vergelijkbare upgrade is de Spotlight-zoekdienst, die nu informatie zoals aankomende evenementen uit de Agenda-app, locaties in de buurt waarin je misschien geïnteresseerd bent, de instapkaart voor een vlucht die je vandaag moet halen, en meer zal weergeven. Het draait helemaal om dat softwarefuncties op een zinvollere manier met je leven interacteren.

Split-screen multitasking maakt ook onderdeel uit van iOS 9 en er is een picture-in-picture modus waarmee je video's kunt bekijken terwijl je iets anders aan het doen bent. Deze functies zullen op de iPhone prima zijn, en geweldig op de iPad. En zelfs nog beter op de iPad Pro met een extra groot scherm, waarvan we verwachten dat Apple deze later in het jaar uitbrengt.

iOS 9 heeft ook een software gebaseerde energiebesparende modus. Apple zegt dat deze functie drie uur extra gebruik oplevert, bovenop een extra uur dat je sowieso krijgt als je naar iOS 9 updatet, wat volgens Apple energiezuiniger is dan iOS 8. Iedereen wil toch graag een langere batterijduur?

Volgens Google zal Android M een vergelijkbare functie krijgen, met de naam Doze mode. Doze houdt in de gaten of het apparaat in gebruik is en brengt het, als dat niet het geval is, in een diepe slaap die minder energie verbruikt en je batterijduur kan verdubbelen - aldus Google. De uitdaging voor Google is opnieuw dat elke Android telefoon en tablet verschillende hardware en software heeft die door de fabrikant is aangepast, dus het is moeilijk te begrijpen hoe het bedrijf een dergelijke bewering kan doen.

 

© PXimport

Maar zoals we eerder al zeiden is Google Now een geweldige functie van Android, en Google zegt dat het in Android M zelfs nog beter zal worden. Now on Tap betekent dat je de thuisknop ingedrukt kunt houden waar je ook bent om Google Now tevoorschijn te halen. Je hoeft zelfs niet de app die je aan het gebruiken bent te verlaten. Google Now zal al een goed idee hebben van wat voor hulp je nodig hebt op basis van wat je aan het doen was - bijvoorbeeld een routebeschrijving naar een bepaalde locatie nadat je het met een vriend over een ontmoeting gehad hebt.

De SystemUI Tuner in Android M maakt het mogelijk om de Quick Settings aan te passen, met de instellingen die je met meeste gebruikt en de lay-out die het beste bij je past. Een andere kleine maar handige verandering is de mogelijkheid om apps direct vanaf het thuisscherm te verwijderen. Je krijgt nu de keuze tussen het verwijderen van de snelkoppeling of het icoon en het daadwerkelijk ongedaan maken van de installatie op het apparaat.

Er zitten al op verscheidene apparaten vingerafdrukscanners, dus het lijkt misschien niet echt een nieuwe functie, maar Android M biedt er native ondersteuning voor. Dit betekent dat je ze kunt gebruiken om betalingen via Android Pay goed te keuren en Play Store aankopen te bevestigen. Ontwikkelaars kunnen de functionaliteit ook binnen hun apps gebruiken.

Een ander vervelend iets aan Android is dat je om een app te downloaden akkoord moet gaan met alle permissies, die misschien dingen bevatten waarmee je het niet eens bent, zoals het benaderen van je contacten wanneer het om niet meer dan een renspelletje gaat. Android M gaat hier verandering in brengen met de mogelijkheid om voor elke individuele app te kiezen met welke permissies je akkoord gaat. Je kunt ook een specifieke permissie accepteren of weigeren wanneer een app erom vraagt.

Als je links, foto's of bestanden naar dezelfde contactpersonen stuurt zal Android M ze aan het Share menu beginnen toe te voegen om het proces te versnellen. Het lijkt een beetje op het hebben van favoriete contactpersonen wanneer je de Dialler app opent om iemand te bellen. Do Not Disturb is in Android M een onderdeel van Quick Settings en de volumebediening is verbeterd. Je kunt nu eenvoudig het volume van oproepen, notificaties en alarmen los van elkaar aanpassen - simpel en effectief.

Conclusies

Op onze redactie zijn we erg op de iPhone gericht en we verontschuldigen ons er dan ook niet voor dat de software van Apple onze voorkeur heeft ten opzichte van die van Google. Android M ziet er inderdaad intrigerend uit en we juichen de genoemde functies toe. Maar momenteel is er zeer weinig over bekend: maar op een andere manier dan iOS 9, ook al zijn het allebei betaversies. Het grootste probleem dat we hebben met Android M is dat niemand weet wanneer hij of zij het zal krijgen en of ze het überhaupt ooit zullen krijgen. En als je bedenkt dat een belangrijke functie als Android Pay hier pas over enkele jaren beschikbaar zou kunnen zijn, zijn we erg blij dat we iOS gebruikers zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000