Verwijderde data opsporen met Recuva

Een belangrijk bestand per ongeluk verwijderd? Uw geheugenkaartje met vakantiefoto’s geformatteerd en de foto’s nog niet opgeslagen op uw harde schijf? Het overkomt iedereen wel eens. Gelukkig kunt u met speciale software verwijderde bestanden opsporen. Met de ‘donatieware’ Recuva (bijvoorbeeld) lukt dat aardig.

1. Installeren

Open uw browser en surf naar Recuva. Klik op de groene knop Download om de meest recente versie binnen te halen. De makers vragen u een donatie te maken via PayPal of creditcard. U staat volledig vrij om dit nu, later of nooit te doen en het bedrag kiest u volledig zelf. Klik op Download from FileHippo.com of Download from Piriform.com en sla het installatiebestand op uw harde schijf op. Sluit andere geopende programma’s en voer het exe-bestand uit. Kies Nederlands als installatietaal en bevestig uw keuze met een klik op OK. Klik op Volgende om verder te gaan, lees de licentieovereenkomst en klik op Akkoord. Kies eventueel een andere installatielocatie en klik op Volgende. Geef vervolgens aan of u een snelkoppeling op uw bureaublad of in het startmenu wenst, schakel de automatische updates in of uit en geef aan de Yahoo! Toolbar al dan niet geïnstalleerd mag worden (wij kiezen voor niet). Klik op Installeren en gebruik enkele ogenblikken later de Voltooien-knop om de installatiewizard af te sluiten en Recuva te starten.

© PXimport

Vergeet de optie om de Yahoo! Toolbar te installeren niet uit te schakelen indien u dat niet wenst.

2. Wizard gebruiken

Iedere keer dat u Recuva opstart, krijgt u de vraag om de Recuva Wizard te gebruiken om verwijderde bestanden terug te halen. Deze wizard is erg eenvoudig en dus ook ideaal voor beginnende gebruikers. Klik op Volgende in het dialoogvenster om de wizard te starten. Geef aan welk bestandstype u wilt herstellen. U hebt de keuze uit Afbeeldingen, Muziek, Documenten, Video’s, Gecomprimeerde bestanden, E-mails en Andere. Geef vervolgens ook aan waar het verwijderde bestand opgeslagen was: Ik weet het niet zeker, Op mijn mediakaart, In Mijn Documenten, In de Prullenbak of In een specifieke locatie. Klik op Start om Recuva op zoek te laten gaan naar de verwijderde bestanden. Een fractie van een seconde later krijgt u de zoekresultaten voorgeschoteld. Op een geheugenkaartje dat u in een camera gebruikt zult u altijd heel wat oude bestanden kunnen herstellen. Vink de bestanden aan die u nodig hebt en klik op de Haal terug-knop. Geef nog even een bestandslocatie op om de verwijderde bestanden op te slaan en klik op OK.

© PXimport

U moet enkel het bestandstype en de locatie opgeven.

3. Zelf scannen

Wanneer u het programma onder de knie hebt, hoeft u niet steeds gebruik te maken van de wizard. Klik op Annuleren in het startscherm om de wizard te negeren. Geef bovenaan in beeld aan op welke bestandslocatie Recuva moet zoeken naar verwijderde bestanden en klik op Scan. U kunt uw zoekresultaten eventueel filteren op basis van bestandstype. Op het tabblad Voorvertoning kunt u een preview opvragen. Het tabblad Info leert u meer over de bestandsgrootte, toestand, creatietijd enzovoort. Ziet u links van elk bestand in de lijst een rood of een groen bolletje? Groengekleurde bestanden kunnen perfect teruggehaald worden, rode bestanden zijn niet meer terug te halen omdat ze overschreven of beschadigd zijn. Plaats vinkjes naast de bestanden die u wilt herstellen, klik op de Haal terug-knop en geef aan waar de bestanden opgeslagen moeten worden. Wilt u altijd op deze manier gebruikmaken van Recuva? U kunt het programma laten opstarten zonder wizard via de Opties-knop. Vink Toon Wizard bij opstarten uit op het tabblad Algemeen.

© PXimport

Bestanden met een groen bolletje kan Recuva pijlsnel herstellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten