Virtual CloneDrive - Een virtueel cd/dvd station

© PXimport

Virtual CloneDrive - Een virtueel cd/dvd station

Geplaatst: 21 juli 2014 - 09:07

Aangepast: 24 november 2022 - 11:01

Dirk Schoofs

Bij netbooks of ultrabooks ontbreekt vaak een optisch station waar je normaal cd's en dvd's in stopt. Wil je bijvoorbeeld software installeren die op zo'n cd staat, dan moet je ergens een externe cd/dvd-lezer halen. Of je kunt gebruikmaken van een virtueel station zoals Virtual CloneDrive.

Werk je geregeld met schijfimages zoals iso of img, dan hoef je die niet telkens eerst naar een fysiek cd- of dvd-schijfje te branden. Windows 8 kan standaard met iso-bestanden overweg, maar met Virtual CloneDrive creëer je tot vijftien imagebestanden als virtuele schijven. Lees ook: Herstel bestanden en partities met Parted Magic.

Het programma kan deze simultaan aanspreken en automatisch onder Mijn computer laten verschijnen. Om dit mogelijk te maken, installeert Virtual CloneDrive een virtuele opslagcontroller en laat het Windows geloven dat het om een fysiek schijfstation gaat.

 

© PXimport

Geef in de instellingen aan hoeveel virtuele schijven het programma moet aanmaken op de computer.

Schapen

Na de installatie kun je het programma laden vanuit het systeemvak. Bij het opstarten beslis je met hoeveel virtuele schijven je wilt werken. Je bepaalt ook welke bestandsextensie automatisch aan de virtuele schijf wordt gekoppeld zoals: ccd, dvd, img, iso, bin en udf. Elke virtuele schijf kun je in de Windows Verkenner van een speciaal pictogram voorzien. Standaard is dat een schaap, opdat je niet uit het oog zal verliezen dat het om een virtueel station gaat.

De instelling die je kiest, zal Virtual CloneDrive bij een volgende sessie opnieuw gebruiken, zodat de schijf steeds verschijnt als het laatste gekozen icoon. Bovendien onthoudt deze tool de lijst met gemounte images, waardoor je snel kunt wisselen tussen diverse images. Om een schijf te ontkoppelen klik je er met de rechtermuisknop op en kies je de optie Unmount.

 

© PXimport

Met de rechtermuisknop kun je vanuit Windows Verkenner image-bestanden mounten.

Conclusie

Dit schaapje gaat al enkele jaren mee, waarbij de ontwikkelaar het programma alsmaar gebruiksvriendelijker heeft weten te maken. Het aantal opties is beperkt, maar dat maakt het werken alleen maar eenvoudiger.

Dit is een prima oplossing voor wie de images van software vanaf een server wil aanspreken. Bovendien integreert Virtual CloneDrive zich in Windows Verkenner waardoor je images kunt mounten door er simpelweg met de rechtermuisknop op te klikken zodat Virtual CloneDrive als een uitbreiding van het besturingssysteem aanvoelt.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Eenvoudig

Integratie Verkenner

Duidelijke herkenning

Minpunten

Geen koppeling tussen stationsletter en schijf

Conclusie

Virtual CloneDrive 5.4.7.0 -------------------------- **Taal:** Nederlands **OS**: Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 **Website**: ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000