Wat staat er in de Windows AppData map, en hoe vind je deze?

© PXimport

Wat staat er in de Windows AppData map, en hoe vind je deze?

Geplaatst: 16 december 2014 - 13:04

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Redactie ID.nl

Het is een vraag die we vaak gesteld krijgen op de redactie: Hoe kom je in de AppData map en kun je hier ook bestanden uit kopiëren? Voor iedereen die met dit vraagstuk in z'n maag zit, leggen we het hier begrijpelijk uit...

De Application Data - of AppData - map bevat data die door programma's wordt aangemaakt. Vrijwel ieder programma dat je installeert maakt zijn eigen map aan in AppData en slaat daar informatie op. In theorie hoeven gebruikers zich over deze bestanden geen zorgen te maken. Maar in de praktijk is dat waarschijnlijk anders.

Mijn gepersonaliseerde Microsoft Word templates en Sticky Notes bestand staan in AppData, bijvoorbeeld. Als je een oudere versie van Outlook gebruikt staat de data daarvan waarschijnlijk ook in AppData.

De map is niet eenvoudig te vinden als je de trucs niet kent. De AppData map staat in je gebruikersmap - dezelfde locatie als Documenten, Muziek en andere bibliotheken (tenzij je ze verplaatst hebt). Maar in tegenstelling tot die mappen is AppData verborgen.

Tenzij je Windows zo hebt ingesteld dat verborgen bestanden of mappen worden weergegeven, kun je hem niet zien. En als je iets niet kunt zien kun je er ook niet op klikken.

AppData snel openen

Maar er is een truc waarmee je de map binnen kunt komen. Klik op Start of ga naar de Windows 8 Search-charm, typ %appdata% en selecteer het Roaming bestand.

Waarom Roaming? Omdat de %appdata% omgevingsvariabele niet daadwerkelijk naar de AppData map wijst. Hij wijst naar de Roaming map binnenin AppData.

Dit is een best logisch. De Roaming map bevat het grootste deel van alle bestanden in AppData - waaronder de bestanden die je het meest waarschijnlijk nodig zult hebben.

 

© PXimport

En als je echt naar de AppData map zelf wilt, kun je als je eenmaal in Roaming bent op AppData in het Path-veld bovenaan het venster klikken.

Als je daar eenmaal bent, zou je geen problemen moeten hebben met het kopiëren (of back-uppen) van bestanden. Maar pas heel goed op dat je ze niet verplaatst of verwijdert, want dat kan ervoor zorgen dat een programma niet langer werkt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000