Windows 10 wordt gratis upgrade

© PXimport

Windows 10 wordt gratis upgrade

Geplaatst: 21 januari 2015 - 19:12

Aangepast: 24 november 2022 - 11:12

Jeroen Boer

Windows 10 wordt het eerste jaar na verschijning een gratis upgrade voor alle gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Dat heeft Microsoft bekend gemaakt tijdens een presentatie over Windows 10. Daarnaast heeft Microsoft een gedeelte van de nieuwe mogelijkheden getoond.

Microsoft zegt Windows meer te zien als een service dan als een verzameling van losstaande versies van een besturingssysteem. Windows 10 wordt de Windows-versie voor zowel pc's, tablets en smartphones met een sterke nadruk op samenwerking. Het is daarom logisch dat zoveel mogelijk apparaten Windows 10 gebruiken. In het eerste jaar na de lancering is Windows 10 een gratis upgrade voor alle gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Dat er specifiek een termijn van een jaar genoemd wordt, betekent waarschijnlijk dat je na dat jaar wel moet betalen voor een upgrade. Microsoft heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel Windows 10 dan gaat kosten. Lees ook: Windows 10 vanaf 29 juli gratis beschikbaar.

Dat zoveel mogelijk apparaten Windows 10 draaien heeft niet alleen voordelen voor gebruikers die dan naadloos kunnen werken met hun verschillende apparaten. Ook voor applicatieontwikkelaars biedt een brede uitrol van Windows 10 voordelen. Er komen universele apps die draaien op zowel pc, laptop, tablet en smartphone. Deze apps worden in de toekomst ook beschikbaar op spelcomputer Xbox One die beter met Windows 10 gaat samenwerken.

 

© PXimport

Windows 10 krijgt een tablet-interface die de live-tegels en taakbalk combineert.

In Windows 10 worden de bureaubladinterface en de Live UI-omgeving geïntegreerd. Zo maken de live-tegels deel uit van het startmenu en komt er een speciale tabletmodus die de huidige live-tegels en de taakbalk combineert. Op hybride tablets kan Windows automatisch wisselen naar de tabletmodus als je het toetsenbord loskoppelt. Ook liet Microsoft zien dat er eindelijk één configuratiescherm komt.

Cortana

Een belangrijke nieuwe functie van Windows 10 is de spraak gestuurde assistent Cortana die een prominent plekje krijgt op de taakbalk naast de startknop. Je kunt op een normale manier vragen stellen waarna je gesproken antwoorden krijgt. Op de achtergrond wordt onder andere Bing gebruikt om de antwoorden op te zoeken. Cortana doet tevens dienst als de lokale zoekmachine op je pc en je kunt bijvoorbeeld programma's of documenten openen. Dit hoeft overigens niet per se via spraak, je kunt je vraag of zoekopdracht ook intikken.

 

© PXimport

Cortana krijgt een plekje in de taakbalk.

Cortana is een slimme assistent en houdt informatie die het over de gebruiker leert bij in een persoonlijk notitieblok. Hierdoor kan Cortana je suggesties geven en weet het sneller waar je naar op zoek bent bij een zoekopdracht. Je kunt de informatie in dit notitieblok zelf inzien en bewerken. Coartana komt naast Engels beschikbaar in andere talen, maar het is onbekend of daar Nederlands tussen zit.

Project Spartan

Zoals verwacht krijgt Windows 10 een nieuwe browser met als codenaam Project Spartan. De nieuwe browser zal nog niet direct in aankomende testversies van Windows 10 verwerkt worden, maar wordt later uitgerold. Project Spartan heeft een gestroomlijnde interface en een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo is Cortana volledig geïntegreerd in Spartan. De slimme assistent zal je bijvoorbeeld suggesties geven aan de hand van wat je intikt.

 

© PXimport

In Project Spartan kun je notities maken bij websites en die delen.

In Spartan kun je commentaar toevoegen aan websites. Op aanraakschermen kun je met een stylus of je vinger aantekeningen maken. Via een pc kun je notitieblaadjes toevoegen. Deze aantekeningen kun je vervolgens opslaan op je OneDrive of delen met andere mensen via bijvoorbeeld sociale netwerken.

Ook nieuw is de leesmodus en leeslijst. De leesmodus stelt je in staat om informatie gestroomlijnder weer te geven. Via de leeslijst kun je websites opslaan om later te lezen. Deze worden ook offline bewaard zodat je bijvoorbeeld verder kunt lezen in het vliegtuig. Spartan heeft daarnaast volledige ondersteuning voor pdf.

Ook voor smartphones

Windows 10 is behalve voor pc's, notebooks en tablets ook het nieuwe besturingssysteem voor kleine tablets en smartphones. Het grote verschil met Windows op andere apparaten is dat de interface anders oogt en geschikt is voor kleine schermen. De interface lijkt veel op het huidige Windows Phone 8.1 en kent bijvoorbeeld een notificatiecentrum dat tevoorschijn komt als je een veegbeweging vanaf bovenaan maakt. Via het notificatiecentrum kun je berichten direct beantwoorden zonder een app te openen.

 

© PXimport

Op de smartphone draaien precies dezelfde apps in een geoptimaliseerde weergave.

Microsoft zal zijn eigen Skype-dienst volledig integreren in Windows 10. Zo wordt er in de berichtenapp automatisch overgeschakeld naar Skype indien beide apparaten dit ondersteunen. Je kunt een conversatie dus beginnen via SMS, maar als Windows merkt dat Skype beschikbaar is, wordt er overgeschakeld naar Skype.

Testversie Windows 10

Een nieuwe testversie van Windows 10 komt binnen een week beschikbaar voor iedereen die deelneemt aan het Windows Insider-programma. Een testversie van Windows 10 voor Windows Phones volgt in februari. Microsoft heeft niet bekend gemaakt wanneer Windows 10 definitief uitgebracht wordt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000