Windows 7 installeren

| 5 mei 2009, 10:59

How To

Vandaag is de Release Candidate van Windows 7 beschikbaar. Waarschijnlijk wordt ook deze weer massaal gedownload en uitgeprobeerd, net als de bètaversie. Alleen al in Nederland is bètaversie vele tienduizenden keren gedownload. Een uitgelezen moment om praktisch met de Release Candidate (of de bèta) van Windows 7 aan de slag te gaan. We laten zien hoe u de Vista-opvolger installeert.

Hebt u Windows 7 al geïnstalleerd? Lees desgewenst ook de cursus Aan de slag met Windows 7. Wij laten daar onder meer zien hoe u het Gebruikersaccountbeheer instelt, de thema’s aanpast en extra onderdelen installeert. Daarnaast komen Aero Snap, de Jump Lists, Bibliotheken en het maken van een systeemherstelschijf aan bod.

Systeemeisen controleren

De systeemeisen van Windows 7 zijn vergelijkbaar met die van Windows Vista. Zorg dat u beschikt over een systeem met een processor op 1 GHz of hoger, 1 GB intern geheugen en 16 GB vrije schijfruimte. Voor de Aero-effecten hebt u een videokaart met 128 MB geheugen en DirectX 9-ondersteuning nodig. De Bèta 1 van Windows 7 is beschikbaar in een 32bit- en 64bit-uitvoering. Uiteraard is die laatste versie alleen bruikbaar als u over een 64bit-processor beschikt.

Windows 7 in vol ornaat.

Installatie-dvd maken

Als u het besturingssysteem hebt gedownload, beschikt u over een ISO-bestand. Van dit bestand kunt u een eigen installatie-dvd maken. Hiervoor kunt u gebruik maken van uw eigen brandsoftware. Wij gebruiken het gratis programma ISO Recorder. Dit programma integreert naadloos in de Windows-gebruikersomgeving en werkt bijzonder gebruiksvriendelijk. Nadat u ISO Recorder hebt geïnstalleerd, klikt u met de rechtermuisknop op het ISO-bestand van Windows 7. Kies voor de optie Copy image to CD/DVD. Plaats een beschrijfbare dvd in de dvd-brander en geef in het vak Recorder aan welke brander u wilt gebruiken. Klik op Next om het branden te beginnen. Na afloop beschikt u over de Windows 7-installatie-dvd. Open de dvd en klik op Install Now.

Zekerheid voor alles

Neem geen risico en maak eerst een volledige back-up van uw computer en kostbare bestanden voordat u met Windows 7 aan de slag gaat. Wanneer u hiervoor de mogelijkheid hebt, is het aan te raden Windows 7 op een aparte computer te installeren. Besef dat u met een bètaversie van een besturingssysteem werkt, dat nog niet helemaal is uitgekristalliseerd. De Release Candidate is in principe wel zo goed als af, maar zelfs daar kunnen zich toch nog problemen voordoen.

Een upgrade-installatie starten

De installatie van Windows 7 verloopt grotendeels op dezelfde manier als die van Windows Vista. U kunt een upgrade-installatie uitvoeren, waarbij de instellingen, programma’s en drivers van uw vorige versie worden meegenomen naar Windows 7. ‘Vorige versie’ is voor Windows 7 overigens een groot woord: alleen als u Windows Vista met Service Pack 1 gebruikt, kunt u deze met Windows 7 upgraden. Andere versies – inclusief Windows XP – worden niet ondersteund. Voor een upgrade-installatie kiest u in het installatievenster Which type of installation do you want? voor de optie Upgrade.

Kies tussen een upgrade en schone installatie.

Een schone installatie starten

De andere optie is het schoon installeren van Windows 7, en deze geniet in verreweg de meeste gevallen de voorkeur. U kiest deze optie ook als u een multibootsysteem wilt maken, waarbij u tijdens het opstarten van uw computer telkens kiest of u uw bestaande Windows-versie of Windows 7 wilt opstarten. Zorg er dan voor dat u een aparte schijf of partitie hebt vrijgemaakt waarop u Windows 7 kunt installeren. Start de computer op met de installatie-dvd en druk op een toets wanneer hierom wordt gevraagd. De Setup wordt gestart. Wordt de installatie niet gestart, dan controleert u in het BIOS van uw computer of de machine opstart vanaf dvd.

Voor een schone installatie kiest u in het installatievenster Which type of installation do you want? voor de optie Custom. Hebt u een lege computer, dan kunt u op Next klikken om Windows 7 op de systeemschijf te installeren. Wilt u een multibootsysteem en hebt u een aparte partitie of schijf vrijgemaakt, dan selecteert u in het stationsoverzicht op welke schijf of partitie u Windows 7 wilt installeren (behalve op de schijf waarop u uw primaire besturingssysteem hebt geïnstalleerd). Klik hierna op Next.

Een gevirtualiseerde installatie starten

Een alternatieve manier om kennis te maken met Windows 7 is door het besturingssysteem te virtualiseren. U installeert Windows hierbij in een virtuele machine, binnen uw huidige werkomgeving en kunt risicoloos met de nieuwe versie experimenteren. Gebruikt u Virtual PC 2007 om Windows 7 te virtualiseren? Past u dan op met het installeren van de Virtual Machine Additions: in veel gevallen laten deze Windows 7 onherroepelijk vastlopen en wordt u gedwongen een herstelactie uit te voeren. Op onze testmachines lukte het na lang aanhouden overigens wél: de truc zat ‘m in de installatie van Service Pack 1 voor Virtual PC 2007.

Installeer Windows 7 in een Virtual Machine.

Windows configureren

Het aantal stappen tijdens de installatie is ten opzichte van Windows Vista verder teruggebracht. Er wordt van u verwacht dat u een gebruikers- en computernaam opgeeft. Daarnaast is een wachtwoord voor uw account verplicht. Verder geeft u de productsleutel op, bepaalt u hoe de updates moeten worden gedownload en geïnstalleerd, en bevestigt u de datum en tijd. Wordt een netwerk aangetroffen, dan vraagt Setup tot welke categorie het netwerk behoort (Home Network, Work Network of Public Network). Nieuw is het laatste venster: Homegroup. Met dit concept probeert Microsoft het instellen van een (thuis)netwerk te vereenvoudigen. U kunt een homegroup beschouwen als een werkgroep van computers waarmee u onderling bestanden kunt delen. Een homegroup wordt beveiligd met een wachtwoord. In het Setup-venster geeft u aan welke mappen en apparaten u wilt delen, en krijgt u een wachtwoord waarmee u de andere pc’s aan de homegroup toevoegt.

Beperkte houdbaarheid

Dat de eerste bètaversie van Windows 7 over het algemeen positief is ontvangen, zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Toch is het niet vanzelfsprekend dat u in dit stadium uw huidige Windows-versie de deur wijst en overstapt op Windows 7. Bedenk goed dat het hier om een testversie gaat, die nog niet de kwaliteit heeft die u van een definitieve versie mag verwachten. Minstens even belangrijk is de beperkte houdbaarheid van bèta 1 van Windows 7: op 1 augustus 2009 verloopt de versie en kan deze niet meer worden gestart. Daarbij geeft Microsoft aan dat u de bètaversie straks niet kunt upgraden naar de uiteindelijk versie. U kunt Windows 7 dus beter naast een volwaardige Windows-installatie installeren of in een virtuele machine uitproberen.

De licentie van de Release Candidate verloopt op 1 juni 2010. Maar belangrijk om te weten, is dat vanaf 1 maart 2010 uw pc om de twee uren automatisch afsluit. Twee weken voor dit proces van start gaat, brengt Windows u hiervan op de hoogte. Om dit proces te stoppen, moet u een nog niet verlopen versie van Windows 7 installeren.

Netbook-installatie

U kunt Windows 7 ook vanaf een usb-stick installeren. Een welkome nieuwigheid, vooral in een tijd waarin netbooks sterk aan populariteit winnen en het lang niet meer vanzelfsprekend is dat elk apparaat over een ingebouwde dvd-speler beschikt. Daarnaast biedt een usb-installatie een ander niet-onbelangrijk voordeel: het installatieproces verloopt vlotter dan bij een dvd-installatie.

Om Windows 7 succesvol vanaf een usb-stick te installeren, gebruikt u een ruimte usb2.0-stick (minstens 4 GB). Zorg ervoor dat de usb-stick gebruikmaakt van de FAT32-schijfindeling. Open Windows Verkenner en klik met rechts op het pictogram van de usb-stick. Kies Formatteren. Bij Bestandssysteem kiest u voor FAT32, waarna u de stick formatteert. Neem hierna het ISO-bestand van Windows 7 erbij. De inhoud hiervan moet immers terechtkomen op de usb-stick. Vervolgens opent u de Opdrachtregel van Windows (Start / Alle programma’s / Bureau-accesssoires / Opdrachtprompt). Op de opdrachtregel typt u Xcopy A:\ B:\ /e /f. Vervang de A:\ door de stationsletter van de dvd-speler en B:\ door de stationsletter van de usb-stick. Nadat de inhoud is gekopieerd, start u de computer opnieuw op en controleert u in het BIOS of het systeem is ingesteld om op te starten vanaf usb-stick. Plaats de stick en herstart uw pc. Vervolgens voert u de installatie uit zoals u ook een dvd-installatie uitvoert.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...