Word 2007 docx-bestanden openen

| 13 juli 2007, 18:00

How To

Met de komst van Office 2007 en 2010 komen ook de nieuwe bestandsformaten merkbaar in omloop. Docx is het nieuwe bestandsformaat van Word 2007/2010, dat in tegenstelling tot eerdere versies niet zonder meer compatibel is met andere tekstverwerkers. Nog lang niet iedereen is van plan over te stappen op de nieuwe Office, dus hoe opent u zo'n bestand? Dan wel, hoe opent of converteert u deze bestanden op Mac en Linux?

1. Openen in oudere Word-versies

Wanneer u in Word 2003 dubbelklikt op een docx-bestand, krijgt u domweg de melding dat Windows het bestand niet kan openen (afbeelding 1). Wie vervolgens via de optie Het bijbehorende programma via het web opsporen verder zoekt, komt het Compatibiliteitspakket voor Microsoft Office Word, Excel en PowerPoint 2007-bestandsindelingen op het spoor. Het pakket is 37 MB en beschikbaar in het Nederlands. Download het en installeer het. Wanneer u opnieuw dubbelklikt op het docx-bestand, wordt het geopend en geconverteerd in Word.

Dit compatibiliteitpakket werkt niet alleen voor Word 2003, maar ook voor versies 2000 en 2002 (XP). Voor Word 2004 voor Mac kunt u een aparte versie downloaden.

Werkt op: Windows en Mac

Afbeelding 1: De enige manier manier om Word 2007-bestanden te openen in Word 2003, is om de plug-in te downloaden.

Afbeelding 2: Als u het bestand opnieuw opslaat, krijgt u een wat verwarrende melding. De eerste optie slaat het bestand op in Word 2007-formaat, de tweede optie als Word 2003-bestand.

2. Bekijken met Word Viewer 2003

Wellicht hebt u überhaupt geen Office op de pc in kwestie. Dan kunt u altijd de Word Viewer 2003 downloaden (24,5 MB). En ook hier moet u dan het Compatibiliteitspakket voor Microsoft Office Word, Excel en PowerPoint 2007-bestandsindelingen overheen installeren.

Werkt op: Windows

3. Openen met OpenOffice.org

Sinds versie 3 biedt OpenOffice.org ondersteuning voor het openen van docx-bestanden. De meest courante versie (op moment van schrijven) is versie 3.2.0, en deze is beschikbaar in het Nederlands en voor allerhande besturingssystemen. Er is ook een PortableApps-versie van OpenOffice.org, maar deze werkt alleen op Windows.

Werkt op: Windows, Mac en Linux

4. Online conversie

Er zijn diverse sites die docx-bestanden voor u kunnen converteren. Het voordeel is dat u zelf kunt kiezen naar welk bestandsformaat u het docx-bestand wilt laten omzetten, en dat het eindresultaat dus ook geschikt is voor Mac en Linux. Het nadeel is dat in sommige gevallen een deel van de opmaak uit het document gesloopt wordt. Verder is online conversie natuurlijk niet aan te bevelen bij documenten met een gevoelige inhoud.

Voorbeelden van conversiesites zijn:
Docx-converter.com
Docx2doc.com
Zamzar.com

Werkt op: Windows, Mac en Linux

Update: dit artikel is op 21 mei helemaal bijgewerkt. Alle links zijn gecheckt en we hebben diverse conversiemogelijkheden toegevoegd (daarbij vooral ook rekening houdend met Mac en Linux).

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...