Zo maak je een reservekopie van je programma-instellingen

© PXimport

Zo maak je een reservekopie van je programma-instellingen

Geplaatst: 24 november 2015 - 14:15

Aangepast: 14 december 2022 - 12:16

Redactie ID.nl

Windows eens in de zoveel tijd opnieuw installeren is geen slecht idee. Het nadeel van deze methode is echter dat je alle instellingen kwijt bent van de programma's die je door de schone installatie opnieuw moet installeren. Gelukkig is daar een handige oplossing voor.

CloneApp installeren

Met het programma CloneApp kun je een reservekopie maken van de programma's die je hebt geïnstalleerd. Het is geen kopie van de programma's zelf, dat zul je zelf opnieuw moeten installeren nadat je Windows opnieuw hebt geïnstalleerd. Maar heb je eenmaal de gewenste software weer geïnstalleerd, dan kun je met dit programma de instellingen in een handomdraai weer terugzetten. Op die manier kun je verdergaan waar je gebleven was, maar dan wél met het voordeel van een schoon systeem. Lees ook: Zo maak je een back-up van je Raspberry Pi.

Om het gratis programma CloneApp te downloaden, surf je naar www.mirinsoft.com, klik je op Download en vervolgen bij latest downloads/updates op welke versie dan courant is. Wanneer je het bestand hebt uitgepakt, kun je het programma direct openen, je hoeft het niet eerst te installeren.

 

© PXimport

Met CloneApp maak je een reservekopie van de instellingen van je programma's.

CloneApp configureren

In principe kun je direct met CloneApp aan de slag, maar het is verstandig om eerst wat instellingen naar je hand te zetten. Wanneer je in het linkerdeelvenster klikt op Custom, dan kun je optioneel aangeven welke bestanden je extra wilt meenemen in je reservekopie. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je de sjablonen uit een bepaald programma wilt bewaren. Klik je op Options, dan zie je bovenin het pad waar je reservekopie zal worden opgeslagen.

 

© PXimport

Geef aan in welke map je de reservekopie wilt opslaan.

Indien mogelijk is het verstandig om hier een locatie op een externe schijf of NAS op te geven, zodat je niet per ongeluk je reservekopie wist wanneer je Windows herinstalleert. Overigens kun je CloneApp natuurlijk ook prima gebruiken wanneer je een reservekopie terugzet van Windows waarin wel al je programma's zijn geïnstalleerd, maar waarin je de instellingen nog niet had aangepast.

CloneApp gebruiken

Om een reservekopie te maken van je programma-instellingen klik je op Clone en plaats je een vinkje voor de programma's die je wilt meenemen in je reservekopie. Klik vervolgens op Start CloneApp.

Omgekeerd werkt het net zo eenvoudig. In een schone Windows-installatie start je CloneApp, selecteer je de programma's waarvan je de instellingen wilt herstellen en klik je vervolgens op Restore.

 

© PXimport

Selecteer de gewenste programma's en klik op Start CloneApp.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000