Zo schakel je de cloudintegratie van Windows 8 uit

© PXimport

Zo schakel je de cloudintegratie van Windows 8 uit

Geplaatst: 17 april 2014 - 11:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:38

Redactie ID.nl

Je kunt Windows 8.1 een heleboel dingen verwijten, maar één ding dat je niet over Microsofts nieuwste besturingssysteem kunt zeggen is dat er een gebrek is aan web integratie. Het kent een diepe integratie met Bing, OneDrive, en andere online Microsoft-diensten. Maar misschien wil je dit wel niet...

Niet iedereen is echter verzot op de cloud. Je zou alleen een lokale account kunnen gebruiken om Microsoft zo ver mogelijk bij je PC weg te houden, maar veel van Microsoft's diensten zijn eigenlijk best nuttig. Wat als je slechts enkele van deze diensten wilt inschakelen? Hier bespreken we hoe je Bing's en OneDrive's diepe wortels in je systeem individueel kunt afhakken, samen met wat informatie over hoe je ervoor kunt zorgen dat algemene Windows apps niet over je virtuele schouder meekijken.

Bing search

Een deel van de uitgebreide zoekfunctie van Windows 8.1 in de moderne gebruikersinterface, Smart Search genaamd, bevat resultaten van Bing.

 

© PXimport

Als je zoekt naar iets wat niet exact overeenkomt met een bestand, optie, of programma dat al op je PC staat, opent Windows 8 Bing Smart Search, met zowel lokale zoekopdrachten als op het web en binnen je Windows 8 apps zelf naar de term. De resultaten worden dan netjes bijeengebracht in een handige, gelikte interface. Het is een nuttige functie, maar het nadeel is dat er een deel van de lokale zoekdata op je PC naar Microsoft verzonden wordt om Smart Search te laten werken.

Als je liever niet wilt dat Bing resultaten gemengd worden met je PC-gebaseerde zoekopdrachten kun je Bing eenvoudig dumpen. Open de Settings charm door op de Windows-toets + I te drukken. Ga vervolgens naar Change PC settings > Search and apps > Search.

Druk op klik daarna op de schuifbalk Get search suggestions and web results from Bing zodat deze op off komt te staan. Als je Bing resultaten wilt toevoegen, maar ze liever niet gepersonaliseerd wilt hebben op basis van je zoekgeschiedenis en de locatie van je PC, druk dan op de knop naast Don't get personalized results from Bing onder Your search experience.

OneDrive afkappen

Windows 8.1 heeft diepe OneDrive integratie die vrijwel alles tussen meerdere PC's kan synchroniseren, van veelgebruikte bestanden en mappen tot je Internet Explorer tabbladen en instellingen, tot je desktopachtergrond en startscherm apps. Hoewel de meeste opties standaard zijn ingeschakeld, biedt Microsoft zeer granulaire bedieningsmogelijkheden voor synchronisatie met OneDrive, dus het is helemaal aan jou hoeveel je in de cloud wilt stoppen.

 

© PXimport

Om je instellingen aan te passen, open de Settings charm en ga naar OneDrive > Sync settings.

Hier vind je een pagina vol met al je gepersonaliseerde synchronisatie instellingen. Neem de lijst door en schakel alles wat je niet wilt synchroniseren uit door op de schuifbalk die eronder staat te drukken of te klikken. Als je op zoek bent naar de optie die ervoor zorgt dat geen enkele persoonlijke instellingen tussen PC's gesynchroniseerd worden, schakel dan de schuifbalk bovenaan uit met het onderschrift Sync your settings on this PC.

Maar we zijn nog niet klaar. Ga nu terug naar het OneDrive hoofdmenu en druk of klik op File storage. Schakel de schuifbalk met de naam Save documents to OneDrive by default uit om te voorkomen dat je bestanden automatisch naar de cloud worden opgeslagen.

Ga vervolgens terug naar het OneDrive hoofdmenu en kies Camera roll. Selecteer de knop naast Don't upload photos. Zorg er ook voor dat de schuifbalk bij Automatically upload videos to OneDrive is uitgeschakeld. Deze foto instellingen zijn voornamelijk van toepassing op tablet eigenaren en de weinige PC eigenaren die ook graag veel foto's maken met hun webcam.

Privacy

Maar het is niet alleen Microsoft's cloud waar je je zorgen over moet maken. Moderne interface apps kunnen ook om data over jou en je PC vragen. Deze instellingen kun je aanpassen door de Settings app weer te openen en Privacy > General te selecteren.

 

© PXimport

Hier kun je bepalen wat apps van derden kunnen benaderen, waaronder je accountgegevens, "advertising ID" voor gepersonaliseerde ads, en automatische suggesties wanneer je aan het typen bent.

Wat je ook besluit in of uit te schakelen op deze pagina, ik raad ten zeerste aan dat je het SmartScreen filter aan laat staan voor het geval een app ooit zou proberen om je naar een kwaadaardige website te leiden.

Ga vervolgens terug naar het privacy hoofdmenu en selecteer Location. Schakel de schuifbalk bij Let Windows and applications use my location uit. Je kunt er ook voor kiezen om specifieke apps ervan te weerhouden om je locatie te benaderen. Bedenk wel dat apps voor het weer, het nieuws, en kaarten zonder beschikbare locatiediensten vaak niet meer zo handig in het gebruik zijn als eerst.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000