© PXimport

Zo stream je films naar je tv

Geplaatst: 13 januari 2015 - 07:56

Aangepast: 24 november 2022 - 11:11

Maikel Dijkhuizen

Streamingdiensten zijn niet alleen beschikbaar op je computer. Je hebt namelijk ook via je televisie toegang tot Netflix, Videoland (Unlimited) en Pathé Thuis. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Tip 01: Computer aansluiten

Het voordeel van streamen op je tv is dat je vanaf de bank op een groot scherm naar films en series kunt kijken. Op televisies zonder netwerkaansluiting sluit je eenvoudig een computer of laptop aan. De tv dient dan als extra scherm van de computer. Hiervoor kun je het beste een HDMI-kabel gebruiken. De beelden van videodiensten zijn dan in de beste kwaliteit beschikbaar. Bovendien lukt het via HDMI vaak ook om geluid aan de tv door te geven. Als alternatief kun je ook via een DVI-kabel verbinding maken met je beeldbuis. Hierbij zijn nog steeds HD-beelden mogelijk. Sommige televisies accepteren ook een verbinding via VGA, S-Video en composiet. Deze kabels geven een lagere resolutie door, dus gebruik indien mogelijk liever HDMI of DVI.

 

© PXimport

Tip 01 Moderne televisies hebben een HDMI-poort waarop je een computer kunt aansluiten.

Tip 02: Resolutie wijzigen

Heb je als extra scherm een televisie aan je computer gekoppeld? Als het nodig is, kun je de resolutie aanpassen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies voor Schermresolutie. Meestal loont het de moeite om alleen het scherm van je televisie weer te geven, omdat je dan een optimale resolutie kunt kiezen. De monitor van je computer of laptop gaat dan even op zwart. Klik achter Beeldscherm op het kleine pijltje en selecteer de naam van je televisie. Klik daarna achter Resolutie op het pijltje. Als je bijvoorbeeld een Full HD-tv hebt aangesloten, kies je een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Sla de instellingen op met Toepassen en Wijzigingen behouden. Open vervolgens een streamingdienst en geniet vaan haarscherpe beelden!

 

© PXimport

Tip 02 Het loont de moeite om beelden van je pc in een hoge resolutie aan de televisie door te geven.

Tip 03: Smart-tv

Moderne televisies hebben vaak een (draadloze) netwerkaansluiting aan boord. Wanneer het toestel is verbonden met internet, kunt je doorgaans webdiensten bezoeken. Dit zijn zogeheten smart-tv's. Via een aparte knop op de afstandsbediening kun je de online omgeving openen. Afhankelijk van welk merk je gebruikt, is het mogelijk om apps toe te voegen. Deze apps maken verbinding met internet en kunnen op die manier bijvoorbeeld online video's afspelen. Netflix stelt voor veruit de meeste smart-tv's een app beschikbaar. Zoek in de applicatiebibliotheek van je toestel deze app op en installeer zo nodig de toepassing.

Na het opstarten vul je het e-mailadres en wachtwoord van je Netflix-account in. Je gebruikt de afstandsbediening om door het filmaanbod te scrollen. Waarschijnlijk komt de gebruikersomgeving je bekend voor, want die ziet er grotendeels hetzelfde uit als van de pc-versie. Netflix heeft apps ontwikkeld voor smart-tv's van LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony en Toshiba. Ook Pathé Thuis is beschikbaar voor diverse merken smart-tv's, namelijk Samsung, LG, Philips en Sony. Videoland werkt momenteel alleen op smart-tv's van Samsung, maar de ondersteuning wordt later nog uitgebreid.

 

© PXimport

Tip 03 Via een smart-tv van Samsung open je de Smart Hub om films vanaf Netflix te streamen.

Tip 04: Overige apparaten

Ben je niet in het bezit van een smart-tv? Geen nood, want ook met andere apparaten lukt het via streamingdiensten om naar films op je televisie te kijken. Vooral Netflix is op een breed scala andere apparaten beschikbaar, zoals gameconsoles, blu-ray-spelers en thuisbioscoopsystemen. Eigenlijk werkt Netflix op ieder apparaat hetzelfde. Je installeert de gewenste app, waarna je de gebruikersnaam en het wachtwoord van je account invult. Vervolgens verschijnt er een overzicht met filmafbeeldingen op je televisie waaruit je kunt kiezen. Naast Netflix is ook Pathé Thuis beschikbaar voor verschillende apparaten, zoals diverse blu-ray-spelers en gameconsoles (Xbox en PlayStation 3). De ondersteuning voor Videoland is beperkter, al zijn er wel verschillende tv-providers die deze streamingdienst aanbieden.

 

© PXimport

Tip 04 Vanuit het menu van de PlayStation 4 heb je rechtstreeks toegang tot Netflix.

Tip 05: Google Chromecast

Wellicht heb je geen smart-tv of ander geschikt apparaat om een streamingdienst op je televisie weer te geven. In dat geval biedt een Google Chromecast uitkomst. Dit apparaatje ligt voor 35 euro in de winkel en koppelt je televisie aan internet. Via een draadloze internetverbinding lukt het om films en series naar de beeldbuis te streamen. De HDMI-connector van de Google Chromecast sluit je aan op je televisie. Doe de stekker van de adapter vervolgens in het stopcontact. Als alternatief kun je de usb-kabel ook in een vrije usb-poort van je televisie steken. Een voorwaarde hiervoor is wel dat deze usb-poort voeding levert. Stel de televisie af op het juiste kanaal. De Google Chromecast is nu gereed voor de configuratie.

 

© PXimport

Tip 05 Een Google Chromecast is een klein kastje met aan het uiteinde een HDMI-connector.

Tip 06: Instellingen

Je configureert de Google Chromecast met een tablet of smartphone. Open op een iOS- of Android-toestel de applicatiewinkel. Zoek en installeer vervolgens de app Chromecast. Kies voor Nieuw apparaat toevoegen. Indien je een iPhone of iPad gebruikt, selecteer je de Google Chromecast eerst in de wifi-instellingen (ga naar Instellingen / Wi-Fi). Je keert daarna weer terug naar de app. Als het goed is, herkent je tablet of smartphone de Google Chromecast nu in het draadloze netwerk. Kies voor Volgende en controleer of de code op je televisie en mobiele apparaat overeenkomen. Druk op Volgende en tik daarna het juiste land aan. Je geeft de Google Chromecast een andere naam. Via Volgende kies je een wifi-netwerk. Nadat je het wachtwoord hebt opgegeven, bevestig je met Instellen. Op je televisie verschijnt nu de tekst 'Klaar om te casten'.

 

© PXimport

Tip 06 Je gebruikt een smartphone of tablet om de Google Chromecast te configureren.

Tip 07: Films streamen

De Google Chromecast is nu aangesloten op je televisie en met het internet verbonden. Vanaf een tablet en smartphone is het nu mogelijk om films en series naar de beeldbuis te streamen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is apps met ingebouwde ondersteuning voor Google Chromecast. Probeer de Netflix-app op je Android- of iOS-toestel maar eens uit. Open vanuit de catalogus een willekeurige film en druk rechtsonder op het Chromecast-pictogram (rechthoek met drie signaalstreepjes). Druk tot slot op de naam die je de Google Chromecast in tip 16 hebt gegeven. De film verschijnt direct op je televisie, waarbij je smartphone of tablet functioneert als afstandsbediening. Je kunt de film onder meer pauzeren en ondertiteling aan- of uitzetten.

 

© PXimport

Tip 07 Vanuit de Netflix-app stream je films gemakkelijk naar een Google Chromecast.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000