10 tips om de beste router te vinden

Door: Edmond Varwijk | 11 juli 2016 11:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 06: Wifi-classificatie

De ontwikkelingen in de wereld van het draadloos netwerk gaan nog steeds erg snel. Zo snel dat het lastig is een goed overzicht te houden. En is een X4-router nu sneller dan een triple-band? Om een beetje orde te scheppen in de dreigende chaos gebruiken steeds meer fabrikanten in hun reclame en ook op de verpakkingen van de routers de wifi-klasse. Hiermee geven ze extra informatie over de maximale snelheid van de router. Zijn je twee favoriete routers van dezelfde N- of AC-klasse, dan is in elk geval hun maximale snelheid gelijk en kun je je voor de uiteindelijke aankoopbeslissing op andere kwaliteiten van de routers richten.

Wil je echt pure snelheid, check dan de laatste reviews en de vergelijkende test op onze site. Vergeet ook niet dat de plek waar de router staat of is opgehangen, van heel veel invloed is op de kwaliteit van het signaal. Een heel snelle router op een heel ongunstige plaats zal weinig sneller zijn dan een minder snelle router op die plaats. In Nederlandse huizen is het trapgat vaak de beste plek om een router op te hangen, en hangen is inderdaad vaak beter dan neerzetten, want hoe hoger hoe beter ook weer het signaal.

Tip 07: Telefonie en domotica

Gebruik je thuis nog een of meer DECT-telefoons zoals de bekende Gigaset of ben je liefhebber van domotica (het automatiseren van je huis), dan zijn dat twee argumenten voor een router van het Duitse Fritz!Box. De luxere Fritz!Box-routers kunnen als DECT-basisstation worden ingezet. Je kunt dan een of meer DECT-handsets verbinden met de Fritz!Box-router en het oorspronkelijke basisstation uitschakelen. Je kunt aanvullende opties instellen, zoals het beperken van de signaalsterkte en een pincode als beveiliging.

Naast DECT ondersteunt de Fritz!Box ook VoIP. Je kunt op de Fritz!Box een goedkope VoIP-dienst configureren en daarmee alle telefonie afhandelen. Gebruik je de telefoniemogelijkheid van de Fritz!Box, dan zijn er handige extra's op de router zoals een centraal telefoonboek, een lijst met uitgaande en ingekomen gesprekken en een antwoordapparaat. De Fritz!DECT 200 is een intelligent stopcontact dat je via de router en eventueel de Fritz!App voor iOS en Android kunt bedienen.

Je kunt het energieverbruik per apparaat meten en het op afstand in- of uitschakelen. Dit kun je via de router of een van de Fritz!Apps voor iOS en Android. Vind je dit soort functies belangrijk, dan is een Fritz!Box-router de juiste keuze.

Tip 07 Wil je behalve met internet en wifi ook telefoons aansluiten en met domotica aan de slag, dan kun je haast niet om de Fritz!Box heen.

Tip 08: Usb-poort

Wil je bestanden delen met de gebruikers van het thuisnetwerk en is een echte NAS te duur, dan is het delen van bestanden op een usb-geheugenstick of externe harde schijf via de router wellicht een optie. De router moet dan over een of meer usb-poorten beschikken, het liefst usb3.0-poorten om ook compatibel te zijn met usb3.0-apparaten. Voor de snelheid van het up- en downloaden van bestanden zal het niet uitmaken, die snelheid is beperkt door de geringe processorkracht van de router. Verwacht ook geen functionaliteit zoals een echte NAS die biedt, maar om bestanden te delen is het voldoende.

Log in op de webinterface van de router om extra opties in te stellen. Soms is het mogelijk de bestanden te beveiligen met een wachtwoord, soms wordt ook ftp ondersteund, bijvoorbeeld om bestanden via het internet te uploaden. Om te weten te komen welke extra opties een router biedt bij het gebruik van lokale opslagruimte, download dan van de website van de routerfabrikant de handleiding en lees daarin welke opties worden besproken. Behalve voor het delen van bestanden kan de usb-poort vaak ook worden gebruikt om een printer te delen met alle gebruikers op het thuisnetwerk.

Tip 08 Een echte NAS laat zich niet zomaar vervangen, maar voor een router biedt de Fritz!Box veel NAS-opties.

Tip 09: Beveiliging

Een netwerk moet goed zijn beveiligd en dat geldt zeker ook voor het thuisnetwerk. Dus een firewall op de router en een flinke WPA2-sleutel om het draadloze netwerk te versleutelen. Maar sommige routers bieden meer. Zo biedt Asus op enkele routers de mogelijkheid om op de router al het netwerkverkeer te scannen en zo het thuisnetwerk extra te beveiligen. Asus werkt hiervoor samen met beveiligingsexperts van Trend Micro.

Allereerst kan deze AIProtection de configuratie van de router zelf controleren en adviseren om onveilige instellingen aan te passen. Daarnaast kun je met malware besmette websites blokkeren en voorkomen dat apparaten op het thuisnetwerk met malware andere apparaten besmetten of persoonlijke gegevens op het internet verspreiden. Dit is geen vervanging van antimalware op alle pc's, maar zorgt zeker voor een betere beveiliging van alle apparaten op het thuisnetwerk. Controleer wel of de dienst gratis is of dat na een proefperiode een abonnement nodig is.

Tip 09 Asus werkt samen met Trend Micro om het thuisnetwerk al op de router te beveiligen tegen malware en schadelijke websites.

Tip 10: Apps

Een trend bij de fabrikanten van routers is om behalve de router ook apps te maken. Eigenlijk alle grote merken doen dit al met in elk geval apps voor Apple en Android. Met deze apps kun je bijvoorbeeld de router beheren, de bestanden op de usb-poort bekijken of nieuwe bestanden zoals foto's uploaden, telefoneren via VoIP, het netwerk bewaken of de binnengekomen telefoongesprekken bekijken. Het aantal apps neemt snel toe, maar niet alle fabrikanten zijn er even bedreven in.

Voordat je een nieuwe router koopt, is het aan te bevelen in de appstore van jouw mobiele telefoon of tablet te zoeken op de naam van de producent van de router. Je ziet dan al snel een of meer apps staan om te installeren. Bekijk of de apps recent nog zijn bijgewerkt en lees ook de reviews die andere gebruikers van de apps hebben achtergelaten. Ze geven een goede indruk van wat jij van die apps kunt verwachten. Zijn het goede apps, neem dit dan mee in de aankoopbeslissing voor de nieuwe router. Zijn het slechte apps of zijn ze allang niet geüpdatet, vergeet dan maar dat er snel betere komen. Die router zal dan zonder apps al heel goed moeten zijn.

Wensenlijstje router

Het klinkt zo makkelijk je wensen voor een router op te schrijven voordat je naar de winkel gaat, maar zo makkelijk is dat niet. Welke mogelijkheden moeten er echt op een nieuwe router zitten en welke zijn alleen leuk als extraatje? Belangrijke kwaliteiten die een router idealiter heeft, in volgorde van belangrijkheid, zijn volgens ons:

- vier 1000 Mbit (Gigabit) LAN-poorten

- 802.11ac wifi met drie of vier datastromen

- een USB3.0-poort

- leds voor (wireless) activiteit

- mogelijkheid tot een apart gastnetwerk

- tijdklok om wifi automatisch in en uit te schakelen

- een knop om het draadloos netwerk uit te schakelen

- geïntegreerde telefonie (VoIP en/of DECT)

- Ouderlijk Toezicht

- een Nederlandse interface

- de mogelijkheid de router aan de muur te bevestigen

- mogelijkheid om alle netwerkverkeer te scannen op virussen.

Kooptips

Weet je nog niet welke router het beste past bij je wensen? Aan de hand van drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

AVM FRITZ!Box 7490

Straatprijs: 259 euro

Dit is een aantrekkelijke router boordevol functionaliteit voor iedereen die wel eens iets anders wil dan een basisproduct. De FRITZ!Box is vooral geschikt voor wie ADSL/VDSL-internet heeft en thuis één of meer DECT-telefoons gebruikt. De 7490 beschikt namelijk over een ingebouwde DECT-telefooncentrale en hiermee kun je dus een echte thuiscentrale opzetten. Ook blinkt AVM uit met meerdere apps voor de FRITZ!Box, die de router een grotere rol in je dagelijks leven zullen geven dan een gewone router doet. Geen allemansvriend. Bevat één usb3.0-aansluiting en 802.11ac met drie datastromen.

D-Link DIR-880L

Straatprijs: 169 euro

Dankzij de witte kleur is dit de router voor iedereen met een licht interieur en geen mogelijkheid de router weg te stoppen. Maar het is ook een router voor wie vooral veel snelheid wil zonder heel veel te moeten configureren. De webinterface van de D-Link is gebruiksvriendelijk, maar ook beperkt tot het belangrijkste. De rest regelt de router zelf of is niet aanwezig. De mogelijkheden zijn namelijk wel iets minder dan bij vergelijkbare routers. Bevat één usb3.0-aansluiting en 802.11ac met drie datastromen.

NETGEAR Nighthawk R7000

Straatprijs: 169 euro

Een gigant van een router, qua functionaliteit en ook qua vormgeving. De Nighthawk heeft heel veel opties om de router te configureren en kan aan de wand worden opgehangen. Hoog ophangen dus en niet teveel naar kijken. Je kunt dankzij de prima prestaties ver genoeg weg gaan zitten om de forse behuizing niet te zien. De router configureren doe je met de ASUS-app. Bevat één usb3.0-aansluiting en 802.11ac met vier datastromen.

3 Reactie(s) op: 10 tips om de beste router te vinden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2015 02:04 Anoniem
  Tss niets over het bereik Fritz…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2015 11:29 Anoniem
  Netgear instellen met een Asus app ??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juni 2015 14:06 Anoniem
  Als je de DHCP op de ziggo router / modem uitzet heb je en Wifispots en de rest wordt geregeld door je eigen router
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.