12 onmisbare IFTTT-recepten om je leven te automatiseren

Door: evi-maquoi | 18 april 2016 14:23

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

IFTTT (If this, then that) is een handig hulpmiddeltje. De dienst automatiseert allerlei activiteiten van verschillende apps dankzij zogenoemde 'als ... dan'-receptjes. Bijvoorbeeld 'Als het buiten kouder is dan 15 graden, dan schakelt Nest de verwarming in'. We zoeken 12 superhandige recepten uit.

In iOS open je de App Store, zoek naar IF by IFTTT en installeer de gratis app. Voor Android download je de app uit Google Play. Je kunt natuurlijk ook gewoon je browser gebruiken en naar ifttt.com gaan. Lees ook: Knoop diensten aan elkaar met IFTTT.

Kijk na het openen even de korte tutorial door, en vul op de laatste pagina een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in. Tik op Create Account. Vervolgens krijg je een heleboel recepten van andere gebruikers voorgeschoteld, maar je kunt ze uiteraard ook zelf samenstellen. Hiervoor tik je rechts boven op Browse en vervolgens op het plusteken.

Alle 12 recepten kant-en-klaar

Om het je extra makkelijk te maken, hebben we voor het iPad Magazine alvast wat handige receptjes als favorieten aangevinkt in ons account op IFTTT. Je hoeft ze dus niet allemaal zelf aan te maken. Surf hiernaartoe om ze aan je eigen account toe te voegen.

IF by IFTTT *****

Prijs: Gratis

Omvang: 20,6 MB

IFTTT werkt al met meer dan 180 verschillende kanalen, waardoor er voor bijna alles wel een receptje te vinden is.

1 Nieuwe contacten opslaan

We beginnen heel eenvoudig. Je wilt natuurlijk niet allerlei contactgegevens kwijtraken, dus is het handig om je adresboek te back-uppen op een clouddienst. IFTTT werkt met heel wat grote diensten samen. Je hebt onder andere de keuze uit Dropbox, Google Drive, OneDrive en Box.com. Maak simpelweg een recept aan waarmee je nieuwe contactgegevens onmiddellijk toevoegt aan je favoriete clouddienst om toekomstige ergernissen te voorkomen.

Via Edit kun je aangeven in welke Dropbox-map je de contactpersonen wilt opslaan.

2 Licht uit, spot aan

Heb je verlichting in huis die je met iPad kunt bedienen? HUE van Philips, bijvoorbeeld? Dan kun je deze via IFTTT verder automatiseren. Je kunt een recept maken om de verlichting in te schakelen zodra de zon ondergaat. Ga je bijna elke dag rond 23 uur slapen? Dan stel je via een tweede recept in dat de HUE-verlichting op deze tijd automatisch uitschakelt. HUE-verlichting op je slaapkamer? Dan kun je er 's ochtends ook aangenaam mee wakker worden, stel simpelweg in dat de verlichting aan mag vanaf 6:30 uur.

Ga je in het weekend later slapen of blijf je langer in bed? Dan maak je een apart recept aan.

3 Notificatie bij hoge UV-index

Van pakweg maart tot eind september kun je in Nederland te maken krijgen met een hoge UV-index. Wapen je alvast tegen verbranding met behulp van IFTTT. Via het kanaal Weather kun je je huidige locatie opgeven en vervolgens een UV-index kiezen, bijvoorbeeld 6 of 7. Zodra die index bereikt is, krijg je een notificatie op je iPad en weet je dat je je echt moet insmeren met zonnebrandcrème als je naar buiten gaat.

Tijd voor zonnebrandcrème! Het aantal recepten op basis van UV-index is erg groot.

4 Overal dezelfde profielfoto

Ben je actief bent op verschillende sociale netwerken? Gebruik je overal dezelfde profielfoto? Beeld je eens in hoe handig het zou zijn om een nieuwe profielfoto automatisch op alle verschillende accounts te krijgen. Het kan heel eenvoudig als je een recept aanmaakt waarin je aangeeft dat je Facebook-profielfoto ook automatisch als avatar bij bijvoorbeeld Twitter gebruikt moet worden. Dat spaart je tijd en zorgt voor herkenning bij je vrienden en volgers.

Zodra je je profielfoto op Facebook wijzigt, verandert ook je Twitter-profielfoto.

5 Selfies in een aparte map

Alle foto's op je filmrol back-uppen? Dat is niet moeilijk. Het is leuker als je creatieve oplossingen zoekt. IFTTT kan het onderscheid maken tussen screenshots, foto's die je met de camera voorop en foto's die je met achterop gemaakt hebt. Selfies kunnen dus simpelweg in een aparte map. Later een zelfportretje opzoeken? Dan hoef je alleen dat ene mapje te openen.

In de standaard Foto-app vind je nu de extra map Selfies.

0 Reactie(s) op: 12 onmisbare IFTTT-recepten om je leven te automatiseren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.