5 alternatieven voor iCloud

Door: patrick-rijnders | 12 oktober 2015 10:17

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Apple's cloudopslagdienst iCloud is een perfecte manier om gegevens tussen verschillende apparaten te synchroniseren. Toch zijn er altijd redenen te bedenken waarom je toch liever van een andere cloudopslagdienst gebruik zou willen maken. We zetten vijf alternatieven voor je op een rijtje.

Maak een mooie foto met je iPhone en je kunt deze direct vanuit de cloud op je Mac bekijken. Daarnaast heb je met een clouddienst extra opslagruimte, voor het geval het geheugen op je iPhone of iPad bijna vol is. Deze opslagruimte kun je ook mooi als back-up gebruiken, het is een veilige plek om je bestanden neer te zetten. Lees ook: In 3 stappen een slimme back-up in de cloud.

Ook handig: je kunt overal ter wereld bij de bestanden die je in je cloudopslag neerzet. iCloud is hier een goede dienst voor, maar er zijn altijd redenen te bedenken waarom je toch liever van een andere cloudopslagdienst gebruik zou willen maken. Misschien is de ruimte op je iCloud (bijna) vol, of vind je iCloud gewoon niet prettig werken. Wat de reden ook is, er zijn meer dan genoeg goede alternatieven voor iCloud, waar je ook gratis of tegen betaling mee in de cloud aan de slag kunt.

Dropbox

Dropbox is een alternatief dat jarenlang te boek stond als de beste clouddienst die er was. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Dropbox er de reden van is dat er nu zoveel andere clouddiensten beschikbaar zijn. Dropbox werkt heel eenvoudig. Je installeert het op je desktop, laptop, iPhone of iPad en je kunt ermee aan de slag. Sleep je bestanden in het mapje op je ene apparaat, en je kunt er vanaf al je andere apparaten ook bij.

Daarbij is het heel eenvoudig om bestanden te delen met anderen. Geef aan welke map er gedeeld moet worden, stuur een linkje naar de mensen waar je mee wilt delen en zij kunnen deze bestanden ook bekijken, of er bestanden aan toevoegen. Zo kun je eenvoudig een werkmap maken als je samen met collega's aan een project werkt.

Standaard heb je gratis 2GB tot je beschikking bij Dropbox. Er zijn echter meerdere manieren om deze hoeveelheid uit te breiden. Extra apparaten koppelen levert bijvoorbeeld extra ruimte op, dit geldt ook voor het aanmelden van vrienden. In totaal kun je wel 16GB vrije ruimte krijgen. Daarnaast kun je ook maandelijkse abonnementen afsluiten voor 100GB, 200GB of 500GB aan ruimte. Dropbox werkt snel en maakt gebruik van een duidelijke interface. De dienst heeft in het verleden wel wat problemen met de privacy gehad, maar hier hebben we de afgelopen tijd niks meer over gehoord.

Google Drive

Google heeft natuurlijk ook een eigen cloudopslagdienst. Deze is behoorlijk uitgebreid en gekoppeld aan meerdere andere diensten van Google, maar dat moet geen verrassing zijn. Gebruikers van Gmail of andere diensten van Google zullen zich gelijk thuis voelen bij Drive, dat min of meer dezelfde interface gebruikt.

Ook Google Drive werkt snel, is overzichtelijk en biedt 15GB aan gratis opslag. Deze kun je gebruiken voor elk soort bestand dat je maar wilt. Deze bestanden sla je eenvoudig op in mapjes, zodat je direct kunt zien waar de bestanden staan die je voor een bepaald project nodig hebt. Ook Google biedt de mogelijkheid om extra opslag bij te kopen, je kunt hier tot wel 30TB aan bestanden opslaan. Daar kun je zodoende flink wat foto's in kwijt.

Met Google's ervaring op het gebied van uitbouwen van diensten weet je dat het ook met Google Drive wel goed zit. Google werkt constant aan het verbeteren van de dienst, wat in het verleden ook wel nodig was. Gebruikers klaagden erover dat ze mappen niet konden vinden en dat het lang duurde voordat de synchronisatie van bestanden afgerond was. Hier staat wel weer tegenover dat je in Google Drive ook standaard Google's officepakketten terugvindt. Zo kun je bestanden die je doorgestuurd krijgt meteen openen en bewerken in Google's eigen tekstverwerker en andere programma's.

0 Reactie(s) op: 5 alternatieven voor iCloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.