7 manieren om gratis grote bestanden te versturen

Door: daan-doedens | 11 augustus 2015 19:49

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Bestanden versturen kan op talloze verschillende manieren. Een van de makkelijkste is natuurlijk gewoon een bijlage in een e-mail stoppen. Het probleem is dat daar vaak een limiet van maximaal 100 MB op staat. Voor het versturen van grotere bestanden bestaan gelukkig veel handige manieren.

Nog niet zo heel lang geleden waren die limieten op e-mailbijlagen niet zo'n probleem. Bestanden waren amper groter dan een paar MB en films en series stonden gewoon op dvd, in plaats van op je harde schijf. Maar een HD-film van je pc naar een andere pc sturen gaat je met een standaard e-mailaccount niet lukken. Hier laten we je zien hoe je dat toch voor elkaar krijgt. Lees ook: 11 tips voor centraal cloudbeheer.

WeTransfer

Het is niet toevallig dat we met WeTransfer beginnen. De website bestaat al lang en heeft in de loop der tijd nauwelijks updates nodig gehad. Het werkt snel, makkelijk en bovendien helemaal gratis. Je hebt niet eens een account nodig om WeTransfer te gebruiken, alleen een werkend e-mailadres is voldoende.

WeTransfer is ongetwijfeld het bekendste web-only platform van het stel.

Ga naar wetransfer.com en accepteer eerst even de algemene voorwaarden en het cookiebeleid (nadat je die gelezen hebt, natuurlijk). Klik op Voeg bestanden toe en zoek het te versturen bestand (maximaal 2GB) op op je computer. Door de Control-toets (of Command op Macs) ingedrukt te houden tijdens het selecteren, kun je meerdere bestanden tegelijk uploaden. Vul het e-mailadres van de ontvanger in, vul je eigen e-mailadres in om een bevestiging te krijgen en schrijf eventueel nog een tekstje aan de ontvanger. Druk daarna op Transfer en het bestand wordt verzonden. De ontvanger zal een link in zijn mailbox krijgen die naar het bestand leidt, zodat hij het van de servers van WeTransfer kan plukken. Bestanden blijven normaal gesproken een week op de server staan.

WeTransfer

Max. versturen gratis versie: 2 GB

Max. versturen betaalde versie: 10 GB

Prijs betaalde versie: € 10,- per maand

Features betaalde versie: Wachtwoordbeveiliging, 50GB langetermijnopslag, eigen url *.wetransfer.com.

Website: WeTransfer.com

Ge.tt

Ge.tt werkt ongeveer hetzelfde als WeTransfer, alleen zijn er wat nuanceverschillen. Bij Ge.tt heb je bijvoorbeeld wel een account nodig om bestanden te versturen (gelukkig niet om te ontvangen). Het uploaden en versturen van bestanden is daardoor iets omslachtiger, maar lang ben je er zeker niet mee bezig.

Ge.tt werkt snel en gemakkelijk, en de notificaties zijn erg handig.

Klik op Create Account op de website van Ge.tt en vul je gegevens in, of log snel in met Facebook of Twitter. Als je bent ingelogd, kun je bestanden gaan uploaden door aan de linkerkant op Add files te klikken. Daarna kun je middenin het scherm het e-mailadres van de ontvanger intypen en een tekstbericht bijvoegen. De ontvanger krijgt een link in zijn mailbox, waarmee hij het bestand kan bekijken. Downloaden van het bestand kan via de knop Downloaden aan de linkerkant. Handig is dat je als verzender Facebook-achtige notificaties krijgt als een bestand is gedownload door de ontvanger.

Ge.tt

Max. versturen gratis versie: 2 GB

Max. versturen betaalde versie: Geen limiet

Prijs betaalde versie: Maximaal $ 9,99 per maand

Features betaalde versie: 1000GB opslagruimte, geen limiet op bandbreedte, responsive image scaling

Website: Ge.tt

Dropbox

Dropbox is veel meer dan alleen een platform om bestanden te versturen, maar het wordt vaak vergeten dat het wel degelijk een van de mogelijkheden is. De basisversie van Dropbox geeft je 2GB aan opslagruimte. Het is een handige website die apps heeft voor Windows, Android, iOS en OS X, zodat je op elk platform altijd bij je bestanden kunt.

Maak een gratis account aan via dropbox.com door op Registreren te klikken en je gegevens in te vullen. Daarna kun je ervoor kiezen om Dropbox als programma te downloaden, maar je kunt ook prima de webversie blijven gebruiken. Upload een bestand door op het icoontje van een vel papier met een plusteken erin te klikken. Als het bestand is geüpload, zie je hem in de betreffende map staan. Door met je muis op het bestand te gaan staan en aan de rechterkant op Share te klikken, kun je het bestand delen. Je kunt ervoor kiezen om via Dropbox het e-mailadres van de ontvanger in te vullen, of handmatig de link te kopiëren en hem bijvoorbeeld via Facebook versturen. De ontvanger hoeft alleen maar op de link te klikken om het bestand te kunnen zien of downloaden.

Veel clouddiensten, bijvoorbeeld iCloud, OneDrive, Google Drive en Box, bieden soortgelijke diensten aan, die op ongeveer dezelfde manier werken. Als je een van die diensten al gebruikt, zijn het prima vervangers voor Dropbox.

Dropbox

Max. versturen gratis versie: 2 GB

Max. versturen betaalde versie: 1000 GB

Prijs betaalde versie: € 9,99 per maand

Features betaalde versie: 1000GB opslagruimte, wachtwoordbeveiliging, expiratiedatum instellen, toestemmingen voor gedeelde mappen beheren

Website: Dropbox.com

7 Reactie(s) op: 7 manieren om gratis grote bestanden te versturen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 augustus 2015 11:19 jan.van.leeuwen
  Wat ik in dit artikel mis, is de locatie van de servers. Mijn dochter heeft tijdens een vakantie een keer geprobeerd om WeTransfer te gebruiken vanuit Australië. Dat was geen onverdeeld succes. Ze heeft bijna een halve dag nodig gehad om haar SD-kaartje naar de server te sturen.
  Daaruit blijkt, dat de locatie(s) van de server(s) van eminent belang zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2015 15:40 adri-broekman
  Waarom wordt google drive hier niet genoemd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2015 16:29 DaanD
  @Adri, Google Drive wordt even genoemd bij het stukje over Dropbox. Alle clouddiensten werken in essentie hetzelfde, dus we hebben besloten er één te kiezen en dat is Dropbox geworden. Maar dat had net zo goed Google Drive kunnen zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2015 20:44 Anoniem
  Waarom geen MyAirBridge.com? Gratis 20GB versturen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2015 19:54 Anoniem
  Ooit van FileTea gehoord? - https://filetea.me/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 21:22 Anoniem
  Ik gebruik al een tijdje TransferXL. Eigenlijk heb ik geen nadelen gevonden t.o.v. WeTransfer. Vooral de thumbnails vind ik wel een geinige bonus en het ziet er allemaal net wat gelikter uit. Ook is het handig dat je achteraf nog wat foto's kunt toevoegen aan een transfer of dat je de transfer kunt verwijderen.

  Posten naar Facebook of Twitter vind ik een onzinnige optie. Blijkbaar is het tegenwoordig hip, maar van mij hoeft het niet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juli 2017 12:34 Ronald80
  Mocht je meer opties willen bij het versturen van grote bestanden moet je https://vboxxcloud.nl proberen. Verdwijnt niet na paar weken en geeft veel controle.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.