Blijft Microsoft Windows 10 nog ondersteunen?

Door: Justin Doornekamp | 25 augustus 2021 06:07

Baas op eigen Windows-computer: HOSTS-bestand onder eigen beheer
Nieuws

Hoewel Microsoft lange tijd niet van plan was om ooit nog een opvolger van Windows 10 uit te brengen, is het moment toch gekomen. Windows 11 is een feit en verschijnt eind dit jaar. Wat betekent dit voor de ondersteuning van Windows 10?

Windows 11 brengt onder de motorkap weinig veranderingen mee, maar komt wel met enkele nieuwe interessante functies zoals widgets, een integratie van Teams, de ondersteuning van enkele Android-apps en nog veel meer. Toch zal niet iedereen willen overstappen naar het nieuwe besturingssysteem. Of kúnnen overstappen, want oudere computers zullen mogelijk moeite hebben om Windows 11 te draaien. 

Ondersteuning blijft

Voor deze gebruikers heeft Microsoft een geruststellende boodschap: het bedrijf blijft Windows 10 ondersteunen. Sinds de lancering van Windows 10 gebruiken er meer dan 1,3 miljard mensen het besturingssysteem en daarmee is het zonder twijfel het meest populaire besturingssysteem van het bedrijf na Windows 7.

Dat Microsoft Windows 10 wil blijven ondersteunen is dan ook geen grote verrassing. Toch achtte het bedrijf het nodig om extra aandacht te besteden aan de beslissing in een blogpost. “Hoewel we niet kunnen wachten op de volgende generatie van Windows, willen we ons blijven focussen op de ondersteuning van 1,3 miljard apparaten met Windows 10”, aldus Microsoft. “Windows blijft een belangrijke rol spelen in de levens van vele mensen.”

Sommigen maken zich lichte zorgen dat Microsoft dit zo expliciet moet benoemen. Is het stopzetten van de Windows 10-ondersteuning ooit een punt van discussie geweest? We zullen er niet achter komen. Wel is duidelijk dat Microsoft zijn besturingssystemen in het verleden lang bleef ondersteunen. Zo stopte de basisondersteuning van Windows 8.1 op 9 januari 2018, ruim twee jaar na de lancering van Windows 10, maar pas in januari 2023 komt er een einde aan de uitgebreide ondersteuning. Overigens moet je voor de uitgebreide ondersteuning wel betalen. 

Windows 11 zal gefaseerd worden uitgerold.

Trage uitrol

Een verschil met de overstap van Windows 8.1 naar Windows 10, is dat de uitrol van Windows 11 een stuk langzamer zal verlopen dan die van zijn voorganger. Microsoft wil voorkomen dat de lancering van het nieuwe besturingssysteem gepaard gaat met veel problemen en brengt Windows 11 dan ook gefaseerd uit. Eind 2021 kunnen de eerste gebruikers ermee aan de slag, maar het zal nog tot ver in 2022 duren voordat iedereen toegang heeft tot Windows 11. Ook dit zal vermoedelijk van invloed zijn op een toekomstig besluit over de ondersteuning van Windows 10.   

4 Reactie(s) op: Blijft Microsoft Windows 10 nog ondersteunen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 augustus 2021 09:11 Fariq
  Ik heb nu een poosje 'gespeeld' met Windows 11 op een aparte laptop en het is zoals hierboven wordt gesteld: Windows 11 brengt onder de motorkap weinig veranderingen mee. Dit besturingssysteem is absoluut de aanschaf van een nieuwe computer/laptop niet waard.
  Sterker nog: de 'motorkap' zelf deugt voor geen meter. Een hoop schone schijn zonder echt bruikbare functionaliteit en een paar toegevoegde (en voor de meeste gebruikers) nutteloze apps (zoals de bijna lachwekkende Focus Assist).
  Wat u doet is uw zaak, maar ik houd het op Windows 10. Wel, om eerlijk te zijn, eigenlijk werk ik al driekwart van mijn tijd op Linux (en dit zal alleen maar meer worden).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2021 15:24 ardsur
  Ben het geheel eens met @Fariq. Hoewel dit nog maar een alpha of wellicht beta versie is, kan er nog wel het een en ander veranderen, maar met de release datum van najaar zal dat naar verwachting niet al te veel zijn.
  Windows11 moet het niet hebben van echt functionele verbeteringen, dus het is een beetje oppoetsen van themes en formats. Enkele apps worden geintegreerd, teams, maar dat levert niet zoveel op tov een eigen installatie.
  De MS eigen (hoewel het een opgepoetste Chrome versie is) browser Edge, is hinderlijk opdringerig. Het probeert zich steeds voor te dringen over jouw eigen ingestelde default browser, elk help pagina, elke notitie etc. Het is bovendien een hele grote klus om Edge te verwijderen als default, je kan niet even jouw browser instellen maar dat moet je doen bij ieder document type. ( zo wordt Edge je door de keel gestampd, en herinnering aan IE doet vermoeden dat dit niet mag volgns de Europese regels. Overigens heeft FIrefox al een optie om bij installeren (wel even goed oppassen op de herhaalde smeekbedes van MS om Edge toch te proberen ) met 1 klik FF wel tot default browser in te stellen.
  Je wordt ook verplicht een MS account aan te maken om W11 te kunnen gebruiken, hoewel in de Pro uitvoering kon ik dit omzeilen met een locaal account. One drive kun je ook negeren , al moet je dit wel zelf instellen (wellicht ook alleen in Pro?)
  Skype werkt wel, maar ik had problemen de microfoon aan het werk te krijgen, wellicht dat Teams nu al Skype aan het verdringen is.
  Verder werkte W11 al wel goed, geen hangers, BSOD etc.
  Mijn oude notebook, 2012, kon niet de W11 build installeren via het pad van W10 Insider en een upgrade. Gelukkig is nu de ISO van Windows11 beschikbaar, via de Windows Insider download website en die installeerde zich probleemloos in mijn VirtualBox (als bescherming dat W11 niet mijn hele linux machine zou vernietigen)
  Kan ik niet normaal upgraden naar W11, dan maar niet, het is de moeite niet waard tov W10. Terwijl ik normaal gesproken alle belangrijke zaken in mijn Ubuntu machine afhandel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2021 15:50 frogsfarm
  Was eigenlijk ook al zo na W98 en toen wederom na WXP en W7 .
  Herhaling van het door de strot duwen dus, maar… Aan de andere kant is W10 een soort van probleemloos en uiteindelijk wel aanmerkelijk beter dan WXP destijds. Dus misschien moeten we pas later een keer oordelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2021 17:21 Janny 46
  In eerdere publicaties stond dat W10 nog ondersteund zou worden tot 2025, is dat nu veranderd. Ik sta ook niet te trappelen om nieuwe PC'te kopen aangezien in dit huishouden 2 Desktops en 1 laptop staan - dat wordt een dure grap en dan zou ik zelf Linus overwegen op de bestaande computers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.