CES 2018: Dit kunnen we verwachten

© PXimport

CES 2018: Dit kunnen we verwachten

Geplaatst: 8 januari 2018 - 07:11

Aangepast: 24 november 2022 - 12:57

Joris Peterse

Vlak na de jaarwisseling vindt in Las Vegas de Consumer Electronics Show plaats, oftewel de CES 2018. Op deze beurs kun je terecht voor alle vernieuwingen op het gebied van consumentenelektronica. Van laptops tot zelfrijdende auto’s van Microsoft tot start-ups. Dit verwachten we dit jaar van de CES.

Overal assistenten

De grootste techgiganten hebben allemaal hun spraakassistent. Apple heeft Siri, Amazon’s assistent heet Alexa en Microsoft natuurlijk Siri. De assistent van Google heeft geen vrouwelijke naam: Google Assistant. De spraakgestuurde assistenten van Amazon en Google hebben hun weg al gevonden naar de huiskamer met Amazon’s Echo en Google Home. Andere fabrikanten kunnen deze assistenten echter overal in verwerken, Sonos heeft dat bijvoorbeeld al gedaan met de Sonos One.

De verwachting is dat meerdere fabrikanten met gadgets komen waarin de spraakbesturing en -assistentie van Google en Amazon in verwerkt zit. Speakers liggen voor de hand, maar denk ook aan smart-tv’s, afstandsbedieningen en mediaspelers.

Ondanks dat fabrikanten happig zijn op Google Assistant en Alexa, is het aan de makers van de spraakassistenten om ze eindelijk eens in Nederland aan te bieden. Omdat de Nederlandse taal nog niet ondersteund wordt, worden de assistenten hier nog altijd niet aangeboden, ondanks dat een overgroot deel van de Nederlanders ook Engels machtig is. Hetzelfde geldt voor Cortana. Siri spreekt wel Nederlands en (alleen) Apple komt met een speaker waar de assistent ingebouwd zit. Voorlopig is deze nog uitgesteld.

Media has no description

© PXimport

Gezondheidsgadgets

Wearables zijn niet nieuw, maar heel veel in het straatbeeld zie je ze nog altijd niet. Een onmisbare plek in ons leven hebben de armbandjes, brillen en horloges niet ingenomen. Het enige waar fabrikanten hun draagbare gadgets op weten te slijten is gezondheid - en in het verlengde sport. De sensoren in de komende wearables worden nauwkeuriger en de verzamelde data kan steeds beter worden geanalyseerd, niet alleen door betere sensoren, ook dankzij Big Data. Oftewel: jouw analyse is waardevoller, omdat het vergeleken kan worden met verzamelde gegevens van miljoenen anderen. Denk aan slaapanalyse, bloeddrukmeters en lichaamstemperatuur.

Hartslagmeters bijvoorbeeld. Nog niet zo heel lang geleden waren deze alleen in staat een in de zoveel minuten een snapshot te maken van je hartslagsnelheid. Dat is leuk, maar informatie waar je niks mee kunt. Een nauwkeurige weergave van de op- en afbouw, pieken, dalen en onregelmatigheden zijn veel waardevoller voor een nauwkeurige analyse en bewegingsdoelen. Deze gedetailleerde gegevens bieden gezondheids-apps meer mogelijkheden. Gezondheidsgegevens zijn echter wel enorm persoonlijk, waardoor privacy-zorgen meer dan ooit op de loer liggen.

Deze verbeterde sensoren en analyse kan plaatsvinden via wearables, maar kan ook verwerkt zitten in andere alledaagse objecten. Matrassen, kleding, schoenen, et cetera. Dit soort gadgets zullen ook hun opwachting maken op de CES, hoe experimenteel dan ook.

Media has no description

© PXimport

Usb-c

De nieuwe usb-aansluiting usb-c is verre van nieuw. Al enkele jaren wordt deze poort gebruikt om topsmartphones op te laden. Deze universele poort kan echter veel meer en dat gaan we terugzien! Denk hierbij aan laptops, die geen eigen lader meer hebben, maar gewoon dezelfde oplader gebruiken als je telefoon. Usb-c kan echter ook gebruikt worden om hdmi te vervangen, dus naar verwachting zullen ook de eerste schermen met een usb-c-poort naast de hdmi-poort hun opwachting maken.

HDR

3D is geflopt. Curved is geflopt (bij tv’s tenminste). Maar op het gebied van schermen valt nog altijd veel te winnen. Fabrikanten hebben geleerd dat de beeldkwaliteit troef is. 4K begint langzaam maar zeker z’n weg naar de huiskamers te vinden. Hetzelfde geldt voor OLED-schermen. De nieuwste ontwikkeling staat voor de deur: HDR. Er zijn al televisies en zelfs smartphones (denk aan de Xperia XZ1) met deze techniek aan boord. Wat het inhoudt? In het kort komt het erop neer dat de kleurweergave en het contrast van deze schermen prachtig is. We zijn benieuwd of het in het rijtje van successsen toegevoegd gaat worden.

AR en VR

De grondverf is al gelegd, door Apple die bijvoorbeeld AR-Kit heeft ontwikkeld. De vele AR (augmented reality) Microsoft-brillen en ook Samsung en Google zitten op het gebied van virtual reality niet stilt. Nu is het de beurt aan de applicatie-ontwikkelaars. Welke leuke, interessante of praktische concepten gaan we zien op de CES? We zijn heel benieuwd.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten