De 6 beste online en offline huishoudboekjes

Door: kees-krick | 10 juni 2016 10:39

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Met een huishoudboekje kun je alle inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten, zodat altijd duidelijk is waar je geld blijft. Dat doe je natuurlijk niet meer met de hand, daar zijn handige digitale huishoudboekjes voor bedacht. Wij hebben de 6 beste huishoudboekjes uitgebreid voor je getest.

Tegenwoordig is het heel gewoon om op elk moment inzicht te hebben in je financiële situatie. Dankzij online bankieren kun je zelfs onderweg op bijvoorbeeld je telefoon zien hoeveel geld er nog op je rekening staat en als je een aankoop doet, wordt het bedrag vrijwel direct van de rekening afgeschreven. Lees ook: In 12 stappen je financiën regelen op de iPad.

Mocht er iets niet kloppen, dan kom je daar dus ook snel achter en kan dit gecorrigeerd worden. Dat neemt niet weg dat een digitaal huishoudboekje nog steeds nut heeft. Maar hoe werkt zo'n huishoudboekje, wat heb je eraan en wat zijn de meest bruikbare?

Inzicht in verleden en toekomst

Online bankieren gebruik je vooral om het actuele saldo te zien, de meest recente mutaties op te vragen en om geld over te maken. Een huishoudboekje gaat een stap verder door je overzicht en inzicht te bieden, omdat alle inkomsten en uitgaven netjes gecategoriseerd worden. Op deze manier zie je waar je je geld aan uitgeeft en dat kan tot verrassende conclusies leiden.

Zijn de boodschappen bijvoorbeeld echt zo duur, koop je misschien te veel kleding of ga je net wat te vaak uit eten in te dure restaurants? Je kunt er dus mee leren van het verleden. Daarnaast kun je vaak aangeven welke vaste lasten en uitgaven er nog aan zitten te komen, zodat je vroegtijdig weet wat dure en goedkope maanden zijn en je hier beter op kunt anticiperen.

Dankzij categorieën zie je veel beter waar je geld naartoe gaat.

Importeren en categoriseren

Hoe ga je met een huishoudboekje aan de slag? Alles draait om de transactiegegevens van je bankrekening. Via online bankieren haal je periodiek een transactiebestand op en dat bewaar je in een map op je computer. Dat kan eens per maand, elke week, dagelijks, of gewoon op een moment dat het jou het beste uitkomt. Enkele jaren geleden was het vrij gebruikelijk om je transactiegegevens rechtstreeks vanuit het huishoudboekje te importeren, maar banken bieden die koppelingsmogelijkheid om veiligheidsredenen niet meer aan. Dit betekent dat je transactiebestanden handmatig moet ophalen via de browser, waarna je ze in de software kunt importeren.

Vervolgens kunnen je gegevens worden gecategoriseerd. Dit houdt in dat supermarktbezoekjes netjes in de categorie Boodschappen komen te staan, een tankbeurt of je nieuwe zomerbanden bij Auto en jouw favoriete computerblad onder Abonnement. Hoe meer transacties automatisch in de juiste categorie terechtkomen, hoe minder werk jij eraan hebt en hoe waardevoller het huishoudboekje wordt.

Hoe meer transacties goed gecategoriseerd worden, hoe betrouwbaarder de data is.

Rubriceerregels

Het toekennen van transacties aan categorieën gebeurt via zogenaamde importeer- of rubriceerregels. Door bijvoorbeeld rekeningnummers of de omschrijving te analyseren, wordt bepaald in welke categorie transacties thuishoren. De meeste huishoudboekjes kennen standaard al een heel stel van dit soort regels, zodat veel transacties vanzelf gerubriceerd worden en je dit niet allemaal handmatig hoeft te doen. Daarnaast kun je zelf rubriceerregels maken. Transacties die in de verkeerde categorie terecht zijn gekomen of transacties die niet herkend zijn en dus niet aan een categorie zijn toegekend, kun je daar alsnog mee corrigeren.

Vooral als je net met je huishoudboekje bent begonnen, is het essentieel dat je hier veel aandacht aan besteedt. Je moet immers eerst de data goed krijgen, voordat je er zinvolle informatie uit kunt halen.

Via zogenaamde importeer- of rubriceerregels worden transacties aan de juiste categorieën toegekend.

Budgetten en begrotingen

Zit het gros van de transacties in de juiste categorie, dan kun je snel en eenvoudig zien hoeveel geld je kwijt bent aan bijvoorbeeld boodschappen, verzekeringen, kleding, abonnementen, een opleiding, de vakantie of je auto. Dit inzicht kun je dan gebruiken om je geld anders of beter te gaan besteden.

Om dit nog makkelijker te maken, kun je vaak met budgetten werken. Je geeft dan per categorie aan hoeveel je er maandelijks maximaal aan kwijt wilt zijn, zodat je direct na elke periode ziet of en hoeveel je onder het budget blijft of eroverheen gaat. Om inzicht in toekomstige uitgaven te krijgen, kun je vaak ook begrotingen maken, zodat je voor de langere termijn weet wat je te wachten staat. Je ziet dan wat jouw dure en goedkope maanden zijn.

Gewapend met die kennis kun je een grote aankoop of het boeken van een dure vakantie op het meest geschikte moment inplannen en kom je minder snel financieel in de knoop.

Via budgetten zie je makkelijker of je meer of minder geld uitgeeft dan je hebt gepland.

Kwalificatieronde

Er bestaan enorm veel online en offline huishoudboekjes. Van de meer dan vijftig exemplaren die wij vonden, waren ongeveer vijfentwintig het waard om nader kennis te maken. Via een strenge voorselectie en pre-test zijn wij vervolgens tot de zes meest interessante huishoudboekjes gekomen en die hebben wij uitgebreid aan de tand gevoeld.

We hebben hierbij goed gekeken naar de betrouwbaarheid van het importeren en de mogelijkheden die je hebt om transacties snel en efficiënt te categoriseren. Dat is immers de motor waar het allemaal om draait. Verder moet een huishoudboekje er fraai en overzichtelijk uitzien, eenvoudig te bedienen zijn, voldoende functionaliteit bieden en - ook niet onbelangrijk in onze snel veranderende wereld - met de tijd zijn meegegaan.

1 Reactie(s) op: De 6 beste online en offline huishoudboekjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 juli 2016 12:44 Anoniem
  Ik mis Winbank, waar pas weer een nieuwe versie van verschenen is. Ik gebruik Winbank al jaren. Er is geen betere. Je kan het simpel houden of heel uitgebreid.En het is gratis
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.