Ga terug in de tijd met de Wayback Machine

Door: lifehacking-nl | 10 juli 2016 08:07

Blog

Met het internetarchief kan je naar oude webpagina's zoeken. Hoe zag de website van computertotaal.nl er uit in 2007? Hoeveel gulden was een drie dagen-ticket Lowlands in 1998? Wanneer is NU.nl begonnen? Je kan 't allemaal zien dankzij de Wayback Machine.

De Wayback Machine is onderdeel van het Internet Archive, een non-profit organisatie die een digitaal archief voor webpagina's maakt. Sinds 1996 zet de Archive zich in voor universele toegang tot alle kennis en een vrij toegankelijk en open Internet. Daar maakt de Wayback Machine met meer dan 491.000.000.000 gearchiveerde webpagina's deel van uit. Lees ook: Snel vooruitspoelen in YouTube met Mini Fast Forward.

Dit kan je ermee

Waarom is de Wayback Machine handig? Omdat er organisaties zijn die informatie verwijderen van hun website op een moment dat het hen gunstig uitkomt. Zo had het Conservatorium in Den Haag op de toelatingspagina staan dat je je aan mag melden tot je 30ste. Als je ouder bent kom je niet in aanmerking. Na een klacht was ineens het zinnetje over de leeftijdsgrens van de pagina verdwenen... maar via de Wayback Machine was het gewoon nog te vinden:

Informatie verstop je niet zomaar met de Wayback Machine.

Aan de slag

Op de pagina van de Wayback Machine vul je in de zoekbalk de website in. Daarna zie je een kalender met blauwe vlekjes. Achter ieder blauw vlekje zit een gearchiveerde website. In de tijdslijn bovenaan de pagina kan je per jaar een snapshot uitzoeken.

Kies een jaar, maand, dag en zelfs tijdstip uit en klik erop om de website te bekijken zoals hij jaren geleden was. Zo zag bijvoorbeeld www.computertotaal.nl er in de begintijd uit... Toch iets beter nu, of niet?

Alle nostalgie ten spijt, dit kan natuurlijk een stuk mooier.

0 Reactie(s) op: Ga terug in de tijd met de Wayback Machine

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.