Google Play geeft gebruikers alternatieve betaalopties

© PXimport

Google Play geeft gebruikers alternatieve betaalopties

Geplaatst: 26 juli 2022 - 12:47

Aangepast: 25 november 2022 - 11:42

Wesley Akkerman

De Google Play Store krijgt in Europa, specifiek de Europese Economische Ruimte (EER), alternatieve betaalopties voor non-gaming apps. Daarmee wil Google voldoen aan de eisen die staan in de nieuwe Digital Markets Act, die begin 2023 van kracht wordt.

Met de Digital Markets Act (DMA) wil de Europese Unie de macht van techgiganten beperken, zodat er geen machtsmisbruik kan plaatsvinden. Er gaan een hoop dingen veranderen, die in veel gevallen positief kunnen uitpakken voor de consument.

De wet werd eerder deze maand goedgekeurd door het Europese Parlement en geldt vanaf begin 2023. Voor die tijd wil in elk Google zijn digitale zaken op orde hebben; dat is waarom de zoekmachinegigant nu veranderingen aankondigt en op korte termijn wijzigingen doorvoert.

Regelt Google, of een andere zogenaamde ‘poortwachter’ dit niet op tijd, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd. Die kan oplopen tot tien procent van de wereldwijde omzet of twintig procent wanneer een bedrijf herhaaldelijk de fout ingaat.

Google Play

© PXimport

Alternatieve betaalopties voor Google Play

Ontwikkelaars krijgen van Google de benodigde tools om de betaalopties te kunnen implementeren. Wanneer alles eenmaal draait, dan moeten die developers nog steeds een vergoeding afstaan aan Google. Denk dan aan twaalf procent van een transactiebedrag, voor het eerste miljoen binnen een jaar. Zet je meer om, dan kan dat percentage oplopen tot 27 procent. In beide gevallen is dat drie procentpunten minder dan de andere tarieven van het bedrijf.

Op een supportpagina probeert Google deze tarieven te verantwoorden. Je moet die kosten niet zien als transactievergoedingen, maar als de waarde die je betaalt voor de platformen Android en Google Play.

Deze verandering zorgt ervoor dat apps niet zomaar uit Google Play verdwijnen wanneer ze dus binnen de EER alternatieve betaalmethoden aanbieden. Dat zou eerder, volgens de regels die per 1 april gelden, wel gebeuren. Bijna twee jaar geleden kondigde Google veranderingen aan die ervoor moesten zorgen dat Google Play veilig blijft, door te forceren dat elke app dus werkt met het betaalsysteem van Google. Maar binnen de EER gaat die vlieger dus niet op.

Uiteraard stelt Google wel enkele eisen op voor de alternatieve betaalopties. Zo moeten aanbieders van apps een eigen klantenservice hebben en ervoor zorgen dat betalingen veilig verlopen. Daarnaast mogen de betalingen alleen binnen de app verricht worden. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten