Hét telefoonnieuws van 2019: hoe zit het nu met Huawei en Google

© PXimport

Hét telefoonnieuws van 2019: hoe zit het nu met Huawei en Google

Geplaatst: 12 januari 2020 - 14:39

Aangepast: 24 november 2022 - 13:47

Laura Jenny

Het afgelopen jaar was het hét grote telecomnieuws: Trump verbood het Amerikaanse bedrijven om handel te drijven met het merk Huawei. De Amerikanen zijn mede door alle berichtgeving rondom spionage en de eventuele inmenging van de Chinese politiek niet happig op het Chinese merk. Hoe is het nu met de relatie tussen Huawei en Google?

Het ging Huawei allemaal voor de wind. In 2018 en 2019 groeide het bedrijf enorm, mede dankzij de succesvolle lanceringen van hun P20 Pro-, P30 Pro- en Mate 20 Pro-telefoons. Het bedrijf had zich naar een indrukwekkende tweede positie in de smartphonemarkt gevochten en maakte plannen om nummer één te zijn. Nu lijkt echter zelfs een derde plek verder weg dan ooit. Iets dat te wijten is aan de Amerikaanse politiek.

Trump versus China

Eerst werd de Chief Financial Officer van Huawei in Canada gearresteerd op verdenking van het schenden van Amerikaanse regelgeving in Iran. Ook werd de Mate 10 Pro geweerd bij diverse Amerikaanse providers en zit de Verenigde Staten erg op Huawei als het gaat om 5G: het bevalt de regering van Trump maar niets dat het Chinese bedrijf dat vaak van spionagepraktijken wordt beschuldigd een dikke vinger in de pap heeft als het gaat om 5G-technologie.

Nu kon Huawei ondanks de bovenstaande hordes toch hard rennen in de race om het nummer 1-smartphonemerk ter wereld te worden, maar dit jaar volgde in mei toch een Amerikaanse regel die Huawei-telefoons over de hele wereld treft. Het handelsverbod. Oftewel: Amerikaanse bedrijven is verboden om zaken te doen met Huawei. Waarom dat ook op ons van invloed is en niet alleen op Amerika, is dat Google een Amerikaans bedrijf is. Huawei draait op Android en wil graag gebruikmaken van de appwinkel van Google, Google Play. Dat kan door dit handelsverbod niet langer: Google heeft de licentie om Android te mogen gebruiken moeten intrekken. Ook chipfabrikanten als Intel en Qualcomm leveren niet meer aan Huawei.

Als je voor het verbod inging al een Huawei-telefoon had, dan zal je weinig verschil merken, maar er is natuurlijk een reden dat de launch van de nieuwe Mate 30 die in september werd aangekondigd lang niet zo vlekkeloos was als eerdere lanceringen. Het toestel is zelfs in Nederland nog steeds niet officieel uit. Google kan de telefoon wel van beveiligingsupdates voorzien, maar het besturingssysteem upgraden kan niet meer. Ook hebben Huawei-telefoons die nu van de lopende band afkomen geen toegang meer tot veelgebruikte Google-apps zoals Maps, Assistant, Gmail en dus die Play-appwinkel.

Huawei P20

© PXimport

Handelsverbod voor Huawei

Nu is Huawei natuurlijk niet bij de pakken neer gaan zitten, want het wil nog steeds telefoons verkopen. Hierop heeft het een eigen besturingssysteem gemaakt. Harmony OS is. Je kunt daarbij gebruikmaken van de Huawei appwinkel, maar deze is lang niet zo uitgebreid als die van Google. Er is echter geen alternatief voor Huawei: Apple iOS is alleen voor Apple-telefoons en er iets niets zo groot en zo veelgebruikt en ingeburgerd als Google. Het zorgt ervoor dat mensen niet zo snel weer een nieuwe telefoon aanschaffen van Huawei, omdat de toekomst van het besturingssysteem onzeker is.

Huawei ziet dat en heeft daarom een slimmigheid bedacht. Het geeft oude modellen opnieuw uit. Het zet er bijvoorbeeld wat nieuwe camera’s op of verandert het uiterlijk enigszins, en er hoeft geen nieuwe toestemming te komen om Google-diensten te gebruiken. Zolang bepaalde vastgestelde zaken maar hetzelfde blijven, kan Huawei op deze manier toch nog telefoons uitbrengen met Android als besturingssysteem, inclusief Google Maps, Assistant, Gmail, enzovoort. Echter staat het wel innovatie in de weg, waardoor het in ieder geval voor de lange termijn geen goede optie is.

Hoe nu verder

Logisch, want bij Huawei ging iedereen er vanuit dat dat handelsverbod niet zo lang zou duren, maar nog steeds staat Huawei op de Entity List die zegt dat Amerikaanse bedrijven sowieso geen hardware of software mogen delen met het bedrijf. Mogelijk zal Huawei, waar het ook al mee gestart is, nog meer moeten samenwerken met andere bedrijven voor onderdelen. Of het moet misschien kijken of het met andere buiten-Amerikaanse telefoonbedrijven een sterk eigen besturingssysteem kan bouwen, inclusief app-ecosysteem zoals we dat kennen van Google.

Kortom, de gevolgen van het verbod zijn desastreus voor Huawei, dat op veel gebieden nu plotseling het wiel zelf opnieuw moet gaan uitvinden. Dat geldt namelijk lang niet alleen voor smartphones: Huawei is nog steeds volop bezig met 5G en andere netwerkapparatuur, maar het maakt ook laptops die gebruikmaken van onderdelen van Amerikaanse leveranciers. Huawei is daardoor even uit het veld geslagen, hoewel het er op allerlei manieren op wil hameren dat het zich juist niet uit het veld laat slaan. Daar heeft het echter wel tijd voor nodig, om te bekijken hoe nu verder. In 2020 zullen we zien hoe Huawei dit aanpakt. En, nog belangrijker, hoe consumenten hierop reageren.

Huawei 3

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten