Hoe gaat 3D-printen in zijn werk?

© PXimport

Hoe gaat 3D-printen in zijn werk?

Geplaatst: 28 augustus 2015 - 03:58

Aangepast: 14 december 2022 - 15:18

Chwhynny Overbeeke

Met een 3D-printer kunnen op basis van een digitale bouwtekening driedimensionale objecten geproduceerd worden. In dit artikel leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is het en hoe werkt het?

Een 3D-printer is een apparaat waarmee je driedimensionale objecten kunt uitprinten. Het werkt een beetje zoals een traditionele printer, maar in plaats van inkt maakt een 3D-printer gebruik van filamenten. Het materiaal wordt in superdunne laagjes op een plaat aangebracht, zodat er een driedimensionaal object ontstaat. Wanneer het printen voltooid is, kun je het object van de plaat afhalen om het te gaan gebruiken. Lees ook: 18 coole voorwerpen gemaakt met een 3D-printer.

Er zijn verschillende soorten materialen waarmee geprint kan worden. Deze hebben uiteenlopende eigenschappen waardoor het ene materiaal voor een bepaald doeleinde beter geschikt is dan het andere.

 

© PXimport

Het printen van een horloge kost weinig eh... tijd.

In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van thermoplastic, maar tegenwoordig kan dit ook metaal zijn of een gel die door middel van een UV-laser gehard wordt.

Dat laatste is bijvoorbeeld handig om een hol object te krijgen. Door middel van de laser wordt het materiaal op bepaalde plekken solide gemaakt, waarbij de onbehandelde delen enigszins vloeibaar blijven en weggewassen kunnen worden.

Nauwkeurigheid

Het kan dat een geprint object een beetje ruw is vanwege de manier waarop of het materiaal waarmee het geprint is. In dergelijke gevallen zul je het object voorzichtig moeten afschuren om de gewenste afwerking te krijgen. De nauwkeurigheid van 3D-printers loopt momenteel uiteen van 0,025 mm tot 0,05 mm per inch.

De bindingen van de materialen worden gedefinieerd door een CAD-bestand. Dit is een digitale bouwtekening van het object in de vorm van een downloadbaar bestand.

Net als met een gewone printer worden 3D-printopdrachten vanaf een computer naar het apparaat verstuurd. Het gaat dus eigenlijk met een CAD bestand hetzelfde in zijn werk als wanneer je een PDF of Word document downloadt en het laat uitprinten. Maar in dit geval krijg je dus in plaats van geprinte tekst op een stuk papier een driedimensionaal object als resultaat.

Je kunt verschillende bouwtekeningen downloaden en delen, of natuurlijk zelf maken.

Toepassingen

Het zelf kunnen printen van objecten is erg handig voor bedrijven die veel met concepten werken en dingen willen testen, zoals bijvoorbeeld in de auto-industrie. Het is veel sneller en goedkoper om tijdens het ontwerpproces zelf met een 3D-printer prototypen te creëren en te perfectioneren dan afhankelijk te zijn van productie door derden.

Er worden ook volledig functionele onderdelen geproduceerd door middel van 3D-printen. In de luchtvaart worden er al onderdelen van straalmotoren geprint en toegepast.

 

© PXimport

Vooral de medische wereld heeft veel profijt van 3D-printen.

In de medische wereld wordt er al geëxperimenteerd met het 3D-printen van elementaire organische structuren, waarbij er als materiaal stamcellen worden gebruikt in plaats van filament. In de toekomst zou het misschien mogelijk zijn om met je eigen stamcellen complexere structuren te produceren waarvoor dus geen donor nodig is en waarbij afstoting minder waarschijnlijk is.

Voor artiesten is het erg leuk om iets op de computer te kunnen ontwerpen en vervolgens uit te laten printen om het als een fysiek object tentoon te stellen.

Diensten

Er zijn verschillende diensten die met hun 3D-printers je eigen digitale bestanden voor je uitprinten en opsturen. Je kunt in sommige gevallen zelfs je eigen ontwerpen via de website van het 3D-printbedrijf verkopen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten