Sonos Sub Mini - Niet zo mini, wel een aanrader

© PXimport

Sonos Sub Mini - Niet zo mini, wel een aanrader

Geplaatst: 30 september 2022 - 12:07

Aangepast: 21 februari 2023 - 08:11

Rens Blom

De Sonos Sub Mini is een kleinere subwoofer, bedoeld voor Sonos-gebruikers met een minder grote huiskamer. Met 499 euro is 'ie ook aanzienlijk goedkoper dan de 749 euro kostende Sub (Gen 3), al blijft het een flinke investering voor je thuisbioscoop. In deze Sonos Sub Mini review voelen we de subwoofer uitgebreid aan de tand.

Sonos biedt met de introductie van de Sub Mini nu een goedkoper model aan, voor wie de 749 euro kostende Sub (Gen 3) te prijzig vindt. De adviesprijs van de Sub (Gen 3) is overigens 849 euro, maar veel (web)winkels verkopen hem dus voor minder. 

Waar de Sub (Gen 3) zich richt op diepe bas die een grote kamer vult, sluit de Sub Mini een belangrijk compromis. Sonos zegt dat de kleinere soundbar zich richt op een kleine tot middelgrote (huis)kamer. Mijn woonkamer valt in die categorie, dus tijd om de Sub Mini aan het werk te zetten.

 

© PXimport

Opvallend, strak ontwerp

Wat direct opvalt bij het uitpakken van de Sub Mini is dat hij niet echt mini is. De subwoofer weegt ruim 6 kilo, heeft een hoogte van 30 centimeter en een diameter van 23 centimeter. Ja, hij is compacter en vooral veel lichter dan de Sub (Gen 3). Maar nee, het is geen subwoofer die je over het hoofd ziet. Dat hoeft ook niet, redeneert Sonos. In marketingafbeeldingen zet de fabrikant de Sub Mini graag in het zicht, bijvoorbeeld naast de bank of het tv-meubel. 

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

De subwoofer is alleen neer te zetten en niet op te hangen. Dat kan appartementbewoners met onderburen twijfels bezorgen, waar ik later op terug kom. Ik heb de subwoofer naast mijn tv-meubel gezet, praktisch tegen de muur aan en met een groot raam ernaast. 

Sonos zegt dat het niet uitmaakt waar je de Sub Mini neerzet, en dat je hem ook tegen de muur of naast de bank kunt zetten. Handig als je de subwoofer uit het zicht wil hebben. Anderen zullen hem juist ín het zicht willen vanwege het ontwerp of de gedachte dat de subwoofer beter presteert als het geluid de ruimte krijgt. 

Lees ook: Soundbar met of zonder subwoofer - welk moet je kopen?

De Sub Mini is te koop in het zwart en wit en heeft een matte afwerking. Ik ben er fan van en vind het luxer overkomen dan de glimmende afwerking van de Sub (Gen 3). Wel vangt de subwoofer snel stof op, dat je wegveegt met een microvezeldoek. Het midden van de subwoofer is een cilinderachtig gat dat bijdraagt aan de bas. Het gat geeft de subwoofer een modern ontwerp.

Zet je de subwoofer op zijn kop, dan zie je rubberen voetjes en in het midden twee aansluitingen. Die zijn voor de stroomkabel en ethernetkabel. Je kunt de Sub Mini ook via wifi verbinden. De ethernetkabel dien je zelf te regelen. De kabels leid je tussen de rubberen voetjes door. 

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Eenvoudige installatie

De Sonos Sub Mini is kinderlijk eenvoudig als je één of meerdere Sonos-producten gebruikt. Je sluit de subwoofer aan op het stopcontact, opent de Sonos-app en wacht totdat de Sub Mini zich via een melding aandient. Je volgt de stappen om de subwoofer met je thuisnetwerk te verbinden en verbindt 'm indien van toepassing met je Sonos-soundbar. Dat is handig als je de subwoofer wil gebruiken om je tv-ervaring meer bas te geven.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Gekoppeld aan de soundbar (en in mijn geval ook twee surroundspeakers) krijg je toegang tot een beperkt aantal instellingen van de Sub Mini. Je kunt 'm via een knopje aan en uitzetten en bijvoorbeeld de intensiteit van de subwoofer aanpassen. Voor deze test heb ik 'm grotendeels op de neutrale stand (0) gebruikt. 

Tijdens het tv-kijken krijg je in de app de mogelijkheid om de nachtmodus in te schakelen, die de kracht van de subwoofer en andere Sonos-speakers verlaagt om eventuele slapende gezinsleden of huisgenoten niet te storen. Sonos belooft dat hoewel het volume van de speakers en soundbar omlaaggaat, de kwaliteit niet verandert. 

Let erop dat je met een iOS-toestel de subwoofer kunt optimaliseren via wat Sonos zijn TruePlay-techniek noemt. Met je smartphone scan je de akoestiek van de ruimte en de subwoofer gebruikt die informatie om zijn bas te optimaliseren voor de ruimte. Het is jammer dat TruePlay na al die jaren nog steeds niet werkt met Android-smartphones, volgens Sonos door technische redenen. 

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

De Sub Mini in de praktijk

Eenmaal geïnstalleerd is het tijd om te ervaren wat de subwoofer toevoegt aan de Sonos-thuisbioscoop. In mijn geval bestaat die thuisbioscoop als gezegd uit een tweede generatie Sonos Beam en twee Ikea-lampspeakers voor surroundgeluid. De Sub Mini houdt verbinding met deze drie apparaten tijdens het afspelen van muziek, maar ook bij het kijken van films, bijvoorbeeld. 

De bas van de soundbar en surroundspeakers verhuist naar de Sub, die zich zo op zijn hoofdtaak kan richten. De Beam en Ikea-lampspeakers krijgen zo meer ademruimte voor de hoge en middentonen. In de praktijk levert dat vooral winst op met de bas. De bas uit de Sub Mini is immers krachtiger en geavanceerder dan die uit de Beam (Gen 2) en de lampspeakers. 

Dat verschil merk je, maar bij de ene activiteit meer dan bij de ander. Bij het luisteren naar radiozenders op een zachter volume blijft de bas ook beperkt, dus houdt de Sub Mini zich koest. Maar schakel je de subwoofer uit in de Sonos-app, dan ervaar je wel degelijk dat er minder bas in de kamer klinkt. 

Schakel je over naar Spotify om een album als So Far So Good van The Chainsmokers op te zetten, dan gaat het volume meer open en blijkt de Sub Mini heel wat in huis te hebben. Er klinkt een diepe baslaag in de kamer, zonder storende dreun of een kriebel die je in je buik voelt. Zet je de Sub Mini uit in de Sonos-app, dan blijkt de bas uit de reguliere Sonos-speakers inderdaad een maatje kleiner dan uit de subwoofer.

Bij het kijken van tv-programma's uit de Sub Mini zich vooral bij content die profiteert van een bas. Veel tv-programma's draaien om pratende mensen, waar een subwoofer een magere rol in heeft. Helder stemgeluid uit de luidsprekers is belangrijk. De Sub Mini laat van zich horen bij fraaie tv-optredens van muzikanten met drummers, maar ook bij een voetbalwedstrijd waarin duizenden supporters op de tribune klappen. 

 

© PXimport

Maar toegegeven: de Sub Mini komt hier pas écht tot zijn recht bij het kijken van een actiefilm op bijvoorbeeld Netflix. Het gedreun van machinegeweren, het brommen van een overvliegende bommenwerper en een crashende Porsche 911 maken heel wat meer indruk met de Sub Mini op zijn neutrale stand (0). Nog steeds zonder afleidende dreun of een trillende buik, overigens. Dat laatste kan de Sub (Gen 3) je wel bezorgen als je daar fan van bent, maar dan dien je dus dieper in de buidel te tasten.

Geen trillende vloer

Interessant aan de Sonos Sub Mini is dat hij - ook op een hogere stand - de vloer met respect behandelt. Wat wil zeggen dat de laminaatvloer in mijn appartement uit de jaren '80 niet meetrilt en ik geen vragen of klachten van de onderburen gekregen heb. Zelfs als ik mijn hand op de subwoofer leg, merk ik weinig trilling. Die ervaar ik pas als ik mijn hand in de cilindervormige koker houd. In die koker voel je de lucht duidelijk reageren op de subwoofer. 

Een ervaring die intenser wordt als ik de stand van de Sub Mini verhoog van zijn neutrale 0 naar 8, bijvoorbeeld. De bas klinkt dan ook meer aanwezig. 

 

© PXimport

Conclusie: Sonos Sub Mini kopen?

De Sonos Sub Mini is een subwoofer voor Sonos-gebruikers en bedoeld om zowel je muziek- als tv-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Dat lukt als je de subwoofer in een kleinere kamer plaatst. De bas is dan duidelijk merkbaar, zonder dat de vloer trilt of je buik kriebelt tijdens een filmexplosie. In een grotere kamer kun je beter een Sub (Gen 3) kopen, zegt Sonos zelf al. Daar is de Sub Mini niet krachtig genoeg voor. De doelgroep van de subwoofer is dus duidelijk. Op het strakke ontwerp en de kinderlijk eenvoudige installatie en bediening valt naar mijn mening weinig af te dingen - al is de Sub Mini minder mini dan ik verwacht had.

Een minpunt dat blijft terugkomen in Sonos-reviews is dat de fijne TruePlay-optimalisatie alleen werkt met een iOS-toestel. Dat is jammer voor Android-gebruikers die de subwoofer zo nauwkeurig mogelijk willen instellen. Houd er ook rekening mee dat de Sub Mini niet werkt met draagbare Sonos-speakers (de Sonos Roam en Move).

Blijft over: de prijs. Want met een adviesprijs van 499 euro is de Sub Mini allesbehalve mini geprijsd. Weliswaar is hij een stuk voordeliger dan de Sub (Gen 3) die je bij veel winkels voor 749 euro in huis haalt; 499 euro blijft veel geld voor een subwoofer. Zeker omdat de Sub Mini niet geschikt is om een grotere woonkamer volledig te bedienen en zich richt op speakers (Ikea Symfonisk en One) en soundbars (Ray en Beam) die minder kosten dan de subwoofer zelf. De Sub Mini is zo een prijzige upgrade van je thuisbioscoop, maar wel een waar je veel plezier van hebt.

7,5

Ons oordeel

Sonos Sub Mini

Pluspunten

Ontwerp

Geen trillende vloer

Gebruiksgemak

Minpunten

Prijzig

Werkt niet met alle Sonos-producten

TruePlay werkt alleen met iOS

Conclusie

**Prijs:** 499 euro **Afmetingen:** 305 mm (hoogte), 230 mm (diameter) **Gewicht:** 6,35 kilo **Verbinden:** Wifi (802.11a/b/g/n/ 2,4GHz of 5 GHz) of ethernet (10/100-poort)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000