Top 5: het meest controversiële tech-nieuws van 2019

© PXimport

Top 5: het meest controversiële tech-nieuws van 2019

Geplaatst: 19 december 2019 - 11:14

Aangepast: 19 december 2023 - 08:38

Roel Stortelder

We brengen je op Computer!Totaal het hele jaar door hardware-nieuwtjes, maar wat was nou het meest controversiële technieuws van 2019? Van merken die volledig verbannen werden tot enorme datalekken, vandaag lees je over onze top-5 meest controversiële technologie verhalen van 2019.

Wankelende beveiliging bij Facebook

Facebook staat vrijwel elk jaar garant voor controversiëel nieuws, maar dit jaar hebben ze het extra bont gemaakt. Door een bug waren jarenlang honderden miljoenen gebruikersnamen en wachtwoorden inzichtelijk voor de 20.000 Facebook-medewerkers. Deze gegevens worden normaal gesproken versleuteld opgeslagen zodat niemand het kan lezen, maar door een foutje werd het als een simpel tekstbestandje opgeslagen. In ieder geval 2000 medewerkers hebben rondgeneusd in dit bestand, maar het is onbekend of er daadwerkelijk wachtwoorden naar buiten zijn gelekt. Het is hoe dan ook aan te raden om je wachtwoord te wijzigen of zelfs je account te verwijderen. Let op dat dit geldt voor alle Facebook diensten, dus ook Instagram.

Facebook

© PXimport

Elon Musk wil je brein verbinden met AI

Waar de man achter Tesla en SpaceX vorig jaar nog waarschuwde over de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI), dat zou namelijk gevaarlijker zijn dan nucleaire wapens, wil hij dit jaar opeens het menselijk brein er op aansluiten. Neuralink, zoals het apparaat het, is een implantaat dat elektrodes gebruikt om te communiceren met je brein. Het eerste doel is het vinden, begrijpen en behandelen van neurologische problemen. Volgens Musk is het echter ook de eerste stap in het samenleven met AI, waarin het menselijk brein en AI elkaar kunnen versterken met “superhuman intelligence” als resultaat.

Huawei verbannen in de VS

Huawei, één van de grootste Chinese tech-bedrijven, werd door de VS een handelsverbod opgelegd op verdenking van spionage. Omdat Huawei de nummer 1 candidaat was voor het uitrollen van een 5G netwerk, was het een gigantische klap voor het bedrijf. Het verbod had echter niet alleen effect op nieuwe producten, maar ook op producten die consumenten al gekocht hadden. Google mocht bijvoorbeeld ook geen zaken meer doen met het bedrijf, waardoor Huawei-gebruikers geen updates meer zouden krijgen. Gelukkig is het handelsverbod ondertussen weer opgeheven, maar het is nog altijd een PR-nachtmerrie voor het bedrijf.

 

© PXimport

Asus installeert malafide software op elke nieuwe laptop

Onderzoekers van Kaspersky Labs hebben ontdekt dat er via Asus’ Live Update-software kwaadaardige malware was verspreid. Dit programma, dat standaard staat geïnstalleerd op laptops en desktops van Asus, wordt gebruikt om updates van het BIOS, UEFI en drivers te installeren. Hackers hebben dit programma kunnen gebruiken door in te breken op servers van Asus en daar bestanden te vervangen om zo een zogenoemde backdoor toe te voegen. Die aangepaste versie van het programma is vervolgens een lange tijd geïnstalleerd op nieuwe Asus computers.

Hoewel Kaspersky schat dat er minimaal een half miljoen systemen waren voorzien van de malafide software, is de backdoor gebruikt voor slechts zeshonderd systemen. Het lijkt daardoor een gerichte actie te zijn geweest en normale gebruikers zijn waarschijnlijk met rust gelaten.

Samsung’s Galaxy Fold debacle

De opvouwbare telefoon is misschien wel de grootste smartphone-innovatie in jaren, maar voor Samsung was de lancering een waar debacle. Nog voordat consumenten de kans kregen om het apparaat te gebruiken, werd het product letterlijk en figuurlijk gesloopt door de pers. Het scherm was zo kwetsbaar dat zelfs bij normaal gebruik de telefoon permanente schade kon oplopen. Dat probleem werd mede veroorzaakt door een plastic laagje dat er uit zag als een screenprotector en dus door veel journalisten werd verwijderd. Samsung heeft de lancering direct uitgesteld en hard gewerkt aan een oplossing. Recentelijk is de Galaxy Fold daadwerkelijk op de markt gekomen en een deel van de kwetsbaarheden zijn opgelost, maar het is nog altijd een apparaat waar je voorzichtig mee moet zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten