TU Delft bouwt kleinst mogelijke harddisk

Door: telegraaf-nl | 19 juli 2016 08:51

Nieuws

Een onderzoeksteam van de TU Delft heeft de kleinste overschrijfbare harddisk ooit ontwikkeld. Het nieuwe opslagsysteem maakt het mogelijk om 'alle boeken die ooit zijn geschreven op te slaan op een oppervlakte zo klein als een postzegel', zegt teamleider Sander Otte.

De harddisk heeft volgens hem slechts 1 atoom per bit nodig. Dat is een opslagcapaciteit van 80 Terabits per vierkante centimeter. Nu zijn tienduizenden atomen nodig voor de opslag van 1 bit. Lees ook: Zo vind je de beste harde schijf.

Automatische atomen

De 'wetenschappelijke doorbraak' zit volgens Otte niet zo zeer in de mogelijkheid straks vijfhonderd keer zoveel data te kunnen opslaan op een harddisk, maar eerder in de manier waarop data wordt geordend en bewaard. Volgens het nieuwe systeem kunnen atomen op grote schaal en geautomatiseerd op hun plaats worden gezet. Dat gebeurde de afgelopen vijfendertig jaar slechts op kleine schaal.

'Het betekent waarschijnlijk ook een doorbraak voor de werkwijze van andere wetenschappelijke disciplines', vermoedt Otte. Het Engelse wetenschappelijk tijdschrift Nature Nanotechnology besteedt deze week aandacht aan het Delftse onderzoek.

0 Reactie(s) op: TU Delft bouwt kleinst mogelijke harddisk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.