Zo kun je beter zoeken met eBay

Door: Chwhynny Overbeeke | 22 december 2015 11:48

How To

Op zoek naar een kerstcadeautje? Of misschien wil je gewoon effectiever dingen op eBay kunnen vinden. Hier geven we een aantal tips om slimmer te zoeken op eBay.

eBay is nog altijd een razend populaire veilingsite, en daarom is het vaak de beste plek om een koopje te vinden of een product dat niet (meer) in reguliere winkels te koop is. Maar om het meeste uit eBay te halen zijn er een aantal trucs die je kunt gebruiken. Lees ook: 12 tips om nóg slimmer te zoeken met Google.

Rubrieken doorbladeren

Als je niet precies weet naar wat voor item je op zoek bent, kan het een goed idee zijn om in plaats van de zoekbalk te gebruiken eerst het overzicht van rubrieken te benutten om door rubrieken heen te bladeren.

Items worden namelijk op soort geordend, zodat je bijvoorbeeld op deze manier naar huishoudapparatuur voor je nieuwe keuken kunt zoeken zonder dat je een bepaald merk of type apparaat hoeft op te geven.

Door het gebruik van rubrieken kun je ook op een idee komen waar je anders misschien niet aan gedacht had, omdat er ineens iets onverwachts tussen staat. Je kunt meteen in één oogopslag zien wat eBay op een bepaald gebied in de aanbieding heeft.

Uitgebreid zoeken

Uitgebreid zoeken is juist handig als je heel precies weet waar je naar op zoek bent (of wat je juist niet in de zoekresultaten wilt tegenkomen). Je kunt aangeven binnen welke rubriek je wilt zoeken, welke trefwoorden je wilt gebruiken of uitsluiten en in welke volgorde ze moeten voorkomen, wat de minimale of maximale prijs mag zijn, wat de verzend- en betaalopties moeten zijn, of je alleen binnen de titel wilt zoeken of ook binnen de tekst van de aanbieding en nog veel meer.

Een deel van het 'Uitgebreid zoeken' scherm van eBay.

Als je wilt achterhalen of de prijs die voor een bepaald item gevraagd wordt redelijk is, kun je met uitgebreid zoeken ook afgelopen aanbiedingen en verkochte aanbiedingen doorzoeken. Op die manier kun je zien tegen welke prijs een vergelijkbaar product wel of juist niet verkocht is. Dit is ook handig als je zelf iets op eBay wilt gaan verkopen en een prijsindicatie nodig hebt.

De zoekbalk effectiever gebruiken

Als je de zoekbalk gebruikt, wordt je zoekopdracht in veel gevallen automatisch uitgebreid (bijvoorbeeld met een meervoudsvorm, rubriek of specificaties) om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk passende resultaten krijgt. De zoekbalk is niet hoofdlettergevoelig.

Je kunt operatoren gebruiken om je zoekopdracht in de zoekbalk te verfijnen. Een aantal van deze opties zijn ook te vinden in Uitgebreid zoeken. Als je bijvoorbeeld twee of meer trefwoorden tussen dubbele aanhalingstekens zet, wordt er gezocht naar aanbiedingen die deze woorden in die specifieke volgorde bevatten: "doctor who"

Dubbele aanhalingstekens kunnen ook gebruikt worden om naar een specifiek trefwoord te zoeken zoals het gespeld is. Dit betekent dat het niet uitgebreid wordt met de meervoudsvorm en dergelijke. De zoekopdracht "schroevendraaier" levert dan ook alleen aanbiedingen op met het woord schroevendraaier in de titel. Aanbiedingen met schroevendraaier in de titel worden niet meegenomen in de resultaten. Als je de zoekopdracht schroevendraaier zonder aanhalingstekens gebruikt is dit wel het geval.

Als je aanbiedingen te zien wilt krijgen met één van de ingevoerde trefwoorden, kun je deze tussen haakjes zetten en met een komma scheiden. De zoekopdracht (rugzak,weekendtas) levert dus aanbiedingen op die ofwel het woord rugzak of het woord weekendtas in de titel hebben staan.

Het minteken kan gebruikt worden om bepaalde trefwoorden uit te sluiten. Er moet een spatie voor het minteken staan, maar tussen het minteken en het trefwoord mag geen spatie staan. Als je naar schroevendraaiers wilt zoeken, maar geen gele handschoenen in je resultaten wilt krijgen kun je de volgende zoekopdracht gebruiken: schroevendraaier -geel

Als je meerdere woorden uit wilt sluiten kun dit doen door ze door komma's gescheiden tussen haakjes te zetten, of door een minteken voor elk ongewenst trefwoord te zetten: schroevendraaiers -(geel,rood,oranje) of schroevendraaiers -geel -rood -oranje.

0 Reactie(s) op: Zo kun je beter zoeken met eBay

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.