© CIDimport

10 tips voor iOS 5

Geplaatst: 17 oktober 2011 - 08:16

Aangepast: 13 december 2022 - 13:05

Redactie ID.nl

iOS 5 brengt meer dan 200 nieuwe functies met zich mee. Wij helpen je in dit artikel snel aan de slag te gaan met de belangrijkste verbeteringen.

Ben jij al over naar iOS 5? Afgelopen week lanceerde Apple deze jongste update voor recente iPod's, iPhone's en iPad's die onder meer iCloud, synchroniseren via wifi en iMessage mogelijk maakt. Wij duiken in de belangrijkste verbeteringen.

1. VoiceOver

VoiceOver is een systeem dat het voor mensen met een visuele handicap makkelijker maakt om via het aanraakscherm te navigeren. Als je het aanzet, gaat je i-Apparaat tegen je praten en vertelt het je waar je op dat moment met je vinger op drukt. VoiceOver zorgt ervoor dat je touchbewegingen op een andere manier moet gaan gebruiken. Zo moet je voor het activeren van een item of het starten van een app twee keer het scherm aantikken in plaats van één keer. Voor het scrollen heb je drie vingers nodig. VoiceOver zet je aan bij Algemeen ->> Toegankelijkheid. Als je Hints aanzet, hoor je bij iedere aanraking een extra toelichting over hoe je knoppen kunt gebruiken.

Naast VoiceOver zijn ook 'Zoomen', 'Grote tekst' en 'Wit op zwart' interessante opties om het navigeren in iOS makkelijker te maken. Ook voor mensen die prima kunnen zien, want met Wit op zwart is het prettiger werken in een donkere omgeving, terwijl Zoomen bijvoorbeeld bij presentaties enorm handig kan zijn.

Witte teksten op een zwarte achtergrond lezen kan met name in een donkere omgeving prettig zijn.

2. Meerdere iClouds met één Apple ID

Veel mensen en bedrijven delen enkele Apple ID's voor meerdere i-Apparaten. Het probleem met iCloud is dat je weliswaar meerdere apparaten kunt laten synchroniseren, maar dat je slechts 5GB aan opslagcapaciteit van Apple krijgt. Drie apparaten synchroniseren via iCloud is daarmee echt het maximum.

Het slimste is daarom voor iCloud een aparte Apple ID aan te maken. iOS 5 staat het toe om zowel voor iCloud als de App Store verschillende accounts te hebben. Gebruik daarom gewoon het liefst je eigen e-mailadres voor iCloud, omdat je dan elkaar niet in de weg zit bij synchronisatie bij de dienst en je optimaal van de maximale opslagcapaciteit gebruik kan maken. Bovendien werkt iMessage ook met een Apple ID en zou je voor die dienst ook je gedeelde ID gebruiken, dan krijg je elkaars berichten op je apparaat. Niet zo handig natuurlijk. Gebruik daarom je eigen e-mailadres voor iCloud en iMessage en je gedeelde account voor de App Store.

Als je niet uitkijkt, kun je met een gedeelde Apple ID elkaars berichten op je apparaat ontvangen.

3. Siri uitschakelen op een vergrendelde iPhone 4S

Mocht je al een trotse bezitter zijn van een iPhone 4S, dan zal je wellicht zijn opgevallen dat de spraakassistent Siri ook werkt wanneer de iPhone vergrendeld is. Omdat Siri niet gebonden is aan een enkele stem, kunnen anderen daarmee ook e-mail en sms-berichten inspreken en verzenden met jouw toestel.

Hoe kun je dit voorkomen? Met een wachtwoord. Zodra je een wachtwoord hebt ingesteld, kun je instellen dat Siri niet meer gebruikt kan worden in de vergrendelde modus. Stel een wachtwoord in via Instellingen ->> Algemeen ->> Codeslot.

Zet via een codeslot je iPhone helemaal op slot in de vergrendelde modus.

4. Kalender landschapsmodus met de iPhone en iPod

De Kalender-app in iOS 5 heeft een grote facelift gekregen. Veel van de verbeteringen die Apple in de standaard meegeleverde applicatie heeft doorgevoerd zijn gedaan in de interface. Zo is het navigeren met je vingers makkelijker geworden, maar zullen vooral iPhone-gebruikers gelukkig worden van de toegevoegde landschapsmodus op de smartphone. Hierdoor heb je veel meer overzicht gekregen dan wanneer je de iPhone rechtop houdt en kun je veel handiger zien wanneer je volgende afspraak zich aandient. Kijk voor meer mogelijkheden van de vernieuwde functionaliteiten van de kalender bij Instellingen ->> Email, contacten en agenda ->> Agenda's.

Gemakkelijker je agenda beheren in de nieuwe landschapsmodus

5. Jailbreak

Wil je meer mogelijkheden en beschikbare apps? Dan kun je overwegen om je iPhone of iPad te jailbreaken. Enkele dagen na het uitbrengen van iOS 5 is een jailbreak beschikbaar, zij het alleen tethered, wat zoveel betekent dat de jailbreak ongedaan gemaakt wordt wanneer je de telefoon of tablet opnieuw opstart. Ook is deze jailbreak nog niet geschikt voor de iPhone 4S en de iPad 2, alhoewel diverse bronnen beloven dat binnen enkele dagen een untethered jailbreak verschijnt waarmee ook deze nieuwste toestellen van hun ingebouwde Apple-blokkeringen verlost kunnen worden. Lees hier meer over het jailbreaken van iOS 5, wat overigens volstrekt legaal is. Mocht er een untethered jailbreak voor iOS 5 verschijnen, dan zal het zogenaamde DevTeam daar melding van maken. Oudere versies van iOS jailbreaken kan overigens hier.

Via de website van JailbreakMe kun je eenvoudig online je toestel laten unlocken voor de Cydia app store.

6. Browsen zonder sporen achter te laten

Wil je niet dat er sporen van je surfgedrag op je iPhone of iPad achterblijven? Met de nieuwe privémodus van Safari zorg je ervoor dat je apparaat geen browsergeschiedenis bijhoudt. Daarmee is niet gezegd dat je geheel anoniem surft, maar er zijn ongetwijfeld mensen die het een prettig idee vinden. Stel de privémodus in bij Instellingen ->> Algemeen ->> Safari. Hier kun je ook privacyschendende cookies uitschakelen.

Schakel de privémodus van Safari in om te voorkomen dat de browser een geschiedenis van je surfgedrag bijhoudt.

7. Alternatieve routes met Kaarten

Net als in de gewone Google Maps voor desktopcomputers, kun je nu ook met de op Maps gebaseerde Kaarten-app alternatieve routes laten berekenen. Standaard toont de applicatie de snelste route, maar mocht je om de een of andere reden anders willen reden, dan kan Kaarten je twee alternatieven bieden. Deze alternatieven zijn vooralsnog alleen beschikbaars voor autoroutes.

Zin in een toeristische route? Kaarten maakt het mogelijk in iOS 5.

8. Per uur de weersvoorspelling

Een prima alternatief voor apps als Buienradar.nl vormt de nieuwe uurweergave van de Weer-app, die je nu ook kunt oproepen door met je vinger op de tijdsaanduiding bovenaan te gaan staan en met je vinger naar beneden te 'swipen'. Wil je een weergave per uur, dan klik je op 'per uur' onder de plaatsnaam. Dit kan komende winter handig worden om rekening te kunnen houden met bijvoorbeeld sneeuwval.

iOS 5 brengt nauwkeuriger weersvoorspellingen met zich mee

9. Trilpatronen toewijzen aan contacten

Als je jouw iPhone vaak in stille modus hebt staan (die je kunt inschakelen met de switch aan de zijkant van het toestel), kun je in iOS 5 per contact een ander trilpatroon instellen. Die trilpatronen kun je zelf maken bij Instellingen ->> Geluiden. Let op: daarvoor moet je wel in de toegankelijkheidsinstellingen de Aangepaste trillingen aanzetten. Die opties bereik je via Instellingen ->> Algemeen ->> Toegankelijkheid.

10. Toetscombinaties

Iedere gebruiker die weleens een mailtje op zijn iPhone of iPad tikt, kent de frustratie bij het telkens opnieuw moeten uitschrijven van afkortingen of veelgebruikte openings- of afsluitingszinnen. Met de nieuwe opties voor het toestenbord (te bereiken via Instellingen ->> Algemeen ->> Toetsenbord) kun je zinnen als 'Met vriendelijke groet,' laten oproepen door daar bijvoorbeeld de afkorting mvg aan toe te wijzen. Als je dit doet, worden deze afkortingen bij het typen automatisch gesuggereerd als vervanging. Je kunt dit bevestigen door op de spatieknop te drukken.

Typ in dit scherm je veelgebruikte zinnen of uitgeschreven afkortingen om je productiviteit te verhogen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten