10 fantastische verborgen iPad-functies

© PXimport

10 fantastische verborgen iPad-functies

Geplaatst: 11 juni 2014 - 11:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:58

Martin Gijzemijter

De meeste pagina's in het menu Instellingen op je iPad heb je waarschijnlijk al eens bezocht. De pagina Toegankelijkheid slaan veel mensen echter over, omdat daar extra opties in staan voor mensen met beperkingen. Het menu bevat echter ook allerlei functies die voor iedereen heel handig zijn.

Het onderdeel Toegankelijkheid is echt niet alleen bedoeld voor mensen met beperkingen. Een duikje in de schatkamer leert ons dat je iPad allerlei fantastische functies heeft waar je wellicht niet eens weet van hebt. We zetten tien juweeltjes voor je op een rij. Lees ook: 5 apps om je iPad Air mee te showen.

01 Zoomen

Het lijkt een nutteloze functie voor mensen die prima zicht hebben, maar de mogelijkheid om in te zoomen kan juist ontzettend goed van pas komen. Wanneer je deze functie inschakelt, dubbeltik je met drie vingers op het scherm en sleep je naar boven en naar beneden om in- en uit te zoomen. Ontzettend handig, bijvoorbeeld wanneer je zo'n zoekspelletje speelt dat je niet in staat stelt om in te zoomen. Zo geef je jezelf een handig voordeel.

 

© PXimport

Zoomen kan ontzettend handig zijn om 'vals' te spelen bij bepaalde spelletjes.

02 Keer kleuren om

Wanneer je weleens hebt gedrukt op de optie Keer kleuren om, zal je waarschijnlijk hebben gedacht dat het een optie is waar je werkelijk nooit iets aan hebt, en die puur geschikt is voor mensen met bepaalde visuele beperkingen. Maar heb je nooit in bed gelegen terwijl je partner klaagde dat die iPad als een bouwlamp de slaapkamer in scheen? Indien dat het geval is, is deze functie een uitkomst, want het licht is in één klap een stuk minder. Ideaal als je in bed nog even wilt surfen, waarbij we je dan wel aanraden om voornamelijk naar witte websites te surfen, anders heeft het nog weinig zin.

 

© PXimport

Wanneer je kleuren omkeert, kun je surfen in bed zonder dat je partner daar last van heeft.

03 Grotere tekst

In iOS 7 heeft Apple de mogelijkheid toegevoegd om dynamische teksten te gebruiken. Dat betekent dat als app-ontwikkelaars hier gebruik van maken, de grootte van de tekst in hun apps afhankelijk is van de instelling die je in Toegankelijkheid kiest. Navigeer naar Instellingen / Toegankelijkheid / Grotere tekst en verschuif de schuifregelaar naar de positie met de tekstgrootte die je prettig vindt. Alle apps die deze functie ondersteunen (en dat worden er steeds meer), zullen nu gebruikmaken van het formaat dat jij hier hebt gekozen. Is het je allemaal nog niet groot genoeg? Schakel dan de optie Grotere dynamische tekst in, waarna je de tekst nóg groter kunt slepen.

 

© PXimport

De optie grotere tekst helpt je de tekst in steeds meer apps naar je hand te zetten.

04 Labels voor aan/uit

Nog zo'n functie die in eerste instantie redelijk futiel lijkt, maar die - wanneer je hem eenmaal ingeschakeld hebt - een wereld van verschil maakt. In voorgaande versies van iOS maakte Apple gebruik van heel duidelijke aan/uit-schakelaars. Wanneer een functie was ingeschakeld, stond er in de Engelstalige versie loeigroot ON in beeld, en bij een uitgeschakelde functie net zo groot OFF. In de Nederlandse versie was dit vervangen door de universele symbolen voor aan en uit (| en O). In iOS 7 heeft Apple dat systeem overboord gegooid en maakt men simpelweg gebruik van schakelaars die grijs zijn wanneer uitgeschakeld en groen wanneer ingeschakeld. Dat is niet voor iedereen even duidelijk en sommige mensen missen de universele symbolen. Gelukkig kun je die in Toegankelijkheid terughalen, door de optie Labels voor aan/uit in te schakelen.

 

© PXimport

Mis je de oude aan/uit-knoppen? Via Toegankelijkheid haal je ze eenvoudig terug.

05 Verminder beweging

In iOS 7 kwam Apple op het briljante idee om het scherm driedimensionaal te maken. Dit werd gedaan met behulp van een slim trucje: door de bewegingssensor te combineren met een bewegende achtergrond. Ontzettend leuk effect, maar het bleek al snel dat niet iedereen dit even prettig vond en er kwamen klachten binnen over misselijkheid en hoofdpijn. Gelukkig had Apple hierop geanticipeerd en is het mogelijk om in Toegankelijkheid deze optie uit te zetten. Navigeer naar Instellingen / Toegankelijkheid en schakel de optie Verminder beweging in.

 

© PXimport

Moe van het Parallax-effect in iOS 7? Dan schakel je het toch uit?

06 Ondertiteling en bijschriften

De rubriek Ondertiteling en bijschriften heeft een beetje een misleidende titel, omdat je het idee hebt dat dit gaat om extra ondertitels voor mensen die slechthorend zijn (net zoals VoiceOver zorgt voor extra geluid voor mensen die slechtziend zijn).

In werkelijkheid gaat het hier (naast wel degelijk de eerdergenoemde optie) ook om de ondertitels die je ziet wanneer je een film kijkt in de app Video. Wanneer je in Toegankelijkheid drukt op Stijl kun je aangeven in welke voorgedefinieerde stijl de ondertitels voortaan moeten worden weergegeven. Zit de stijl van je smaak er niet bij? Dan kun je heel eenvoudig zelf een nieuwe stijl aanmaken, bijvoorbeeld knalgele tekst. Dat kan een hoop frustratie schelen.

 

© PXimport

Wist je dat je het uiterlijk van ondertitels in Video helemaal naar je hand kunt zetten?

07 Begeleide toegang

Begeleide toegang is een geweldige optie wanneer je de iPad graag aan je kinderen geeft, maar niet wilt dat ze op bepaalde knoppen drukken. Je kunt in-app-aankopen bijvoorbeeld wel uitschakelen, maar wanneer ze op de knop drukken en de foutmelding krijgen, begrijpen ze vaak niet wat er aan de hand is.

Door in het menu Toegankelijkheid de Begeleide toegang aan te zetten, kun je bepaalde zones van het scherm binnen afzonderlijke apps afschermen. Eenmaal ingeschakeld druk je driemaal op de thuisknop in de betreffende app en teken je op het scherm een vlak over de knop die niet ingedrukt mag worden. Nu is, zolang Begeleide toegang is ingeschakeld, dat deel van het scherm inactief.

 

© PXimport

Met begeleide toegang schakel je bepaalde delen van het scherm tijdelijk uit.

08 Schakelbediening

De functie genaamd Schakelbedieningen is, tenzij je bepaalde fysieke beperkingen hebt, vooral erg leuk om anderen te laten zien wat voor trucjes je kunt uithalen met je iPad. Met deze functie is het bijvoorbeeld mogelijk om Siri op te roepen door naar links te kijken of het volume te verhogen/verlagen door naar rechts te kijken. Het is natuurlijk niet echt efficiënter dan gewoon de daarvoor bestemde knop te gebruiken, maar in eerste instantie zal niemand geloven dat je de iPad daadwerkelijk op deze manier kunt bedienen. En dat alleen is al de moeite van het demonstreren waard.

 

© PXimport

Schakelbediening stelt je in staat om je iPad te bedienen met hoofdbewegingen.

09 AssistiveTouch

Misschien is dit wel de leukste optie binnen de toegankelijkheidsopties, al is de aanleiding misschien minder lachwekkend. We hebben het over AssistiveTouch. Apple heeft het namelijk mogelijk gemaakt om zelf gebaren te laten maken om handelingen te automatiseren. Natuurlijk vooral bedoeld voor mensen die moeite hebben met het bedienen van de iPad.

Maar ook als je geen probleem hebt met het bedienen is het natuurlijk heel leuk om je eigen gebaren te maken. Je voegt een gebaar toe, slaat dit op, en benadert dit vervolgens via een druk op de knop. Zo kun je bijvoorbeeld een gebaar aanmaken om langzaam mee naar beneden te scrollen, zodat je met een tik op de knop een webpagina kunt lezen die automatisch voor je verder scrolt. Dit leent zich overigens ook uitstekend voor het uithalen van grappen met anderen.

 

© PXimport

Handig: handelingen automatiseren door gebaren op te nemen.

10 Activeringsknop

We kennen de Thuisknop eigenlijk slechts als de trigger voor twee functies: één keer drukken om terug te keren naar de thuispagina en tweemaal drukken om te wisselen tussen apps. De knop kan echter meer, druk maar eens op Toegankelijkheid / Activeringsknop.

Je kunt in dit menu bijvoorbeeld aangeven dat drie keer drukken op de Thuisknop betekent dat de kleuren omgedraaid worden (omdat je 's nachts tijdens het surfen niet altijd zin hebt om de hele menustructuur te doorlopen). Of dat zoomen wordt ingeschakeld. Zo maak je van de Thuisknop een handige snelkoppeling.

 

© PXimport

Vind je een optie uit Toegankelijkheid handig? Koppel hem dan aan de Thuisknop.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten