12 vernuftige tablet-tweaks

Door: Martin Gijzemijter | 11 januari 2012 14:27

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tablets zijn erg handige apparaten voor mobiel gebruik van tal van toepassingen, zoals surfen, e-mailen of films bekijken. Volgens Apple zijn de mogelijkheden van de tablet, en dan uiteraard met name van zijn eigen iPad, nagenoeg eindeloos. Om je tablet tot een draagbare alleskunner om te toveren, heb je wel de juiste apps nodig. We helpen je op weg en zetten de belangrijkste op een rij.

De apps die we in dit artikel benoemen, zijn niet willekeurig ter illustratie uit een app store geplukt. We beschrijven alleen apps die gebruiksvriendelijk zijn en die volgens ons een goede prijs/kwaliteitverhouding hebben. Dat laatste is overigens een zacht criterium, want vrijwel alle apps die in dit artikel aan bod komen zijn gratis of heel goedkoop. Van veel betaalde apps kun je overigens een gratis 'lite-versie' binnenhalen, zodat je risicoloos kunt uitproberen of het iets is.

1. Netwerkapparaat

In principe beschikt iedere tablet over draadloze netwerkfunctionaliteit. Dat is niet alleen handig omdat je het apparaat daardoor kunt gebruiken om je e-mail te lezen en om ermee op internet te surfen, maar ook omdat het daarmee kan worden verbonden met diverse andere apparaten die je in huis hebt (waarom dit handig is, leggen we in enkele andere tips in dit artikel uit). Als de tablet is opgenomen in het draadloze netwerk, kun je eenvoudig bestanden ophalen uit de cloud, met apps als het gratis Dropbox. Zo bent u staat om onderweg een klus af te ronden waaraan u thuis op een desktop pc was begonnen.

Draadloze netwerkfunctionaliteit zorgt er in combinatie met de camera, de microfoon en speakers in je tablet voor dat het apparaat prima dienst doet als communicatiemedium. Zo kan de tablet op het ene moment een dynamisch fotolijstje zijn om even daarna dienst te doen als beeldtelefoon. Als je een iPad 2 hebt en communiceert met iemand die ook over deze tablet beschikt, werkt dit heel prettig met FaceTime (dat standaard al is geïnstalleerd). Communicatie tussen verschillende tablets en tussen tablets en andere apparaten werkt prima met behulp van de eveneens gratis app Skype - alleen ontbreken daarbij de videomogelijkheden. Je tablet kan dus als vervanging van de huistelefoon gaan dienen. Voeg daar nog de mogelijkheid aan toe om muziek te luisteren en films en series te kijken (zij het niet live) en het apparaat heeft al vier apparaten vervangen: de pc, de telefoon, de tv en de radio.

De draadloze netwerkfunctionaliteit van tablets zorgt ervoor dat ze kunnen communiceren met alle andere draadloze apparaten in huis, zolang er maar een app voor is ontwikkeld.

2. Afstandsbediening

De tablet heeft zich in zijn korte bestaan ook al bewezen als uitstekende afstandsbediening. Je gedachten gaan daarbij wellicht direct uit naar het aansturen van de televisie, maar die functie bedoelen we niet eens, want de 'gewone' afstandsbediening daarvan werkt minstens net zo gemakkelijk. De mogelijkheden van de tablet gaan echter veel verder. Zo is er een quadrocopter die u kunt bedienen met behulp van een iOS- of Android-apparaat waarmee de tablet ineens letterlijk verandert in een afstandsbediening. Deze copter kost 300 euro en voor de bijbehorende app betaal je 4 euro. Leuk en prijzig speelgoed dus, maar er zijn ook veel zinvoller toepassingen denkbaar. Hoe gemakkelijk zou het niet zijn als je bepaalde zaken in huis kon bedienen met de iPad? Dat is allang geen droom meer. Zo heeft Crestron, een grote speler op het gebied van 'Home Automation' ook een app voor iOS en Android ontwikkeld (die 99 euro kost) en waarmee u bijvoorbeeld de airconditioning, verlichting of thermostaat kunt bedienen via de tablet. Dat werkt net zo eenvoudig als het bekijken van een filmpje; je start de app, kiest een categorie apparaten die u wilt bedienen en vervolgens de gewenste actie. Het klinkt als een functie voor de luie mens, maar het licht dimmen en een romantisch muziekje opzetten met behulp van een tablet is natuurlijk wel een ultiem staaltje technologietoepassing. Uiteraard verschijnen er ook steeds meer apps waarmee andere huishoudelijke (apparaten) kunnen worden aangestuurd.

De tablet kan worden gebruikt als afstandsbediening van diverse apparaten; van het besturen van gadgets tot het regelen van de huisverlichting.

3. Muziekinstrument

De mogelijkheid om muziek te maken met een tablet, is één van de onderwerpen waarbij we de nadruk meer bij de iPad leggen. Niet alleen omdat dit apparaat al heeft bewezen dat het een geweldig muziekinstrument kan zijn (neem maar eens een kijkje bij The iPad Orchestra), maar vooral ook omdat er fantastische professionele apps voor verkrijgbaar zijn. Zo is er een prima app van Apple zelf, genaamd GarageBand (voor 4 euro), waarmee je zelfs zonder al teveel talent en muzikale kennis al vrij snel een professioneel en goed klinkend nummer in elkaar kunt draaien. Een app die eigenlijk slechts is bedoeld ter vermaak, maar die heel goed laat zien wat de iPad muzikaal in zijn mars heeft, is de Glee-app, vernoemd naar de gelijknamige serie en te koop voor 79 eurocent. Deze app past een filter toe op je stem, waardoor het eindresultaat altijd prettig is om te horen - zelfs als je vals zingt. Deze app biedt veel potentie voor het inzingen van nummers op de iPad. Daarnaast bevat de App Store een aantal zeer professionele apps voor het produceren van muziek, zoals de apps van Korg (in prijs variërend van 8 tot 13 euro), die de bekende Korg-synthesizers volledig nabootsen en met behulp van de Camera Connection Kit zelfs realtime MIDI-hardwarecontrol mogelijk maken. Dat betekent dat de iPad niet zomaar een leuk speeltje is om muziek mee te maken, maar daadwerkelijk als professioneel instrument kan worden gebruikt.

Met name de iPad heeft zich inmiddels bewezen als professioneel muziekinstrument. Deze tablet kan zelfs worden ingezet als volledige geluidsstudio.

4. Bewakingssysteem

Behalve voor entertainment kan een tablet ook worden ingezet voor bloedserieuze zaken, zoals het beveiligen van je huis. De app EyeSeeU HD voor de iPad (4 euro) stelt je bijvoorbeeld in staat om de tablet te gebruiken om livestreams van beveiligingscamera's te bekijken. Het blijft echter niet alleen bij kijken. Je kunt de software zo configureren dat er, zodra er beweging wordt gedetecteerd, een alarm klinkt of een andere handeling plaatsvindt (zoals het inschakelen van het licht, aangenomen dat dit allemaal op een centraal systeem is aangesloten). Uiteraard kun je dezelfde app ook gebruiken voor het in de gaten houden van de babykamer. Verder zijn er apps, zoals Beveiligingssysteem (79 eurocent voor Android en iOS) die de bewegingssensor van de tablet gebruiken. Wanneer je de tablet in een tas plaatst en deze wordt opgepakt terwijl de app is geactiveerd, kun je een alarm laten klinken. De makers van de app opperen zelfs dat je de tas aan de deur kunt hangen om de app vervolgens als inbraakalarm te gebruiken, maar dat lijkt ons niet bepaald het meest waterdichte systeem om een huis mee te beveiligen.

Je kunt de tablet uitstekend gebruiken om videofeeds van beveiligingscamera's te bewaken.

0 Reactie(s) op: 12 vernuftige tablet-tweaks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.