2012: de topverhalen van Computerworld.nl

© CIDimport

2012: de topverhalen van Computerworld.nl

Geplaatst: 27 december 2012 - 07:34

Aangepast: 16 november 2022 - 10:08

Redactie ID.nl

Wat vonden jullie als lezers van Computerworld.nl de meest opvallende, interessante en discussiewaardige verhalen van afgelopen jaar?

Een blik in de bezoekcijfers van Computerworld.nl leert dat de lezers van deze site met name op zoek zijn naar lijstjes van mobiele apps, accessoires en gadgets. Buiten deze jaarlijks terugkerende 'usual suspects' is het met name interessant om te zien welke andere verhalen afgelopen jaar het best gelezen werden. Daarom een overzicht van de tien populairste artikelen, oplopend naar het meest gelezen artikel van 2012.

10.Microsoft deelt de pc de genadeklap uit

Onze vaste blogger Galen Gruman wist het in februari zeker: met Windows 8 maakt Microsoft de desktop, door net als Google en Apple ook over te schakelen op ARM-architectuur, overbodig. Eerder deze maand kwam moest Gruman op zijn eerdere woorden terugkomen en deed hij een nieuwe opvallende voorspelling: door het falen van de Ultrabook en de tekortkomingen van de tablet als primaire computer, is de desktop pc nog lang niet dood en staat deze zelfs voor een comeback. We blijven benieuwd of we eind 2013 nog steeds van een springlevende pc kunnen spreken.

9. Hoe presteert de Commodore 64 anno 2012?

Vorig jaar was de dertig jaar oude IBM 5150 waarop nog getwitterd kon worden een grote hit op Computerworld. Dit jaar gaat de Commodore 64 met de titel van best gelezen retro-artikel aan de haal. In dit avontuur onderzoekt schrijver Benj Edwards of het mogelijk is op de dertig jaar oude machine te internetten, werken en gamen. Ik verklap je alvast dat dit op een modern apparaat een stuk eenvoudiger en prettiger gaat.

8. Streamen naar je iPad

Een nog altijd actueel kritiekpunt op de iPad van Apple is dat je de opslagcapaciteit van de tablet niet kunt uitbreiden met geheugenkaartjes, USB-sticks of een externe harde schijf. In dit artikel geven je een aantal manieren waarop je dit manco kunt omzeilen, bijvoorbeeld door het gebruik van apps als StreamToMe en AirVideo.

7. Installeer meer apps op je Android-tablet

2012 betekende op tabletgebied de introductie van op tablets aangepaste Android-versies, waardoor non-iPads plots een stuk interessanter werden. Een frustratie blijft echter dat je niet op elke tablet dezelfde apps kunt installeren. Wil je meer apps (van alternatieve applicatiewinkels) op je Android-tablet kwijt, dan is het aan te raden dit artikel nog eens goed door te lezen.

6. Windows 8 is echt heel erg slecht

De eerste op Computerworld.nl gepubliceerde review van Windows 8 liet er geen gras over groeien, volgens recensent Woody Leonhard is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zo slecht dat het op zowel tablets als pc's geen potten zal weten te breken. Leonhard heeft geen goed woord over voor de nieuwe gebruiksinterface, de instabiele Metro-applicaties en de Windows 7-achtige modus waarin de startknop en Aero ontbreken. Andere recensenten oordeelden later iets positiever.

5. Slimme trucs voor beter wifi-bereik

Iedereen kent de frustratie van het plotseling wegvallen van de wifi-verbinding terwijl je op een andere afdeling van kantoor of op zolder zit te werken. Dit uit 2009 afkomstige artikel is op punten gedateerd aan het raken, maar bevat nog steeds vele handige adviezen om het signaal van je wifi-router te versterken. Begin komend jaar zullen we een vervolgartikel plaatsen waarin we de slimste actuele tips opnemen voor dit blijvende probleem.

4. 3 manieren om Office op je iPad te krijgen

Een van de grote frustraties van iPad-bezitters blijft het ontbreken van een officiële app van Microsoft Office, waardoor je met echte Word, Excel en Powerpoint bestanden de nodige concessies moet doen, zoals het opslaan in het ouderwetse Office 2003-formaat of genoegen nemen met een geheel andere gebruiksinterface dan je eerder gewend was. In dit artikel van James A. Martin, dat eerder op het Amerikaanse CIO.com verscheen, worden drie virtuele opties bekeken die alsnog Microsoft Office op de iPad mogelijk maken. Conclusie: ook het werken met desktopvirtualisatie in combinatie met Office blijft irritant, omdat de interface van MS Office niet berekend is op aanraakschermen. Je zult moeten wachten op een officiele app van Microsoft of een Microsoft-tablet kopen.

3. 10 gratis cloud opslagdiensten

Eigenlijk is dit het enige lijstje in het lijstje toplijstjes dat niet direct te maken heeft met apps, tablets, gadgets of accessoires. Dit lijstje clouddiensten is met name interessant omdat in 2012 het gevaar Dropbox met rasse schreden zijn intrede in het bedrijfsleven deed en IT-managers naar veiliger alternatieven deed verlangen. In dit artikel worden naast Dropbox negen andere gratis alternatieve cloud opslagdiensten besproken die soms een stuk beter te beveiligen blijken. Wie daarvoor wil betalen en een echt veilig, door IT beheersbaar alternatief wil gebruiken, kan ook voor oplossingen als RES Hyperdrive en Novell Filr kiezen.

2. Wat is Instagram?

Instagram was samen met Pinterest in 2012 de sensatie op gebied van sociale media. Het is daarom niet verwonderlijk dat beide 'Wat is?'-artikelen over deze beide fotoplatformen goed scoorden. Kennelijk wilden veel mensen weten wat beide sites/apps inhielden en hoe ze er zelf gebruik van konden maken. Nog even heel erg in het kort: Instagram is met name een app om foto's een retro-uiterlijk mee te geven, terwijl Pinterest een sociaal netwerk is waar de nadruk op het delen van collecties afbeeldingen ligt. Instagram werd in 2012 voor 1 miljard dollar overgenomen door Facebook, terwijl Pinterest naar verluidt door zowel Google als Apple begeerd werd, maar vooralsnog op eigen benen staat.

1. Kiezen tussen een iPad 2 en iPad 3

Het best gelezen artikel van afgelopen jaar werd in april gepubliceerd, net na het verschijnen van de destijds nieuwste iPad, een tablet van Apple die als grootste vernieuwing een Retina-beeldscherm met zich meebracht. Omdat de oudere, maar nog steeds zeer populaire iPad 2 een prijsverlaging kreeg, onderzocht collega Melissa J. Perenson van de Amerikaanse zustersite PCWorld.com de verschillen tussen beide apparaten en probeerden ze te schetsen welk apparaat in welke situatie de beste prijs/kwaliteitverhouding kent. Inmiddels is die keuze door de komst van zowel de krachtigere iPad 4 als de iPad Mini nog een stukje gecompliceerder geworden, al is de iPad 3 intussen van het strijdtoneel verdwenen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten