OS X: 3 handige trucjes voor Safari

Door: Martin Gijzemijter | 14 mei 2014 14:00

How To

Safari voor OS X is een heel fijne browser, met een minimalistische interface en zonder fratsen. Toch bevat Safari wat verborgen trucjes onder de motorkap die het gebruik ervan een stuk prettiger maken als je ze weet te vinden. We lichten drie opties uit die het werken met Safari prettiger maken.

01. Koppelingen

Een fantastische optie die aan Safari is toegevoegd in de versie voor OS X Mavericks, is Koppelingen. Deze optie stelt je in staat om in de navigatiekolom alle tweets te zien waarin een URL staat, zodat je heel makkelijk door alle interessante linkjes van de dag kunt fietsen. Daarvoor dien je je wel eerst aan te melden bij je Twitter-account in OS X, via Systeemvoorkeuren / Internet-accounts.

Zodra je dit hebt gedaan, verschijnt in de navigatiekolom naast tabbladen Bladwijzers en Leeslijst ook een tabblad Koppelingen. Wanneer je hierop klikt, zie je alle tweets van mensen die je volgt met daarin een URL. Het allerhandigste? Wanneer je klikt op de bovenste en je op de resulterende pagina naar beneden scrolt, gaat Safari automatisch door naar het volgende bericht zodra je de onderkant van de pagina hebt bereikt.

Met Koppelingen kun je aan één stuk de links van je Twitter-account doorlezen.

02. 24 Top Sites

Wanneer je een nieuw venster of tabblad opent in Safari, worden er standaard zes miniatuurweergaven getoond van sites die je vaak bezoekt, de zogeheten Top Sites. Zes is een prima aantal, maar wat als je liever een veel groter overzicht hebt van pagina's die je ooit hebt bezocht?

In dat geval klik je op Safari in de menubalk bovenin (naast het appeltje) en vervolgens op Voorkeuren. In het tabblad Algemeen (dat standaard wordt getoond) zoek je naar het kopje Top Sites en verander je het aantal van 6 in 12 of 24.

Waarom maar zes Top Sites tonen als vierentwintig ook mogelijk is?

03. Vorige URL's zien

De knoppen Vorige en Volgende in Safari (links naast de adresbalk) vormen een handige manier om heen en weer te navigeren tussen pagina's die je eerder heb bezocht. Dat je de muisknop ingedrukt kunt houden op de knop Vorige of Volgende om de titels te zien van de vorige of volgende pagina's in Safari, dat wist je misschien al.

Titels zijn echter ook niet alles en soms wil je juist de URL zien. Dat ook dát mogelijk is in Safari, is veel minder bekend. Om de URL's te tonen van eerdere of latere pagina's, houd je de muisknop ingedrukt op de knop Vorige of Volgende, terwijl je de Option-toets op het toetsenbord daarbij ook ingedrukt houdt. De titels veranderen nu direct in URL's.

Door de Option-toets ingedrukt te houden, zie je URL's in plaats van paginatitels.

2 Reactie(s) op: OS X: 3 handige trucjes voor Safari

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 mei 2014 00:09 Anoniem
  Kunnen afbeeldingen ook groter in beeld getoond worden bij het selecteren en uploaden in Safari?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2014 11:36 Anoniem
  Goed, nog eentje dan, volgens mij alleen in Safari en ook erg onbekend. Wist je dat bladwijzers die je in de daarnaar genoemde balk zet zeer snel kunnen worden opgeroepen? De meest linkse laadt je met Command-1, rechts ernaast met Command-2, etc. Sneller kan ik het niet bedenken!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.