© CIDimport

5 goede voornemens voor 2013

Geplaatst: 5 januari 2013 - 07:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

Het nieuwe jaar is begonnen, voor velen al gelijk met het verbreken van goede beloftes (door bijvoorbeeld vette oliebollen te eten). Dus hier 5 andere goede voornemens, ter vervanging of aanvulling.

Privacybewaking

Beste Webwereld-lezer, veel mensen zijn recent opgeschrokken door de plannen van Instagram. Die fotodienst, nu in handen van Facebook, wil dingen doen die gebruikers tegen de haren instrijken. Of het is verkeerd begrepen; allemaal een misverstand. Maar hoeveel mensen heffen wel hun Instagram-account op maar niet hun Facebook-profiel? Niet dat dat moet. Maar wie kent en volgt er de privacyvoorwaarden van de door hem of haar gebruikte social media en clouddiensten? Want privacy is best belangrijk.

Toch verdiepen maar weinig gebruikers zich in de voorwaarden van Instagram, Facebook, iTunes, Google, Microsoft, Amazon, enzovoorts. Toegegeven, het geheel doornemen van de lijvige voorwaarden én het begrijpen van de juridische taal daarin is een dagtaak én vak apart. Maar daar bestaat hulp voor. Zoals de Gebruiksvoorwaarden-checker van digitale burgerrechtenbewaker EFF (Electronic Frontier Foundation). Ok, dat hulpmiddel is niet helemaal uptodate. Maar de EFF biedt ook een Privacy Scorecard. Of klop eens aan bij het Nederlandse BoF (Bits of Freedom). Privacybewaking. Een goed voornemen.

Ict-benul

Ondanks het enorme, toenemende en allang erkende belang van ict schort het flink aan benul daarvan. Dit is helaas óók enorm, misschien toenemend en in ieder geval allang bekend. Het is niet slechts een generatiekloof die de digibeten scheidt van de digerati. Het is een flink aantal vertakkende en elkaar kruisende canyons. Leeftijd speelt een rol, maar ook (des)interesse in de werking van de ons omringende en ondersteunende technologie.

Natuurlijk, niet iedereen hoeft of kan ict'er zijn. Maar wat meer begrip van basale zaken kan zeker geen kwaad. Bijvoorbeeld voor politici die met bijvoorbeeld de cookiewet het erg goed bedoelen, maar momenteel voor verwarring, ophef en kosten zorgen. En voor aanpassingen, niet van de wet zelf maar van de interpretatie en dus handhaving daarvan. Wat in de praktijk niet veel verschil lijkt te maken. Want in het geval van het veelgebruikte Google Analytics is er nog altijd sprake van een derde partij en dus van een toestemmingsverplichting.

Verder heeft ooit een techjournalist aan een politicus moeten uitleggen dat met BitTorrent downloaden (legaal in Nederland) ook gelijk leidt tot uploaden. Ict-onbenul maakt meer kapot dan je lief is. Dus boeren, burgers, politici en anderen: leer eens wat bij over ict. Een goed voornemen.

Basisbeheer

Voortkomend uit onbenul, maar ook uit laksheid of blind techvertrouwen, is het gebrek aan onderhoud. Anno 2012 moet niet echt elk apparaat of systeem met de hand worden verzorgd, maar dat wil niet zeggen dat beheer onnodig is. Ja, gemakt dient de mens. Maar ledigheid is des duivels oorkussen. Oftewel: luiheid is fout.

Dat uit zich bijvoorbeeld in achterlopen met updates en daardoor besmet, gepowned of anderszins benadeeld worden. Dit geldt heus niet alleen voor eindgebruikers met pc'tjes en een oudere versie van Internet Explorer die daarmee een populaire website bezoeken. Die consument met ict-onbenul loopt risico, voor zichzelf en indirect ook voor anderen. Bijvoorbeeld als zombie-pc in een botnet wat weer anderen belaagt. Of als toegangspoort voor malwaremakers naar serieuzere systemen en bestanden van bedrijven en instanties.

Het gevaar van gebrek aan basisonderhoud, zoals geregelde apk-keuringen, geldt ook direct voor bedrijven en instanties. Zoals organisaties die een of meerdere websites draaien, bij een hoster waarbij er sprake is van een verouderd - en dus lek - softwarepakket. Dat kan de verantwoordelijkheid van de hoster zijn. Óf juist van de klant die kiest voor een goedkoper hostingpakket waarbij hij of zij zelf het beheer moet doen. Het gat in beheersoftware Plesk kan daardoor maanden na een eerste hackgolf opnieuw voor succesvolle cyberinbraken zorgen. Zorg voor beter beheer, zelf of betaald (en ga dan niet voor een webkneus). Een goed voornemen.

Patentvrede

Een goed voornemen niet voor de gewone gebruiker, maar voor de grote leiders der techtitanen. Zou wereldvrede niet mooi zijn? Op het vlak van de patentoorlog die in 2012 flink is geëscaleerd. Misschien is vrede net zoals in de fysieke wereld een utopie. Toch zijn beide het waard om naar te streven, voor te pleiten, van te dromen.

Apple heeft laatst ineens vrede gesloten met smartphonemaker HTC. Weliswaar na een flinke veldslag en tegen voorwaarden waar Apple-ceo Tim Cook zich goed in kan vinden. Toenadering lijkt niet waarschijnlijk voor de twee strijders in de huidige hoofdslag: Apple en Samsung. Ook patentverzilveraar Microsoft scoort de ene na de andere Android-overwinning, sommige klein en andere zelfs kleiner. Maar toch, patentvrede, alsjeblieft. Een goed voornemen.

Waarom kunnen we niet gewoon allemaal ..?

[youtube]MPMmC0UAnj0[/youtube]

Serieuze wachtwoorden

Terug naar de gewone gebruiker, maar toch ook naar de meer ervaren ict-kenner. Wachtwoorden. Goede wachtwoorden. Die dus lang en moeilijk te raden of kraken zijn. Verschillende wachtwoorden. Die dus dienst doen voor verschillende systemen, diensten en clouds. Want we weten nu echt wel dat het niet kwestie is óf je wachtwoorden uitlekken, maar wanneer.

Daarbij kun je als eindgebruiker er niet van op aan dat de al dan niet gehackte wachtwoordbewaker zijn zaakjes op orde heeft. Een zakelijk sociaal netwerk als LinkedIn had de opgeslagen wachtwoorden van zijn gebruikers wel versleuteld, maar ongezouten (unsalted) én met een zwakke encryptiesleutel gecodeerd. En er zijn veel meer 'lekkers' van jouw wachtwoorden en accounts. Een korte, incomplete, opsomming van incidenten in 2012: Skype, DropBox, WiFi-routers van Belkin, webshop BabyDump, het Groene Hart Ziekenhuis, de IEEE, Microsofts Hotmail, videosite YouPorn.

Wees dus wantrouwend, zorg zelf voor serieuze wachtwoorden. Maak een deugdelijk wachtwoordbeleid en onderwijs je werknemers, familie en vrienden. Daar zijn allang goede tips, adviezen en verboden voor beschikbaar. Ja, dat maakt het allemaal wat minder makkelijk. Maar wel veiliger. Een goed voornemen. Opnieuw.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten