5 mysteries van Microsofts tablets

© CIDimport

5 mysteries van Microsofts tablets

Geplaatst: 23 juni 2012 - 05:18

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Jasper Bakker

Microsoft komt met twee eigen Windows-tablets. Maar de haastig ingeplande onthulling laat nog veel dingen onbenoemd. 5 mysteries van de Surface-tablets.

Wie is de eerste verrader?

Microsoft schopt met zijn eigen tablets zijn pc-partners tegen de schenen. Of zelfs in het kruis. Topmensen van de computermakers waar Microsoft al jarenlang hechte relaties mee heeft, zijn niet vantevoren ingelicht. Enkele mensen zijn op vrijdag ingelicht, vele anderen pas op maandag - tegelijk met de rest van de wereld. Verraad dus, wat tot kokend bloed en felle uitspraken leidt - plus hoopvol-sussende voorspellingen.

Maar vergeet niet dat die verraden hardwaremakers ook allang vreemd gaan. De 'trouwe' partners stoeien met Android voor smartphones en tablets. Goed, Dell is inmiddels teruggekeerd van die dwaling (in de ogen van Microsoft) en volgt weer netjes de partijlijn. En HP heeft zijn huwelijk met Palm uiteindelijk goed de grond ingeboord. Hoewel de huidige HP-ceo Palms webOS toch weer niet de deur uit zet en zelfs openlijk flirt met tabletplannen - voor ergens in 2013.

En ga het rijtje computer- en telefoonpartners van Microsoft maar verder af: Acer, Asus, Fujitsu, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba, enzovoorts. Ze doen allemaal ook wat met Android, naast Windows 7 wat sommige van deze computermakers zelfs uitbrengen op een enkel tabletmodel. Mogelijk dat bijvoorbeeld Asus allang op een zwarte lijst in Redmond staat: die pc-maker heeft de netbookcategorie geschapen met Linux als besturingssysteem.

Ruime prijsopgave

Microsoft heeft voor zijn presentatie van de Surface-tablets goed gekeken naar hoe Apple dit normaliter doet. Inclusief strikte geheimhouding vooraf. Opvallende afwijkingen: geen “available today" en geen prijs. De twee Microsoft-tablets komen ergens in de herfst én drie maanden daarna uit. Pardon? Ja, de ene komt op tijd vóór de Kerst, de ander zeer waarschijnlijk niet.

De eerste is het lichtere, dunnere model met ARM-processor waarop dan Windows RT draait, zónder compatibiliteit met het echte pc-Windows. De tweede is het iets dikkere en zwaardere model met Intel Ivy Bridge-processor waarop dan Windows 8 Pro draait. Die Windows-variant staat tussen het gewone Windows 8 en het voor bedrijven bedoelde Enterprise, wat meer beheerfuncties biedt.

Naast het wat ruime window voor de release van Microsofts eigen tablets is er nog de vaagheid over de prijs. Nee, de Windows-maker speelt geen stommetje; het heeft wel iets gezegd over de prijs. Alleen wat het heeft gezegd, biedt wel erg veel marge. Het RT-model zal net zoveel kosten als een vergelijkbare ARM-tablet, wat dus neerkomt op 400 tot zo'n 700 euro. Nou ja, misschien tegen die tijd vanaf een 300 euro? Het Windows 8-model zal net zoveel kosten als een vergelijkbare Intel Ultrabook, dus ergens tussen de 800 en 1400 euro. Misschien later dit jaar vanaf 600 euro?

Batterijduur en specs

Wat is na prijs een van de belangrijkste eigenschappen van een mobiel apparaat? De omvang en het gewicht. Microsoft heeft die bekend gemaakt, met nog een slag om de arm. Maar wat is naast omvang en gewicht het allerbelangrijkste qua specs? De tijdsduur waarop het apparaat valt te gebruiken op één volle accu. En dáár doet Microsoft er het zwijgen toe.

Waarom? Omdat de operationele batterijduur wel eens flink zou kunnen tegenvallen? Zoals ooit met Microsofts Project Origami. Of omdat het verschil tussen de ene en de andere Surface-tablet wel eens genant zou kunnen zijn? Of is Microsofts productiepartner nog sluw bezig met geavanceerde batterijtechniek wat de uiteindelijke apparaten een veel langere batterijduur geeft? Wie het weet, mag het zeggen.

Ondertussen pronkt Microsoft wel in klassieke pc-traditie met specificaties (PDF) als 'quadcore', 'usb 3.0' en 'microSDXC'. Het is de vraag of dat lokken met specs wel werkt, of voor welke doelgroep dit werkt. Het blijkt uit het praktijksucces van Apple dat dit er voor tabletgebruikers weinig toe doet. De iPad-maker houdt het bij zelfverzonnen marketingtermen als 'Retina Display' en 'resolutionair' naast concrete specificaties van het (lichte) gewicht en de opslagcapaciteit. Maar goed, Microsoft kan zijn tablets niet aanprijzen met de hoeveelheid apps die er voor zijn.

Paniekvoetbal

Even terug naar eind vorige week, toen Microsoft een handjevol Amerikaanse journalisten plots uitnodigde voor een 'major announcement' op die maandag direct na het weekend. Een persbijeenkomst ergens in Los Angeles, een niet bepaald klein stadje. Terwijl zoiets ook een vorm van guerilla marketing kan zijn, is er dan normaliter wel een locatie opgegeven waarvandaan dan een busritje naar de eigenlijke 'venue' volgt.

De grote onthulling van Microsoft, ook nog eens vlak voor zijn eigen Windows Phone-developersbijeenkomst, lijkt dus een haastklus. Een gevalletje paniekvoetbal. Maar waarom? Apple heeft al jaren het rijk nagenoeg voor zichzelf alleen wat de tabletmarkt betreft. En het is ook niet zo dat Windows 8 al bijna uit is en er geen tablets daarmee aankomen van de pc-partners.

Zou het dan toch angst voor Android zijn? Het Google-besturingssysteem dat totnogtoe op tabletgebied geen groot gevaar is voor de hegemonie van de iPad. Maar het acht maanden geleden verschenen Android 4.0 komt er nu echt aan, op meer apparaten van meer leveranciers. Waaronder ook Google zelf, die nu immers Motorola heeft ingelijfd.

Google houdt komende week zijn eigen ontwikkelaarsbijeenkomst I/O, waar het volgens geruchten diverse Nexus-apparaten onthult. Tot op heden zijn die Google-eigen Android-apparaten gemaakt in samenwerking met een openlijk bekende partner. Maar nu Google zelf in de vorm van Motorola een hardwaredivisie in handen heeft, zal er ongetwijfeld een Nexus van de Android-maker zelf aankomen. Vast ook een tablet.

Is dit het waard?

De hamvraag is natuurlijk of dit alles het waard is. Voor Microsoft, dat ondanks dappere woorden de pc bedreigd ziet worden door de tablet. Bovendien bedreigt de tablet ook de Xbox, waarmee de Windows-maker net is doorgedrongen in de huiskamer om via internet games, films en meer te kunnen verkopen. De tablet verdringt de laptop, die eerder al de desktop in het nauw heeft gedrongen.

Dé pc-opvolger zal misschien niet de tablet in zijn huidige, wat beperkte vorm zijn. Daarvoor zijn wellicht toch toetsenborden of anders goede spraakherkenning nodig. Maar de potentie is er. Net zoals de simpele pc ooit de veel krachtigere minicomputers heeft ondermijnd, vervangen en vernietigd. Microsoft beseft dit maar al te goed.

Bovendien valt de schade die de Surface-tablets aanrichten in het Windows-ecosysteem wel mee. Immers, wat kunnen de pc-partners nu doen? De vuist schudden richting Redmond en voortaan een ander besturingssysteem op hun desktop-pc's en laptops zetten? Net zomin als Windows Vista 'het jaar van Linux op de deskop' inluidde, lijkt dat nu waarschijnlijk door de Surface-tablets.

Gaan de pc-partners dan dreigen om Android-tablets te voeren? Dat doen ze al, dus dat dreigement legt weinig gewicht in de schaal. Waarschijnlijk is de schade voor Microsoft veel groter als het níet zijn eigen tablets zou gaan voeren. Maar de tijd moet dit uitwijzen, mogelijk een lange tijd. De ondergang van reuzen als WordPerfect, Novell en Netscape heeft ook jaren geduurd. Hoewel Microsoft ook aartsvijand Apple heeft verslagen, die door Steve Jobs en de iPod, iPhone en iPad weer is herrezen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten