© CIDimport

5 reddingssloepen voor Nokia

Geplaatst: 17 november 2012 - 07:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Nokia lijkt het lot van RIM beschoren: ooit groot en schijnbaar onmisbaar, nu bloedend en opgegeven. Maar Nokia kan zichzelf nog redden. 5 sloepen om mee voort te varen.

Nu is het Microsoft menens

Een voorganger van deze reddingssloep is letterlijk een jaar geleden ook al aan komen varen. Maar dat vermeende slagschip bleek een lekke tobbe te zijn. Waarvan de scheepsmaker zelf ook uiteindelijk heeft toegegeven dat het geen serieuze reddingspoging was. De sloep Windows Phone 7(.5) was een tussendoortje. Bedoeld om iets verder te dobberen, om tijd te winnen.

Maar nu is het Microsoft menens. Windows Phone 8 is er, gebaseerd op dezelfde kernel als pc- en tabletbesturingssysteem Windows 8. En dit zijn de platformen van de toekomst. Waar zowel Microsoft als Nokia hun toekomst op inzetten.

Ja, beiden hebben dit al eerder gezegd, voor Windows Phone 7.5. Vergeet echter niet dat Microsoft er een handje van heeft om koppig vol te blijven houden, en vaak uiteindelijk toch succes te boeken. De aanhouder wint? En Nokia vaart mee.

De breedte opzoeken

De Finse telefoonfabrikant heeft weliswaar zijn andere schepen verbrand. Het opgekochte Symbian, het zelf ontwikkelde Maemo, diens (met Intels Moblin gefuseerde) opvolger MeeGo, en ook Nokia's meest recent afgekapte Linux-poging Meltemi. Allen zijn getorpedeerd door Nokia zelf. Ten gunste van Windows Phone 8, dat op de korte termijn nog geen land in zicht brengt.

Nokia gokt echter niet alleen op Microsofts mobiele platform. Nee, het gaat niet toch - of wéér - een ander platform cultiveren of erop na houden. Nee, de telefoonmaker zoekt het hogerop en ontpopt zich tot leverancier van online-diensten. En dan niet alleen bovenop Windows Phone, maar ook op platformconcurrenten als iOS, Firefox OS en Android.

Voor Windows Phone heeft Nokia al aanvullende diensten in de aanbieding of in petto. Zoals een muziekwinkel met Spotify-beconcurrerende streaming-optie. Zoals landkaarten en stadsplattegronden met routenavigatie. Zoals aanvullende locatiediensten plus daarbij de augmented reality van City Lens. Nokia brengt zijn 'locatiecloud', genaamd Here, ook naar de mobiele platformen van Apple, Mozilla en Google. Content is koning, mobiel is de toekomst, en locatie is leidend?

Ondergang van HTC

De recente historie van HTC vormt ook een vorm van reddingssloep; het geeft hoop. Die Taiwanese smartphonefabrikant is opgekomen met Windows Mobile-toestellen. Is vervolgens meer voor Android gegaan en heeft daarmee hoogtij gevierd.

En toen is het bedrijf onderuit gegaan. HTC verkoopt nu zelfs minder toestellen dan Sony, die zijn mislukte joint venture met Ericsson heeft opgeslokt. De neergang van Nokia lijkt er niets bij. Wie het verleden niet kent, en dat soort wijsheden.

HTC probeert het nu met Windows Phone 8, naast toch ook nog Android. Voor gebruik van dat Google-platform moet de Aziatische fabrikant overigens betalen, aan Microsoft én aan Apple. Nokia maakt in ieder geval niet de fouten waar HTC voor moet betalen, naar verluidt flink voor betalen. Nokia heeft zijn schip beter op orde.

Opkomst van Samsung

Een ander lesje recente geschiedenis wat Nokia hoop op een behouden vaart geeft, is Samsung. Die Zuid-Koreaanse fabrikant domineert in zijn eentje de markt voor Android-smartphones; het is groter dan zijn directe Android-concurrenten bij elkaar opgeteld. Bovendien heeft dat mobiele besturingssysteem inmiddels driekwart van de markt veroverd en is het daarmee groter dan iOS van Apple.

En dat terwijl Samsung enkele jaren terug nog nergens was op de mobiele markt, laat staan de smartphonemarkt. De fabrikant van goedkope, middelmatige magnetrons en tv's is in rap tempo opgerukt. Begin 2011 is Samsung nog afgeschreven door zakenblad The Economist wat betreft de wereldwijde smartphonemarkt.

Nu is het de marktleider, die 50 miljoen stuks heeft verkocht in het tweede kwartaal en 56 miljoen in het derde kwartaal. In diezelfde periodes heeft het veelgeroemde Apple slechts 26 miljoen en 27 miljoen iPhones weten te verkopen. Alleen al van Samsungs toptoestel Galaxy S III zijn er in een half jaar tijd 30 miljoen exemplaren verkocht.

Android-aanvoerder Samsung wordt dan ook flink belaagd door Apple. En die Amerikaanse concurrent boekt daarin wel enig succes. Wie weet gaat deze Aziatische reus zijn streekgenoot HTC of landgenoot LG achterna? Stuivertje wisselen, is zó gebeurd op de mobiele markt. Zie Samsung, zie HTC, zie RIM, en zie Apple dat vóór 2007 niets was op die grote en groeiende markt met woelige baren.

Patentpantsering

De vijfde Nokia-reddingssloep is er eentje die concurrenten ontberen. Een goed gepantserde boot tegen de escalerende patentoorlog op de mobiele markt. Met Apple als bekendste aggressor, maar met niet te onderschatten strijdmachten als Samsung, Google/Motorola, Windows-maker Microsoft en ook gsm-pionier Nokia zelf.

Deze participanten in de patentoorlog bezitten octrooien die ze offensief en ook defensief kunnen inzetten. Jij schendt mijn patent! Maar ook in reactie: ik heb hier vast ergens een patent waarmee ik het jou moeilijk kan maken. Nokia heeft als oudgediende telecompartij een interessant patentportfolio. Net als het door Google gekochte Motorola, het in stukken opgeknipte Nortel, de royalty-opstrijkende chipmaker Qualcomm en het vooralsnog stil gebleven Alcatel en Ericsson.

Waar Linux-kruisvaarder SCO FUD over dat open source-besturingssysteem wist te zaaien, daar doen de vele participanten in de patentoorlog dat ook. Met name voor het op Linux gebaseerde Android. Dat jaagt toestelmakers op kosten, of jaagt ze in de armen van Microsoft. Waar Nokia zich al in heeft genesteld.

iOS is voor derden buiten Apple immers geen optie. Een eigen platform (op)bouwen en onderhouden is een kostbare inspanning, die bovendien erg risicovol is. Levert dat wel snel genoeg een ROI (return on investment) op? BlackBerry-maker RIM gokt van wel. Vele anderen van niet, niet meer. De terugkomstbelofte van Nokia-ceo Stephen Elop hoeft dus geen misplaatst optimisme of holle grootspraak te zijn. De Canadees is jarenlang bij Microsoft in de leer geweest, een bedrijf dat ook meerdere malen verloren op zee is verklaard. Recht zo die gaat, kapitein Elop?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten