5 redenen waarom iOS 14 je privacy beter beschermt

Door: Justin Doornekamp | 09 oktober 2020 06:03

iOS 14
Blog

Met de komst van iOS 14 heeft Apple nog meer gedaan om je privacy te beschermen. Sommige verbeteringen zijn direct zichtbaar, andere functionaliteiten zijn wat meer verstopt. Op welke manieren is je privacy beter beschermd in de nieuwe versie van het besturingssysteem?

1. Camera- en microfoontoegang

Iedere keer als een app toegang krijgt tot je camera of microfoon, verschijnt er aan de bovenkant van je scherm een klein bolletje. Is dat bolletje groen, dan gebruikt de app je camera. Dit is vergelijkbaar met het groene LED-lampje dat brandt als de camera van je Mac aan is. Bij apps die je microfoon gebruiken, is het bolletje oranje gekleurd.

Open je vervolgens het bedieningspaneel op je iPhone, dan krijg je in de bovenkant van je scherm een melding te zien van de apps die recent je camera of microfoon hebben gebruikt.

In iOS 14 zijn deze meldingen automatisch te zien. Je hoeft dus vooraf niets in te stellen om op de hoogte te blijven van de apps die toegang verkrijgen tot je camera en microfoon.

Aan het groene bolletje valt te zien dat deze app gebruikmaakt van je camera.

2. Wifi-tracking voorkomen

Om wifi-tracking te voorkomen kan je iPhone een willekeurig privéadres afgeven als je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk. Dit vermindert (maar voorkomt niet!) de kans dat je telefoon wordt gevolgd via verschillende wifi-netwerken. Deze optie staat automatisch aan en kun je vinden onder Wifi in de Instellingen-app. Klik bij het betreffende wifi-netwerk op het informatie-icoontje (een ‘i’ in een rondje) en daar vind je de optie onder Privéadres.

Om wifi-tracking te voorkomen, kun je een privéadres gebruiken.

3. Exacte locatie uitzetten

In iOS 14 heb je de keuze om apps niet langer toegang te geven tot je exacte locatie. De apps kunnen nog steeds je locatiegegevens gebruiken (mits je daarvoor toestemming hebt gegeven), maar weten dan niet je exacte locatie. Deze instelling moet je wél zelf in- of uitschakelen. Ga daarvoor in de Instellingen-app naar Privacy en vervolgens naar Locatievoorzieningen. Klik op een app waarvoor je de instellingen wilt aanpassen en schakel Exacte locatie uit. Standaard staat Exacte locatie aan, dus je moet voor iedere app deze optie uitschakelen.

4. Toegang van apps tot je lokale netwerk

Sinds iOS 14 vragen sommige apps toestemming om apparaten op je lokale netwerk te zoeken om daar verbinding mee te kunnen maken. Waarschijnlijk wil je die toegang voor bepaalde apps wel geven, omdat je je apparaten dan kunt blijven beheren. Geef je Google Home geen toestemming, dan wordt bijvoorbeeld het beheren en aansturen van je Chromecast een probleem.

Bij andere apps lijkt het onnodig om toegang te geven tot je lokale netwerk. Facebook vraagt je toestemming ook, maar om welke reden is niet helemaal duidelijk. Je krijgt de vraag tot toestemming als je een app voor het eerst opstart nadat je iOS 14 hebt geïnstalleerd. Wil je later je keuze aanpassen, dan kun je in de Instellingen-app gaan naar Privacy en Locatievoorzieningen om dit per app aan te passen.

Voor sommige apps is het logisch dat zij toegang willen tot je lokale netwerk.

5. Melding als je kopieert en plakt

Als je een tekst in de ene app kopieert en plakt in een andere dan krijg je daar een melding van op je scherm. Krijg je de melding Safari geplakt uit Gmail dan weet je dat in dit geval je browser tekst heeft opgeslagen op het klembord. Ook deze melding zie je automatisch: je hoeft er niet eerst iets voor in te stellen.

Je krijgt een melding als je een tekst van de ene naar de andere app kopieert.

0 Reactie(s) op: 5 redenen waarom iOS 14 je privacy beter beschermt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.