5 vlekjes op de iPhone 5-perfectie

© CIDimport

5 vlekjes op de iPhone 5-perfectie

Geplaatst: 15 september 2012 - 04:52

Aangepast: 14 december 2022 - 12:29

Redactie ID.nl

De iPhone 5 is er, eindelijk. Ondanks de pracht van het design en het enthousiaste onthaal laat Apple enkele steekjes vallen. 5 tekortkomingen van het iOS-toptoestel.

Gelijktrekken met concurrentie

De iPhone 5 heeft een groter scherm: een Retina-display van wel 4 inch. Dat is dus 0,5 hele inches groter dan wat Apple tot op heden te bieden had. Het bedrijf trekt hiermee weer gelijk met zijn concurrentie. Smartphonemakers als Samsung, Nokia, Motorola, HTC en Huawei hebben namelijk meer te bieden, wat inches betreft. Size matters? Nou, voor mobiel browsen, gamen en apps wel.

Nokia's nieuwe toptoestel (Lumia 920), dat binnen afzienbare tijd op de markt moet komen, heeft een 4,5 inch toestel. De tegelijk gelanceerde middenmoter (Lumia 820) moet het doen met 'slechts' 4,3 inch. Toegegeven, deze concurrent van de iPhone 5 draait een besturingssysteem dat nog uit moet komen, binnen afzienbare tijd. En dat Windows Phone 8 kan (samen met de huidige versie 7) qua app-aanbod nog niet tippen aan dat voor Android of iOS.

Maar grotere schermen zijn ook de mode voor de toestellen van Android-leveranciers als Samsung, HTC, Huawei en het door Google opgekochte Motorola. Laatstgenoemde gaat met zijn twee nieuwe toptoestellen voor maar liefst 4,7 inch en met het goedkope instapmodel voor 4,3 inch. Samsungs huidige paradepaardje Galaxy S3 pronkt met 4,8 inch en de oudere Galaxy S2 had al 4,3 inch. En in al deze gevallen gaat het niet om meer inches met gelijkgebleven 'low-res' pixels. In sommige gevallen wordt Apple's Retina-scherm voorbijgestreefd.

4G, maar niet overal

De iPhone 5 maakt niet de fout van de iPad 3 (die Apple 'the new iPad' noemt). De smartphone ondersteunt diverse smaken 4G: van HSPA+ en DC-HSDPA tot LTE. Alleen blijkt ook voor die telecomtechniek een aloud ict-spreekwoord van toepassing. 'Het mooie aan standaarden is dat je er altijd meerdere van hebt.' Zo kan LTE draaien op verschillende frequenties, wat door diverse telco's in uiteenlopende landen elk op een eigen manier wordt opgepakt.

Bovendien komt Apple met drie verschillende soorten iPhone 5 voor LTE. Amerikaanse AT&T-klanten krijgen die 4G-techniek in het nieuwe Apple-toptoestel voor de VS en Canada. Oh, en Puerto Rico. Sprint- en Verizon-klanten kunnen 4G-roamen in de VS en Japan. En voor overige klanten komt er een iPhone 5 voor 4G in landen als Duitsland, Groot-Britannië, Australië, Japan, Hong Kong, Singapore en Korea.

Goed, 4G staat in Nederland nog in de kinderschoenen. En de telecomtechniek verkeert wereldwijd in een kip-ei-situatie. En roaming is met 3G al schrikbarend duur. Maar toch is deze 4G-keuze van Apple's baseband-chip een niet-toekomstgerichte zaak. Of komt de iPhone 6 op tijd voor de bredere beschikbaarheid van 4G? Dan kan iedereen gewoon opnieuw dokken.

Nieuwe dock-aansluiting

Dokken mag nu alvast voor de nieuwe dock-connector in de iPhone 5. De kleinere, volledig digitale Lightning-aansluiting vervangt de al sinds 2003 gebruikte connector. Dit was al geruime tijd verwacht. Diverse geruchten doken vorig jaar al op voor de iPad 3, en dit jaar voor de iPhone 5. De anonieme bronnen blijken het bij het juiste eind te hebben.

Bestaande accessoires zijn nu dus afgeschreven. Gelukkig biedt Apple wel een adapter aan, apart te koop. Alleen past zo'n adapter natuurlijk niet in alle docks van de randapparatuur die er bestaat voor de iPhone-tot-op-heden. Dus dan maar een adapterkabel, en de iPhone 5 neerleggen naast het te gebruiken accessoire?

Gelukkig is er voor de stroombehoefte gewoon een usb-kabel meegeleverd, tevens los te koop. Die kabel mondt overigens uit in usb 2.0, niet het snellere 3.0 wat Apple inmiddels toch heeft omarmd in zijn Macs. Oh, en wat de belofte uit 2009 aan de EU betreft voor usb-opladers? Daarvoor viel er voor de iPhone 4 een adapter te kopen. En voor de iPhone 5 ook, een duurdere. En ook usb 2.0.

Geen NFC, geen Qi, weer nieuwe sim

Apple geniet een reputatie van voorop lopen qua techniek en het rücksichtslos afscheid nemen van oudere techniek. Zie ooit de vroege introductie van usb in de eerste iMacs. Zie het schrappen van de toen nog veelgebruikte diskettedrive in die beeldbuiscomputers. Zie de mede door Apple aangejaagde ontwikkeling van aansluittechnieken als Firewire en Thunderbolt. Zie ook het nu afschrijven van de eigen 30-pins connector voor de iPhone, iPad, iPod Touch en iPod.

Deze reputatie staat haaks op enkele gemissen van de iPhone 5. De nieuwste iSmartphone heeft geen NFC-chip (near-field communications), voor mobiel betalen en nog veel meer. Apple laat ook de Qi-standaard voor draadloos opladen links liggen, terwijl Nokia die nu wel omarmt voor Windows Phone 8. Draadloos opladen is al veel eerder ingezet door bedrijven als LG en Palm, merkt een Webwereld-lezer terecht op.

Wat de iPhone 5 wél heeft, is weer een nieuw sim-formaat. Waar de iPhone 4 al overging naar de microsim, zet zijn opvolger de stap naar de nanosim. Een enkele doemdenker vreest voor belproblemen (en dus ook 3G-problemen) vanwege een mogelijk tekort aan dat nieuwe type sim-kaart. Dat zal in de praktijk wel meevallen, aangezien er al sinds juli wordt ingeslagen. Net zoals de microsim eerst is het nieuwe nano-formaat niet compatibel, meldt Apple ook zelf.

iOS6 = iOS5+1

Een nieuwe iPhone, een nieuwe iOS-versie. Apple laat zijn hardware en software goed gelijk opgaan. Alleen is iOS versie 6 simpelweg versie 5+1. Dat klinkt niet meer dan logisch, maar iOS is al sinds versie 4 aan grote veranderingen onderhevig. Sommige van die nieuwe functies zijn toegevoegd aan het al bestaande ontwerp, volgens critici er bovenop geplakt. Zie bijvoorbeeld de discrepantie in design van de 'hoofd-gui' (graphical interface) versus het in iOS5 doorgevoerde Notificaties-scherm.

Ook iOS6 houdt vast aan de al best lang bestaande gui met statische iconen in een grid. Apple's mobiele besturingssysteem mist ook in de nieuwste versie enkele zaken die de concurrentie al enige tijd biedt. Zoals live informatie van apps, of dat nou middels widgets is of in tegeltjes die de apps zelf vertegenwoordigen op het telefoonscherm.

De iPhone anno nu kan immers veel meer dan de vroege modellen met apps, laat staan vergeleken met het oertoestel van 2007. Er valt een parallel te trekken met Windows 3.1 versus 95 versus 7 - of zelfs nog met de Metro-gui van Windows 8. Misschien is beter juist een vergelijking met Microsofts applicatiepakket Office, dat al jarenlang veel ongebruikte functies biedt omdat die niet goed of niet duidelijk toegankelijk zijn.

iOS kan een flinke omslag dus wel gebruiken, voorspellen ook analisten die nu door velen voor gek worden verklaard. Het succesvolle Apple is nu immers het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Een reus, net zoals ooit BlackBerry-businessbaas RIM, gsm-koningen Nokia en Sony Ericsson, pc-pionier Compaq en computerkeizer Microsoft.

Een externe designer heeft vóór de komst van iOS5 al een veel eleganter ontwerp voor notificaties verzonnen:

Via: ReadWriteWeb.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten