© PXimport

Aan de slag met GarageBand

Geplaatst: 13 februari 2014 - 08:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:35

Redactie ID.nl

Ben je niet muzikaal aangelegd? Geen nood. Laat je niet afschrikken door GarageBand. Je hoeft namelijk geen muzikant te zijn om met Apple's muzieksoftware te kunnen spelen. Dus lees op zijn minst even de volgende paar paragrafen door, zodat je kunt zien wat GarageBand voor jou kan betekenen.

Met GarageBand hoef je geen licks te kunnen spelen om achtergrondmuziek voor je filmpjes te kunnen maken. Als je van het begin tot het einde blokken kunt plaatsen kun je de loops van GarageBand gebruiken om een meeslepende score te maken. Je kunt ook je eigen ringtones van je favoriete nummers maken. Je kunt ieder compatibel audiobestand bewerken - niet alleen muziekbestanden maar ook opnames die je met je iOS apparaat gemaakt hebt (een college of zakelijke bijeenkomst bijvoorbeeld). En als je wilt proberen gitaar op piano te spelen bevat GarageBand daarvoor ook inleidende lessen.

En als je muzikant bent bidet GarageBand veel meer. Het kan dienen als muzikaal schetsblok om liedjes mee te schrijven. Je kunt de ingebouwde stompbox effecten en versterkers gebruiken om om drie uur 's nachts flink gitaar te spelen zonder je buren wakker te maken. De Drummer functie helpt je nummers levensechter te laten klinken. En de software instrumenten bieden een synthesizerpalet dat ooit duizenden euro's kostte om te repliceren.

Laten we eerst eens door de interface heenlopen.

Een project kiezen

Wanneer je GarageBand voor de eerste keer opent kun je een project kiezen. Als je de gratis versie van de applicatie gedownload hebt zie je opties voor New Project, Learn to Play, en Recent aan de linkerkant van dit venster. Als je in de app vijf Amerikaanse dollar betaald hebt voor de complete set content kun je ook Lesson Store zien staan.

Selecteer New Project en je krijgt zeven verschillende soorten projecten te zien: Keyboard Collection, Amp Collection, Ringtone, Hip Hop, Electronic, Songwriter, en Empty Project. We kijken verderop naar elk van deze soorten projecten.

 

© PXimport

Als je Learn to Play kiest bevat het hoofdgedeelte van het venster de volgende tabbladen: Guitar Lessons, Piano Lessons, en Artist Lessons. De gitaarlessen bevatten Intro to Guitar en Chord Trainer. De pianolessen bevatten een Intro to Piano les. En de artiestenlessen zijn standaard leeg.

Met deze lessen kom je niet ver, dus selecteer Lesson Store (beschikbaar als je de extra content aanschaft) en je zult opties te zien krijgen om extra gitaar- en pianolessen te downloaden en individuele artiestenlessen. Je kunt met je aankoop alle gitaar- en pianolessen gratis downloaden. Artiestenlessen - nummers die door de originele artiesten worden onderwezen - zijn gebaseerd op een enkel nummer en kosten vijf dollar per stuk.

Kies Recent om een lijst met projecten waaraan je onlangs gewerkt hebt te zien.

In het New Project venster staat onderaan de projectkiezer Details met een omlaag wijzende driehoek. Klik erop om het tempo van het project (hoe snel of traag het gaat), de toonsoort, de maatsoort (het aantal slagen per maat en het soort noot waarop de slag valt - 4/4 bijvoorbeeld, wat betekent dat er vier slagen per maat zijn en dat de kwartnoot de slag krijgt), en pop-up menu's om de audio input en output te kiezen om met de applicatie te gebruiken. Deze instellingen zijn bijna geheel bedoeld voor mensen die GarageBand voor muzikale doeleinden willen gebruiken. Als je niet weet wat ze doen of als je GarageBand gebruikt om een ringtone of achtergrondmuziek voor je filmpje te maken, laat deze instellingen dan met rust en klik op Choose om je project te openen.

Over die zeven projecten

Ik zei dat ik het uitgebreider over de zeven projectsoorten van GarageBand zou hebben, en nu lijkt een goed moment om te beginnen. Laten we dat doen in een muzikale context.

Stel je voor dat je een lokale opnamestudio geboekt hebt om je vijfkoppige band op te nemen. Het zou weinig zinvol zijn als je daar met je bandleden aankwam en de studio was opgesteld voor een symfonieorkest of één enkele voice-over artiest. Uiteraard wil je dat de studio geconfigureerd is voor het soort audio dat je van plan bent op te nemen. En dat is het idee achter de projecten van GarageBand.

Wanneer je Keyboard Collection selecteert en op Choose klikt, creëert GarageBand een project dat 15 voorgeconfigureerde tracks bevat, elk met een ander keyboardgeluid - van een Steinway vleugel tot een klassieke elektrische piano tot een synthesizergeluid. Selecteer Amp Collection, en er verschijnen 15 nieuwe tracks, elk met een verschillende versterker en verzameling effecten. Het Ringtone project bevat één enkele track en laat de Loops Browser van GarageBand zien (die leg ik in een volgende les uit). Het Hip-Hop project bevat zeven tracks, waaronder een klassieke drummachine, vleugel, strijkersensemble, en een aantal synthesizer instrumenten. Electronic bevat negen voorgeconfigureerde tracks die voornamelijk uit synthesizers bestaan. Songwriter bevat zes tracks die ontworpen zijn voor drums, vocalen, gitaar, bas, en piano. En het Empty Project is een project zonder tracks waarin je het soort track dat je wilt aanmaken kunt selecteren (Software Instrument, Digital Audio, Guitar, of Drummer). Voor een overzicht van de interface selecteren we Empty Project.

De GarageBand interface

We moeten een bepaald tracktype selecteren, dus laten we de eerste audioselectie selecteren - die met een microfoon op een standaard - en klik op Create. De GarageBand interface verschijnt in volle glorie. Het bevat de controlebalk en een aantal paneelopties, waaronder het Library paneel en het Workspace paneel.

De controlebalk

De controlebalk van GarageBand zit vol met functies. Laten we ze even doornemen.

 

© PXimport

De Library, Quick Help, Smart Controls, en Editors knoppen: Deze knoppen aan het linker uiteinde van de controlebalk schakelen verschillende panelen in de interface in en uit. Standaard is de Library knop ingeschakeld, wat betekent dat het Library paneel daaronder wordt weergegeven. Klik op de knop Quick Help, en er verschijnt een klein venster. Houd je cursor over een GarageBand element en er verschijnt in dit venster een uitleg over het element. Klik op Smart Controls, en het bijbehorende paneel opent onderaan het GarageBand venster (ik zal deze functie in een volgende les uitleggen). Klik op Editors om het bewerkingsvenster van de geselecteerde track onderaan het venster te laten verschijnen. (Dit zal ik later ook uitleggen.)

Afspeelknoppen: Net als in iTunes zul je op de taakbalk van GarageBand afspeelknoppen tegenkomen. Dit zijn onder andere knoppen voor terugspoelen, vooruitspoelen, stop, en opnemen.

Display: Het display vertelt je een heleboel over je project. Je kunt grofweg tussen twee statussen switchen - Beats & Project en Time. (Je wisselt van display door op het eerste item erin te klikken, een noot-en-metronoom icoon of een klein klok icoon.) In de Beats & Project weergave zie je bars, slagen, splitsingen, en tikken staan, evenals het tempo van het project, de toonsoort en de maatsoort. Kies voor het Time display om uren, minuten, seconden en frames te zien. De weergave verandert terwijl het project wordt afgespeeld of wanneer je de afspeelkop binnen de werkruimte verplaatst.

De Cycle, Tuner, Count-in, en Metronome knoppen: Schakel de Cycle knop in en je kunt een gedeelte van je project selecteren dat herhaald moet worden. Wanneer je een ringtone aanmaakt, gebruik je deze functie om aan te geven welk gedeelte van een track in de ringtone moet worden opgenomen. GarageBand heeft een ingebouwd stemapparaat (de Tuner) dat kan werken met instrumenten die je in de geselecteerde audio input van je Mac geplugd hebt of die je via een microfoon hebt opgenomen (waaronder de ingebouwde microfoon van je Mac). Wanneer je de de Count-in knop inschakelt en op Record klikt, krijg je een maat met tikken te horen voordat de opname begint. Dit helpt met het vaststellen van het tempo voordat je begint te spelen. Als je een tik wilt horen die hetzelfde is als het tempo van je project terwijl je opneemt en het project terug afspeelt, schakel dan de Metronome knop in.

Mastervolumeregelaar: Zoals de naam al doet vermoeden kun je met deze schuifbalk het algemene volume van het project aanpassen.

Note Pad, Apple Loops, en Media Browser knoppen: Deze drie knoppen laten de bijbehorende panelen zien.

Het Library paneel

Het Library panel, dat helemaal aan de linkerkant van het GarageBand venster staat, is contextueel, wat betekent dat de inhoud verandert afhankelijk van het type track dat je selecteert. Zo geeft het paneel wanneer je een audiotrack selecteert een aantal presets weer, waaronder Drums and Percussion, Voice, Studio Instruments, en Electric Guitar and Bass. Selecteer een preset, en er verschijnen specifiekere instellingen aan de rechterkant. Selecteer bijvoorbeeld Voice, en je zult een aantal sub instellingen zien waaronder Bright Vocal, Classic Vocal, en Telephone Vocal. Voor audiotracks regelen deze instellingen de effecten van GarageBand. Dus als je de Bright Vocal instelling voor de Voice preset kies, zullen de EQ instellingen de middelste frequenties boosten en GarageBand zal een beetje galm en compressie toevoegen.

 

© PXimport

Selecteer een software instrument, en je zult links van het Library paneel een lijst met instrumentsoorten te zien krijgen. Selecteer één van deze soorten om de verschillende bijbehorende instrumentgeluiden weer te geven. Zo kies je verschillende instrumentgeluiden.

Als je een gitaartrack selecteert, laat het Library paneel verschillende gitaar- en bastonen zien. Kies er één - Clean Guitar, bijvoorbeeld - en er verschijnt rechts een subgroep met verzamelingen effecten. Net als met audiotracks hebben deze instellingen te maken met de versterker en stompbox effecten van GarageBand.

Als je een Drummer track aangemaakt hebt, zal Drum Kit gemarkeerd worden in het Library paneel. Je krijgt dan rechts een lijst met alle geïnstalleerde drumkits te zien.

Het Tracks paneel

GarageBand is een multitrack Digital Audio Workstation (DAW) applicatie. Dit betekent dat je een track kunt opnemen, een nieuwe track kunt aanmaken, iets op deze track kunt opnemen om de eerste track die je hebt aangemaakt te begeleiden, en lagen tracks bovenop elkaar kunt stapelen. Het Tracks paneel biedt een lijst met al je tracks. Binnen elke trackheader staan op zijn minst een Mute en Solo knop. Klik op Mute en je zult de track niet horen. Klik op Solo, en je hoort alleen deze track. (Je kunt meerdere tracks tegelijk dempen en individueel afspelen.)

Als je alleen maar een instrument icon ziet, de naam van de track, en de Mute en Solo knoppen, versleep dan het rechteruiteinde van het Tracks paneel naar rechts. Hierdoor wordt het paneel uitgebreid zodat je de Volume en Pan regelaars voor elke track kunt zien. Sleep de volumeregelaar naar rechts om het volume van de track te verhogen, of naar links om het te verlagen. Schuif de Pan knop naar links en het geluid van de track verplaatst naar de linkerkant van het stereoveld. Sleep de knop naar rechts, en het geluid verschuif in de richting van de rechter speaker.

Als je Mix > Show Automation kiest, zullen de trackheaders verschuiven om daaronder een pop-up menu weer te geven. Met dit menu kun je het volume en de pan automatie intekenen (zodat het volume op door jou geselecteerde punten toeneemt of afneemt) en kun je de Smart Controls van een instrument automatiseren (hier ga ik een andere keer op in).

 

© PXimport

Het Workspace paneel

Het Workspace panel laat de inhoud van je tracks zien. Tracks voor software instrumenten zijn groen en bevatten punten en strepen die de noten representeren die door de virtuele instrumenten van GarageBand worden afgespeeld (dit heet MIDI data). Audio en Guitar tracks zijn geel en geven audio golfvormen weer. Dubbelklik binnen één van deze tracks om het bewerkingspaneel te openen.

Binnen het Workspace panel kun je clips binnen tracks selecteren en ze splitsen, bijsnijden, verwijderen of herhalen.

Let op de meetlat bovenaan dit paneel. Als je de Beats & Project weergave gekozen hebt, laat de meetlat de nummers van de maten zien en slagdivisies binnen elke maat. Als je de Time weergave gekozen hebt, krijg je tijddivisies te zien. Je kunt de meetlat vergroten of verkleinen door de Horizontal Zoom slider aan de rechterkant van de meetlat te gebruiken.

En meer

Ik heb je iets verteld over de andere panelen die kunnen worden weergegeven - Smart Controls, Editors, Note Pad, Loops, en Media Browser - maar ik heb je geduld genoeg op de proef gesteld voor vandaag. In volgende lessen zullen we naar deze en andere functies kijken.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten