Apple Watch vs. Android Wear: De stand van zaken

Door: jared-newman | 23 september 2014 08:00

Nieuws

ACHTERGROND - Voordat Apple haar eerste smartwatch aankondigde, waren sommige "experts" ervan overtuigd dat Apple wearables opnieuw zou uitvinden. In werkelijkheid verschilt de Apple Watch niet zo veel van de huidige smartwatches - met name smartwatches die op Google's Android Wear platform draaien.

De Apple Watch is eerder een verfijning, met een aantal slimme ideeën die Apple zullen helpen opvallen. In plaats van de concurrentie te negeren, heeft Apple ze de weg voorwaarts laten zien. Laten we met dat in het achterhoofd eens kijken wat de Apple Watch precies doet, en waarmee Android Wear zal moeten concurreren.

Ontwerp

Apple verdient een pluim voor het ontwerp van haar smartwatches: Ze zien er mooi uit - althans gezien de beperkingen van de huidige technologie - met verschillende stijlen wijzerplaten en polsbandmaterialen. Apple is ook slim geweest door te erkennen dat niet alle polsen hetzelfde zijn en daarom kleine en grote horlogeformaten aan te kondigen.

Kan Android Wear hierop reageren? In theorie zou Google geen probleem moeten hebben om Apple bij te benen op het gebied van aanpassingsmogelijkheden. Android Wear is beschikbaar voor zowel een groot aantal gadgetmakers als modebedrijven. (Fossil, bijvoorbeeld, zal naar verwachting later dit jaar een Android Wear-apparaat op de markt brengen.) Maar tot nog toe zijn er weinig opties, en niemand is erin geslaagd om een Android Wear-apparaat te maken dat er echt goed uitziet om een slankere pols.

Mobiele betalingen

Met een Apple Watch kunnen gebruikers in bepaalde winkels betalen zonder dat ze iets uit hun zak hoeven te halen. In plaats daarvan kunnen ze hun pols tegen een betalingsterminal houden. Het apparaat zal ook snelle toegang bieden tot Passbook voor tickets, instapkaarten en spaarkaarten. Als het zo werkt als geadverteerd wordt, zou het best wel eens een van de beste eigenschappen van de Apple Watch kunnen zijn.

Kan Android Wear hierop reageren? Google heeft hier een fundamenteel probleem in de zin dat draadloze aanbieders hebben samengespannen tegen de concurrerende Google Wallet betaaldienst ten gunste van hun eigen oplossing. Misschien zal Apple's aanwezigheid het gebruik van tap-to-pay terminals in winkels doen toenemen, maar er is geen garantie dat Google Wallet de brede steun zal krijgen die het nodig heeft. Daarnaast is het een twistpunt tenzij Android Wear horloges NFC-ondersteuning gaan krijgen.

Fitness

De sensoren en hartslagmeter van de Apple Watch verschillen niet veel van die op Android Wear-apparaten, maar Apple lijkt van plan te zijn om die gegevens op een samenhangende manier samen te brengen. In plaats van slechts stappen te tellen en je pols te meten, zal het apparaat onderscheid maken tussen beweging en stevige oefeningen door rekening te houden met hartslagdata, en het apparaat zal je erop attent maken als je te lang blijft zitten.

Kan Android Wear hierop reageren? In theorie weerhoudt niets Google of derden ervan om vergelijkbare apps voor Android Wear te maken, en aankomende GPS ondersteuning zal op zijn minst gebruikers in staat stellen om de afstanden die ze rennen bij te houden zonder dat ze een telefoon mee hoeven te nemen. Maar ondertussen zijn er niet veel Wear-apps die constant je algehele conditie bijhouden op hetzelfde niveau als de Apple Watch dat belooft te doen.

Communicatie

De Apple Watch zal een speaker en microfoon hebben, zodat gebruikers oproepen van een telefoon in de buurt kunnen beantwoorden en het horloge kunnen gebruiken als een walkietalkie om de pols. Apple Watch gebruikers kunnen ook kleine tekeningen voor elkaar maken, en SMS-berichten beantwoorden door middel van spraak, emoji, of vooraf ingestelde antwoorden die veranderen op basis van wat je eerder geschreven hebt.

Kan Android Wear hierop reageren? Momenteel ondersteunt Android Wear geen speakers, dus telefoongesprekken zijn niet mogelijk. En vergeleken met Apple's benadering lijken de stijve tekstuele reacties van de Android Wear onpersoonlijk. Hoewel Android Wear handig is om snel SMS'jes en e-mails te versturen door middel van spraak, moet er wat werk verricht worden op het gebied van communicatie.

Notificaties

Net als Android Wear, zal Apple Watch notificaties laten zien waarop je kunt reageren, zodat je vanaf je pols snel berichten kunt beantwoorden, agenda-afspraken kunt regelen, en sociale media meldingen kunt bekijken. Appontwikkelaars zullen de 'look and feel' van deze notificaties ook kunnen aanpassen.

Kan Android Wear hierop reageren? Notificaties waarop je kunt reageren zijn een belangrijk kenmerk van Android Wear, en sommige populaire apps zoals Twitter en WhatsApp maken al optimaal gebruik van de software. Google heeft een solide fundering om op te bouwen, maar gebruikers zouden wat meer controle moeten krijgen over de frequentie en prioriteit van notificaties.

Batterij

Apple is niet specifiek over de batterijduur, maar het bedrijf zegt wel dat de Apple Watch de hele dag mee zou moeten gaan en dat het apparaat eenvoudig is op te laden door middel van een bijgeleverde draadloze dock. Om de batterij langer mee te laten gaan blijft het scherm uit staan totdat je je pols optilt.

Kan Android Wear hierop reageren? Dat heeft het al gedaan. Terwijl alle huidige Android Wear-horloges 's nachts moeten worden opgeladen maakt de Moto 360 dit eenvoudiger met draadloze docking.

Waar Android Wear in uitblinkt

Het is duidelijk dat de mogelijkheden en het ontwerp van de Apple Watch uitstijgen boven dat wat Google met Android Wear heeft gedaan. Maar ergens is dat een voordeel dat Google kan benutten. Terwijl de Apple Watch veel ideeën en verscheidene interface lagen heeft om door te spitten, is het de bedoeling van Android Wear om zeer weinig interactie te vereisen en nuttige informatie te laten zien op precies het juiste moment.

Als Google het product kan verfijnen zodat het bij haar visie past, zal Android Wear nog steeds een geloofwaardig betrouwbaar antwoord zijn op de Apple Watch. Apple's eerste wearable zal pas begin volgend jaar op de markt komen, dus Google en haar hardwarepartners hebben genoeg tijd om alles in orde te krijgen.

7 Reactie(s) op: Apple Watch vs. Android Wear: De stand van zaken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 september 2014 11:31 darknessblade
  De Apple Watch is eerder een verfijning, met een aantal slimme ideeën die Apple zullen helpen opvallen. In plaats van de concurrentie te negeren, heeft Apple ze de weg voorwaarts laten zien. Laten we met dat in het achterhoofd eens kijken wat de Apple Watch precies doet, en waarmee Android Wear zal moeten concurreren.

  apple kwam als 1 van de laatste met een smartwatch, dus dan kunnen ze de andere bedrijven niet een weg voorwaarts hebben laten zien
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 september 2014 12:18 andre101
  Wat een walchelijk Pro Apple stukje zeg, heb er geen woorden voor, vooral de zin "Apple verdient een pluim voor het ontwerp van haar smartwatches" als er een van die smartwatches lelijk is, is het die van Apple wel. Lijkt wel een speelgoedding uit de jaren '80. Heb trouwens op heel wat andere sites gelezen dat dat lelijke ding van Apple juist zoveel achterloopt op de concurrentie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2014 08:46 Anoniem
  Da's knap.
  De Applewatch komt pas over een half jaar uit en is nu al leidend.
  Zonde van mijn tijd om deze onzin allemaal te lezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2014 09:08 Anoniem
  Beste Jared,
  Jij bent hier een vergelijk aan het maken tussen smartwatches die in de praktijk al werken en een smartwatch die nog uit moet komen??

  Als Apple zegt dat de horloge een hele dag mee moet gaan, dan ga er maar van uit dat deze de hele dag niet haalt; ze zetten het display al uit als je er niet naar kijkt. Iets waar Samsung snel vanaf is gestapt omdat het niet uitzag.

  Is het niet verstandiger om de smartwatches te vergelijken als Apple z'n horloge ook al een half jaar op de markt heeft.
  Maar ja, dan moet je nog bijna een jaar wachten.

  Met dit stuk sla nu in ieder geval de plank volledig mis.
  En gezien de reacties hier is het voor Computertotaal kennelijk steeds moeilijker om eerlijke vergelijken te maken. Iets wat me de laatste tijd in het blad ook al opvalt.
  Ze zijn absoluut niet meer objectief. Zonde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2014 09:27 Anoniem
  Een tip voor de schrijver van dit artikel. Zoek eens naar Marques Brownlee (MKBHD) op YouTube.

  Want dit artikel is totaal overbodig en inderdaad niet objectief
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2014 09:42 tipper
  De betaal mogelijkheid met Apple Pay gaat m.i. zeker in de landen waar de banken meewerken ( in Amerika doen nu alle creditcard companies en de grote banken mee) de killer app voor de Apple Watch worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2014 09:42 Anoniem
  Mijn oude slankere telefoon dan deze polsverzwaringen geeft de tijd al aan en dat doet hij nu al acht jaar. Ik zou denken dat de tijden van kralen en spiegeltjes al even voorbij waren maar kennelijk is het toch enkele bedrijven gelukt deze te digitaliseren en degenen die menen zich daarmee te moeten onderscheiden voor hen aan het werk te zetten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.